ELAZIĞ - İsmail Şen
Elazığ Şeker Fabrikası'nın üretime ara verme tehlikesi, pancar ekimine yönlendirilen çiftçilerin desteğiyle son buldu.
Çiftçinin sulamada kullandığı suyun azalması, elde ettiği gelirin azlığı nedeniyle pancar yerine başka ürün ekmesi sonucu 2013 yılında pancar alımında 35 bin tonla tarihindeki en düşük rekolteyi gören Elazığ Şeker Fabrikası'nda üretimin durdurulmasının gündeme gelmesi üzerine fabrika yetkilileri, durumu çiftçiye anlattı.
Köy köy yapılan temaslarda 520 kişinin çalıştığı ve dolaylı olarak binlerce kişiye iş imkanı sağlayan fabrikaya kilit vurulmaması için köylülerden pancar ekimine ağırlık verilmesi talep edildi.
Bu çalışmanın ardından çiftçinin yeniden pancar üretimine yönelmesi ile fabrikada işlenen pancar 90 bin tona ulaştı.
Elazığ Şeker Fabrikası Müdürü Lütfi Çevik, AA muhabirine yaptığı açıklamada, fabrikanın pancar ihtiyacının daha çok Altınova ve Kuzova'dan karşılandığını belirtti.
Ancak bu ovalarda 2009 yılından itibaren çeşitli nedenlerle 2013'de pancar rekoltesinin taban yaptığını ve devam eden yıllarda rekolte düşüklüğü nedeniyle fabrikanın kapanma noktasına geldiğini ifade eden Çevik, bunun üzerine çiftçileri pancar ekimine yönlendirmek için çaba sarf ettiklerini söyledi.
"Çiftçimizin çok büyük bir rolü oldu"
Bu sayede fabrikanın 2015 yılında 45 bin ton olan pancar alımının 2016'da 90 bin tona yükseldiğini vurgulayan Çevik, şöyle konuştu:
"Duyarlı çiftçimiz ve bize destek olan kurum ve kuruluşlar sayesinde pancar üretimi yükselişe geçti. Fabrikanın çalışmasına devam etmesinde çiftçimizin çok büyük bir rolü oldu. Tabii bizler de hiç boş durmadan köy muhtarlarıyla, çiftçilerle her akşam sohbet toplantıları düzenleyerek fabrikanın durumunu izah ettik. Çiftçimiz uyarılarımızı dikkate alarak ve duyarlı davranarak, fabrikanın çalışması için gerekli desteği verdi."
dikGAZETE.com