Türk-İslam coğrafyasının, geçmişten günümüze büyük acılar yaşadığını anlatan Dr. Pashayeva, bunların üstesinden gelebilmek için dünyanın her yerinde yaşayan Türklerin birlik olması gerektiğini söyledi.
Brüksel'de yaşananlara değinerek Avrupa ülkelerinin terör konusunda samimi davranmadığını da ifade eden Dr. Pashayeva, "Dünyada adalet anlayışı bitmiştir, hukuk anlayışı çökmüştür" dedi.
Azerbaycan Parlamentosu Milletvekili Türkiye-Azerbaycan Parlamentolar Arası Dostluk Grubu Başkan Vekili Dr. Ganira Pashayeva, ÇOMÜ Troia Kültür Merkezinde düzenlenen konferansa konuşmacı olarak katıldı. Türk - İslam coğrafyasının, geçmişten günümüze çok büyük acılar yaşadığını ve yaşamaya devam ettiğini anlatan Dr. Pashayeva, "Biz Çanakkale'yi nasıl kazandık? Dedelerimizin nenelerimizin birlik beraberlik ruhuyla kazandık. Bugün de bu vatan topraklarının, bölgemizin yeni Çanakkale'den geçtiği dönemde de aynı birlik beraberlik ruhuyla hayata sarılmamız lazım. Biz, adaletin bittiği, uluslararası hukukun çöktüğü, uluslararası örgütlerin ise bazı güçlerin çıkarlarına hizmet ettiği bir dünyada yaşıyoruz. Dünyada adalet anlayışı bitmiştir. Uluslararası hukuk da çökmüştür. Uluslararası örgütlerin en üstünde duran Birleşmiş Milletler 5 daimi Güvenlik Konseyi üyesinin çıkarlarını savunan bir örgüt haline gelmiştir. Eğer o çıkarlar uygun görürse kararı alırlar beklemeden giderler uygulatırlar. Ama işlerine gelmezse, mesela Azerbaycan'da olduğu gibi, Ermenistan'ın işgal ettiği Azerbaycan topraklarıyla ilgili 4 karar, 20 yıldan fazladır bu kararların uygulanması için küçük bir baskıyı bile uygulamazlar. Böyle bir dünyada yaşıyoruz. Veya terör olaylarına yanaşmaya bakıyor musunuz? 'Bize gelirse, terör kötüdür'. Ama Türkiye'de yüzlerce insanın canını alırsa parmaklarını kıpırdatmazlar. Hiç terörle mücadelede Türkiye'ye samimi destek verdiklerini gördünüz mü? Batının, Avrupa'nın, Rusya'nın, o uluslararası örgütlerin görüyor musunuz böyle bir samimi desteğini? Hayır. Görmüyorsunuz, görmeyeceksiniz. Çünkü o terörün, terör örgütlerinin bazılarının arkasında o güçlerin içerisinde güçler var. Bunu bilmeniz gerekir. 'Terörle mücadele edelim' diyince 'Bize gelince edelim' felsefesiyle yapıyorlar. 20 yıl önce, trenlerde, metroda, otobüslerde, Ermenistan devleti tarafından destekli şekilde terör örgütleri patlatıp, yüzlerce insanı katlettikleri zaman, her yere sesimizi duyurduk, hiç bir şey yapmadılar. Ne yaptılar biliyor musunuz? O terörü yapanların bazılarına, kahraman gibi anıtlar dikildi bazı Avrupa ülkelerinde. Brüksel'de PKK Terör örgütüne destek kamplarını gördünüz mü? Hepiniz o videoları, fotoğrafları gördünüz Maalesef ki biz böyle bir dünyada yaşıyoruz. O yüzden bu dünyada haksızlıkla, adaletsizlikle mücadele edebilmenin tek yolu vardır, bu dünyanın tek kuralı vardır; Güçlü olmak. O yüzden güçlü olmak zorundayız. Güçlü olmanın yolu da, birlikten, beraberlikten, birbirimizi sahiplenmekten geçiyor" dedi.
