Ankalab Laboratuvarları Genel Müdürü Dr. İlker Kütükoğlu, pek çok iş kolunda kullanımı yaygınlaşan metallerin neden olduğu meslek hastalıklarını kontrol etmek amacıyla çeşitli laboratuvar testleri yaptıklarını söyledi. Ankaralı işverenlerin işçi sağlığı konusunda bilinçli olduğunun altını çizen Kütükoğlu, işveren veya işçi talebi doğrultusunda kan ölçümü yaptıklarını da kaydetti.
Kandaki kurşun, arsenik, civa, kalay oranlarına ilişkin tahlillerin yanı sıra kandaki bakır, kadmiyum, kobalt ve selenyumu da kontrol edebildiklerini söyleyen Kütükoğlu, özellikle elektrik ve elektronik, inşaat, ulaşım, endüstriyel ekipman, kimya, kuyumculuk, boya sanayi ve turistik eşya üretiminde çalışanların bakırdan olumsuz etkilendiğini ve meslek hastalığına yakalanabileceğini anlattı.
Kütükoğlu, kandaki bakır düzeyinin maruziyet sınırlarını aşması durumunda böbreklerde, karaciğerde ve sinir sisteminde hasar meydana gelebileceğini belirtti.Pil, boya, plastik, sentetik elyaf sanayi, televizyon tüpleri ve florasan lamba üretiminde kullanılan kadmiyumun akciğer kanserine neden olabildiğini vurgulayan Kütükoğlu, "Ayrıca kadmiyuma maruziyet sonucu pnömoni, kronik bronşit gibi akciğer hasarı ve böbrek hasarı da oluşabildiğini biliyoruz" diye konuştu.
“ÇALIŞANLARIN SAĞLIĞI İÇİN ANALİZ YAPTIRIN”
Kütükoğlu, cam pigment, boya, elektronik cihaz, lastik gibi maddelerin üretimi sırasında kandaki selenyum düzeyinin yükseldiğini vurgulayarak, bu durumda saç dökülmesi, sinir sistemi bozuklukları ve karaciğer hasarının oluşabileceğini kaydetti.
Civa, kurşun ve arsenik ölçümü de yaptıklarını anımsatan Ankalab Genel Müdürü Kütükoğlu, diş tedavisi başta olmak üzere yüzlerce alanda kullanılan metallerin unutkanlıktan guatra, davranış bozukluklarından depresyona kadar birçok hastalığa davetiye çıkardığını ifade etti. Kütükoğlu, Ankaralı işverenlere, “Çalışanlarınızın sağlıklı bir şekilde çalışabilmesi için belirli periyotlarla bu etken maddelerin analizini yaptırın” çağrısı yaptı.
dikGAZETE