USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Özel Haber

Rusya: Kırım-Tatar kültürel-tarihî mirasının korunması için büyük çalışmalar yapıyoruz

Rusya'nın İstanbul Başkonsolosluğu, Kırım-Tatar kültürel-tarihî mirasının korunmasına büyük önem verildiğini ve bu doğrultuda büyük çalışmalar yapıldığını kaydetti

Rusya: Kırım-Tatar kültürel-tarihî mirasının korunması için büyük çalışmalar yapıyoruz
09-07-2020 07:14
Google News

MOSKOVA - ÖZEL

Rusya'nın İstanbul Başkonsolosluğu, Rusya Federasyonu'na bağlı Kırım Cumhuriyeti'nde Kırım-Tatar halkının kültürel-tarihî mirasının korunmasına büyük önem verdiklerini ve konuyla ilgili büyük çalışmalar yapıldığını da kaydetti.

Başkonsolosluk resmi basın açıklamasında, 2015 yılından itibaren Bahçesaray Han Sarayı adlı müze kompleksinde büyük restorasyon çalışmalarının yapıldığı ifade edildi.

Açıklamada, "Kırım’ın Rusya ile birleşmesinden önce bu yönde atılan adımlar, ancak turist gruplarının gezdirilmesini sağlayabilecek şekilde yapılıyordu. Diğer bir deyişle tarihî yapı, uzun yıllar boyunca son derece kötü durumda olmasına rağmen restorasyon çalışmaları yalnızca yüzeysel olarak yapılıyor ve taşıyıcı yapıları, çatı ve duvarı kapsamıyordu. Toplamda 2 milyar Ruble’ye (yaklaşık 29.1 milyon Dolar) mal olan restorasyonun ilk aşaması, 2018 sonbaharında tamamlandı" bilgisi verildi.

Tüm çalışma aşamalarını 2023 yılında tamamlamayı planladıklarını vurgulayan Rusya'nın İstanbul Başkonsolosluğu, konuyu "Saray kompozisyonunun rekonstrüksiyonu, eşi benzeri olmayan yapıların aslına uygun hâllerinin korunmasını öngören proje belgelerine uygun olarak yapılmaktadır. Muazzam restorasyon çalışmalarının sona ermesiyle Han Sarayı’nın sergi alanı büyük ölçüde artacaktır. Bugün saray kompleksindeki müze fonlarının yüzde 5-7’si sergilenirken, rekonstrüksiyon sonrasında saraydaki mevcut eşyalardan yüzde 50’si aynı anda sergilenebilecektir" şeklinde anlattı.

5 Ağustos 2019’da bölgede RF Kırım Cumhuriyeti Kültür Bakan Yardımcısı İ. A. Zaatov’un "Kırım Tatar Müzik Kültürünün Tarihi (Genesis, Evrim, Bugünkü Durumu)” adlı kitabının birinci cildinin tanıtımının yapıldığını da hatırlatan Başkonsolosluk, "Bu çalışmanın eski tarihlerden itibaren günümüze kadarki Kırım Tatar müzik kültürü tarihi ile ilgili boşluğu doldurması beklenmektedir" dedi.

Kırım’da Kırım Tatarcasıyla yayın yapan 50'den fazla yayın organının faaliyet gösterdiğine de dikkat çeken Başkonsolosluk, "İsmail Gaspıralı Medya Merkezi, Millet TV kanalı, Vatan Sevdası Radyo İstasyonu devlet desteği ile faaliyet göstermektedirler. 2019-2020 yılının ilk yarısı, ana dilde yayın yapan 7 basın yayın organına destek verildi: Yeni Dünya gazetesi (16 sayı), Merhaba gazetesi (16 sayı), Yıldız dergisi (2 sayı), Tavrika gazetesi (1 sayı), Hoffnung (1 sayı), Bizim Kırım dergisi (1 sayı), Masis Güvercini dergisi (1 sayı)." şeklinde bilgi verdi.

Kırım Cumhuriyeti’nde milliyetler ve dinler arasında uyumun korunması amacıyla 19 Aralık 2019 tarihinde Cumhuriyet Başkanı’na bağlı olarak Milliyetler ve Dinler Arası İlişkiler Komitesi'nin kurulduğunu da anlatan Rusya'nın İstanbul Başkonsolosluğu, şu değerlendirmede bulundu:

"Kırım Tatarları ve Kırım’ın diğer temel etnik ve dinî topluluklarının temsilcilerinin yer aldığı bu komitenin amacı, yarımada halklarının serbest bir şekilde gelişmeleri, milli toplumsal oluşumlar, dinî kurumlar ve devletin yürütme organları arasındaki bağlantıların pekiştirilmesi açısından büyük önem arz eden meseleleri görüşmesi ve çözmesidir. 

Kırım Cumhuriyeti’nde halklar arasında uyumun sağlanması çerçevesinde 2019 yılı boyunca etno-kültürel nitelikte 328 faaliyet (festival, sergi, yarışma, ilmî-araştırma görüşmeler, millî bayram formatında faaliyetler) gerçekleştirildi. Bunların çoğu Kırım’daki millî-kültürel birliklerin aktif katılımı ve Milliyetler Arası İlişkiler Komitesi’nin maddî ve metodik desteği ile gerçekleştirildi.

Sosyal bakımdan önemli projelerin hayata geçirilmesi için 6 millî-kültürel özerklik ile sosyal kuruluşa proje desteği verildi. 2019 yazında Bahçesaray’da “Kırım Tatarlarında Misafirlikte” adlı kültür ve etnografya merkezi açıldı."

Başkonsolosluk, İsmail Gaspıralı Medya Merkezi’nin Monitoring Bölümü’nün uzmanları tarafından Kırım Cumhuriyeti’ndeki milliyetler ve dinler arasındaki münasebetlerin durumu ile ilgili yapılan ve Mart 2020’de yayımlanan yıllık sosyolojik anketin sonuçlarına da dikkat çekerek, "Bu sonuçlara göre ankete katılanların yüzde 85’i bu ilişkileri “dostça” olarak nitelendirmiştir. “Kırım Cumhuriyeti’nde son bir yıl içerisinde milliyetler ve dinler arasındaki münasebetlerin nasıl değiştiği sorusuna” ise ankete katılanların yüzde 81’i, “olumlu yönde değiştiği” ve “durumun daha iyiye gittiği” cevabını vermiştir" dedi.

.

Fuad Safarov, dikGAZETE.com

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
ARŞİV ARAMA
PUAN DURUMU TÜMÜ
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ
Günün çizgisi
ANKET TÜMÜ