CALİ (AA) - Latin Amerika’da “Derin ekonomik ve bölgesel entegrasyon” amacıyla Kolombiya, Meksika, Peru ve Şili tarafından oluşturulan Pasifik İttifakının son zirvesinde, üye ülkeler birlikte hareket edebilecekleri yeni kararlara imza attı.
Pasifik İttifakında, Kolombiya’nın Cali kentinde düzenlenen ve ev sahibi ülkenin dönem başkanlığını devraldığı 12. Zirve geride kalırken, ittifak tarihinde ilk kez 52 gözlemci ülkeden 4’ü, Avustralya, Kanada, Singapur ve Yeni Zelanda’ya, üye ülkelerle blok halinde serbest ticaret anlaşması ve çeşitli ortak girişimler yapabileceği “ilişkili devlet” statüsü verildi.
Alt çalışma gruplarının 26 Haziran’da bir araya gelmesiyle başlayan ve 30 Haziran’da sona eren zirvede, üyeler, depremler başta olmak üzere doğal afetlerle mücadelede ortak fon oluşturulması, KOBİ’lerin ihracatta daha güçlü hale gelmesi için belirlenecek pilot bölgelerde ortak çalışmalar ve eğitim faaliyetleri yapılması, emeklilik sistemlerinde çifte vergilendirmenin ortadan kaldırılması gibi daha fazla birlikte hareket etmenin önünü açacak kararlar aldı.
Üye ve gözlemci ülkelerden 500 CEO'nun katıldığı zirvede, Kolombiya Devlet Başkanı Juan Manuel Santos, Meksika Devlet Başkanı Enrique Pena Nieto, Peru Devlet Başkanı Pedro Pablo Kuczynski ve Şili Devlet Başkanı Michelle Bachelet de düzenlenen panelle iş dünyasından temsilcilerle bir araya geldi.
Pasifik İttifakıLatin Amerika’da Pasifik Okyanusu'na kıyısı olan 4 ülke tarafından 28 Nisan 2011’de kurulan ittifak, yasal süreçlerin tamamlanmasının ardından 6 Haziran 2012’de faaliyete başladı.
Toplam nüfusları 220 milyonu aşan Pasifik İttifakı, ekonomik çalışma modeli olarak kıtanın, sürati, çevreye uyum sağlaması ve hızlı karar almasıyla ünlü yırtıcısı pumayı örnek alıyor.
Pasifik İttifakının 4 pumasının Gayri Safi Yurt İçi Hasılası (GSYH) bütün Latin Amerika ve Karayip ülkelerinin GSYH toplamlarının yaklaşık yüzde 38’ini oluşturuyor.
İttifaka üye ülkeler kendi aralarında 2012 - 2017 yılları arasında 240 milyar dolara yakın bir tutarla gerçekleştirdikleri 3 bin 741 yatırım ile 819 bin kişiye iş imkanı sağladı.
Gözlemcilerİttifak, Türkiye’nin de aralarında bulunduğu Arjantin, Almanya, ABD, Ekvador, Çin, Fransa, Hindistan, Japonya gibi 52 gözlemci ülkeye sahip. Pasifik İttifakında bu gözlemciler, üyelerden en az ikisi ile serbest ticaret anlaşması sağladığı anda tam üyelik başvurusu yapabiliyor.