USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Genel

"Parkinson hastalarında yeşil çayın koruyucu etkisi olabiliyor"

- Medicana Bahçelievler Hastanesi Nöroloji Uzmanı Doktor Öğretim Üyesi Barkut: - "Parkinson hastalarının büyük olasılıkla hayatlarının geri kalanı boyunca ilaç kullanmaları gerekecektir. Yeşil çay, Q10, domates, kafein ve nikotin gibi bazı ürünlerin koruyucu etkisi olduğu düşünülmektedir"

10-04-2018 18:59
Google News

İSTANBUL (AA) - Medicana Bahçelievler Hastanesi Nöroloji Uzmanı Doktor Öğretim Üyesi Kemal Barkut, "Parkinson hastalarının büyük olasılıkla hayatlarının geri kalanı boyunca ilaç kullanmaları gerekecektir. Yeşil çay, Q10, domates, kafein ve nikotin gibi bazı ürünlerin koruyucu etkisi olduğu düşünülmektedir." ifadelerini kullandı.

Barkut, yavaş ilerleyen tipte nörolojik bir hastalık olan parkinson hastalığı hakkında yaptığı açıklamada, parkinsona beyinde dopamin adlı nörotransmiteri üreten sinir hücrelerinin tahrip olmasının yol açtığını belirterek, bu sinir hücrelerinin kayba uğrayarak, titreme, kaslarda tutukluk ve hareketin yavaşlaması şeklinde ortaya çıkan semptomlara neden olduğunu bildirdi.

Her parkinson hastasının farklı semptomlar yaşadığını aktaran Barkut, şunları kaydetti:

"Bazı hastalarda ana semptom titreme iken bazılarında kasılmadır. Parkinson hastalığının dinlenme halindeyken bir kolda veya ayakta titreme, hareketin yavaşlaması, kollarda, bacaklarda veya gövdede tutukluk, pasif harekete direncin artması, vücutla birlikte kollarda hareket kaybı gibi dört temel bulgusu mevcuttur. Bu bulgulardan en az ikisi mevcutsa ve bunlar vücudun bir tarafında diğer tarafına göre daha belirginse alternatif bir teşhisi akla getiren atipik özellikler olmadığı sürece parkinson teşhisi konur. Başlangıç aşamasında görülen semptomlar hafiftir ve genellikle vücudun tek bir tarafındadır. Yüz ifadesinde duyguları çok az belli eden boş ifade veya göz kırpmanın seyrekleşmesi gibi değişiklikler olur."

Barkut, semptomlar aşamalı şekilde belirmeye başladıkça, ileri yaşlardaki kişilerin bu değişiklikleri yaşlanmaya yorabileceğine dikkati çekerek, "Parkinson’da yaygın şekilde görülen vücut duruşunda kamburluk, yaşa veya osteoporoza atfedilebilir. Genellikle bu ilerleme yavaş olur, ancak ilerlemenin hızı kişiden kişiye değişmektedir. Tedavinin amacı semptomları yok etmek değil, hastanın bunların üstesinden gelmesine ve hayatında kronik bir hastalığın gerektirdiği uygun düzenlemeleri yapmasına yardımcı olmak. İnsanlar bunun ilerleyen tipte bir hastalık olduğunun farkında olduğu için bu durum daha fazla kaygı duymalarına neden olabilmektedir.” ifadelerini kullandı.


- "Parkinson hastalarında yeşil çayın koruyucu etkisi olabiliyor"


Barkut, parkinson hastalarının büyük olasılıkla hayatlarının geri kalanı boyunca ilaç kullanmaları gerekeceğini belirterek, şunları kaydetti:

"Yeşil çay, Q10, domates, kafein ve nikotin gibi bazı ürünlerin koruyucu etkisi olduğu düşünülmektedir. Yüksek riske sahip popülasyonlar için önerilen çoklu antioksidanların yanı sıra diğer antioksidanlar arasında doğal C vitamini, koenzim Q10, NADH, N-asetilsistein, çinko ve selenyum sayılabilir. Hasta, kendisinin yapabildiği her şeyi kendi başına yapması için ne kadar zorlanırsa, bu aktiviteleri o kadar uzun süre boyunca yapabilir. Büyük eklemleri ve onları ilgilendiren kasları düzenli olarak her gün çalıştırmak, hastaya son derece zindelik kazandıracaktır."

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
ARŞİV ARAMA
PUAN DURUMU TÜMÜ
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ
Günün çizgisi
ANKET TÜMÜ