"TÜRKİYE GÜÇLENİRSE GÜÇLÜ OLACAĞIZ"
İnsanların aile ve milletlerini kendilerinin seçemediğini anımsatan Pashayeva, dünyanın her yerinde yaşayan Türk vatandaşlarının, 'Türk' kimliğine sahip çıkmaları gerektiğini de söyledi. Pashayeva, "Ben dünyanın her yerine gittiğim zaman, insanımızla bunu konuşuyorum; Biz farklı ideolojide olabiliriz. Farklı düşüncede olabiliriz, farklı mezhepte olabiliriz, farklı siyasi partiden olabiliriz. Ama o ana çatı var ya, hepimiz orada beraber olmalıyız. Bugün dünyanın neresinde yaşıyorsa yaşasın, ideolojisi, partisi, mezhebi ne olursa olsun, bütün insanımızın anlaması gerekir ki; Bugün gün, Türkiye'nin yanında olma günüdür. Çünkü bugün Türkiye'nin yanında olursak, güçlenirse, güçlü olacağız, zayıflarsa zayıf olacağız. Bugün Azerbaycan'ın yanında olma günüdür. Çünkü Azerbaycan, Güney Kafkasya'da tek kalemizdir. Eğer zayıflarsa, demek ki bizim oradaki kalemizle biz hepimiz zayıflamış olacağız. Gürcistan'daki, Orta Asya'daki kardeşlerimize de aynı gözle bakacağız. Biz, tarikatımızı da seçebiliriz, mezhebimizi de seçebiliriz, partimizi ideolojimizi seçip değişebiliriz. 2 şeyi ise ne seçebiliriz, ne de değişebiliriz: Biri anne-babamızdır, biri de milli kimliğimizdir. Biz anne - babamızın evladı olarak doğar, milletimizin evladı olarak doğarız, öyle de ölürüz. 'Ben istemiyorum, değişmek istiyorum diyerek çıkamazsınız. O yüzden ne demişler, 'Söz konusu vatan ise gerisi teferruattır'. Altındaki o farklılıkları boş vereceğiz, birlik beraberlik içerisine gireceğiz. Bakın bizi nasıl vurabilmişler biliyor musunuz? Bir dönem, Kazak, Özbek, Türkmen, Kırgız. Bize burada, Türkiye'de 'Azeri' diyorlar. Ben her yerde söylüyorum; Kardeşim bize Azeri demeyin. Azeri diye bir millet yok. Ya 'Azerbaycan Türkü' diyin, ya 'Azerbaycanlı' diyin. Biz Azeri değiliz. Ama görün bunu kafamıza nasıl sokmuşlar. Neden sokmuşlar; Çünkü 'birlik olmasın, bunlar birlik olurlarsa güç olacaklar.' O gücü bölmek için böyle böyle senaryolar yaptılar. Artık biraz sınırlar üstü düşüneceğiz" diye konuştu.
"TWİTTER'DAN TEPKİ GÖSTERİN"
Gençlere bazı önerilerde de bulunan Pashayeva, Türk coğrafyasında yaşanan olaylar karşısında, gençlerden Twitter aracılığıyla Avrupalı milletvekillerine ulaşmalarını istedi. Bu sayede daha çok kişinin dikkatinin yaşanan bu haksızlıklara çekilebileceğini anımsatan Pashayeva, "Son günlerde ne kadar terör patlaması oldu, ne kadar insanımız şehit oldu. Ne kadar terörle mücadelede insanımız şehit oldu. Kaçınız, 50 tane Avrupalı milletvekiline Twitter, Facebook, sosyal medyadan 3 cümle mesaj yazdınız? 'Neden bu konularda sizin tepkinizi görmüyoruz? Neden bu teröre karşı sesinizi duyurmuyorsunuz?' Hollanda milletvekillerine neden yazmadınız? Brüksel Parlamento Milletvekillerine, 'Siz neden terör örgütünün çadırlarına öyle destek veriyorsunuz? Bu kadar insanımızın, benim ailemin, arkadaşımın vatandaşımın bunlar canına kastediyorlar. Sizin böyle yapmanız teröre destektir. Bu nasıl anlayıştır' diye kaçınız yazdınız?" diye sordu. Ganira Pashayeva, gençlere dünyanın her tarafındaki soydaşlarıyla iletişime geçmelerini öğütleyerek, sosyal medya aracılığıyla, Azerbaycan, Doğu Türkistan, Kuzey Kıbrıs gibi yerlerde yaşayan gençlerle arkadaş olmalarını, sık sık dertleşmelerini de istedi.
Konferansın sonunda, Çanakkale Valisi Hamza Erkal ve ÇOMÜ Rektör Yardımcısı Ahmet Erdem, Azerbaycan Parlamentosu Milletvekili Ganira Pashayeva'ya bir plaket verdi.
GÜRKAN DÜZENLİ
dikGAZETE.com