GÜMÜŞHANE - VEYSEL KARA
Gümüşhane'de hizmet veren Özel Bireyler Derneği, çeşitli eğitim yöntemleri ve aktivitelerle engelli çocukların sosyal hayata adaptasyonlarını sağlamaya ve gelişimlerine destek olmaya çalışıyor.
Eskibağlar Mahallesi'nde bulunan Özel Bireyler Derneği'nde, 8 yıldır özellikle zihinsel engelli çocuklar ile ailelerine ücretsiz eğitim veriliyor.
Ahşap dağlama sanatı ve müzikle öğrenmeyi esas alan Tomatis eğitim metoduyla çocukların sosyalleşmesini amaçlayan dernek, velilerin de çocuklarla beraber derslere katılmasını zorunlu kılarak eğitimin evde de devam etmesini, böylece süreklilik kazanmasını sağlıyor.
Dernekte aralarında işitme engelli, otistik, alternan hemipleji rahatsızlığı ve zihinsel yetersizliği olan 14 çocuk eğitimlere devam ediyor.
Özel Bireyler Derneği Başkanı Habil Cebe, AA muhabirine, derneğin 2009 yılından bu yana 200'ü aşkın engelli öğrenci ve ailelerine eğitim verdiği söyledi.
An itibarıyla 14 öğrencileri olduğunu, bunlara Tomatis eğitim metodu uyguladıklarını belirten Cebe, metodun Avrupa ülkelerinde daha ziyade "klasik müzik metodu" ya da "Mozart metodu" diye çeşitli isimlerle anıldığını dile getirdi.
Tomatis metodunun, çocuklarda anksiyete, korku, kaygı, konuşma ve öğrenme bozuklukları, kekemelik gibi çeşitli alanlarda çok ciddi ilerleme sağlayan işitsel temelli bir metot olduğuna dikkati çeken Cebe, "Doğru duyamazsanız, doğru ifade edemezsiniz ve doğru anlayamazsınız. Dolayısıyla kulağımızı eğitirsek öğrenme şeklimizi de düzenleyebiliriz. Öğrenme şekli düzenlendikten sonra da ifade şeklimiz de buna bağlı olarak değişecek ve gelişecektir." dedi.
Cebe, 3 kurdan az olmamak kaydıyla söz konusu yöntemin uygulandığı çocuklarda yüzde 15 ile 45 arasında gelişim gözlendiğini anlatarak, çocukların kendilerini ifade etme yeteneklerinin kısa sürede belirgin şekilde değişikliğe uğradığını, bazı öğrencilerin 2 hafta içerisinde, kullandıkları kelime sayısının 5'den 25'e kadar çıkabildiğini vurguladı.
Tomatis eğitim metodunun yanı sıra 15 yaş üstü engelli ergen öğrencilere de kurdukları atölyede ahşap dağlama eğitimi verdiklerini aktaran Cebe, çocukların sosyal hayatta kendilerini ifade edebilecekleri alanlar sınırlı olduğu için bu faaliyetle genel bir rahatlama yaşadıklarını söyledi.
Cebe, çocukların bu faaliyetlerle sosyal adaptasyonlarının arttığını ve bu vesileyle toplumda takdir görüp gelişimlerinin hızlandığını belirten Cebe, "Beğenildikçe çok daha farklı düşünmeye başlıyorlar. Hayatlarında gerçekten takdir edildikleri tek yer burası. 1-1,5 yılda profesyonel denebilecek düzeyde ürünler üretebildiler. Şu an atölye faaliyetlerinde ahşap dağlama yapan öğrencilerimizin nokta takibi ve belli alanlara odaklanma süreleri çok çok daha uzadı." diye konuştu.
"Çocuklarımızın eğitilebildiğini gördük"
Dernekte eğitim alan alternan hemipleji hastası Hasan Miraç'ın annesi Pembegül Çevik de oğlunun hastalığının tedavisi olmadığını, sadece eğitimle gelişim gösterebildiğini ifade etti.
Dernekle tanıştıktan sonra her insanın olduğu gibi özel bireyin de eğitilebileceğini gördüklerine işaret eden Çevik, şunları kaydetti:
"Bazen ümitsizliğe düştüğümüz zamanlar oldu. Belki bir, belki 10 defa, yeri geldiğinde 100 defa tekrardan sonra çocuklarımızın eğitilebildiğini gördük. Ben hiç bir zaman Hasan Miraç'ın 'anne' diyebileceğine inanmamıştım ama şu anda Hasan Miraç 2 kelimeli cümlelere geçti, konuşuyor. 'Anne' diyor, 'anne gel' diyor, 'anne ham, anne su' diyor. Bu bizi çok mutlu etti. Hayata bağladı."
Muhabir: Veysel Kara
Kaynak: AA
dikGAZETE.com