USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Ekonomi

Özata Denizcilik'in halka arzında talep toplama süreci devam ediyor

Yalova'nın Altınova ilçesindeki tersanede, dünyanın birçok ülkesine, her tipte gemi ve deniz aracı için tamir, bakım, onarım hizmeti veren Özata Denizcilik'in halka arzında talep toplama süreci devam ediyor.

Özata Denizcilik'in halka arzında talep toplama süreci devam ediyor
28-08-2024 11:09
Google News
Yalova

Halka arz başvurusu onaylanan Özata Denizcilik Sanayi ve Ticaret AŞ'nin payları, sabit fiyatla talep toplama ve en iyi gayret aracılığı yöntemiyle satılacak. Paylar ise bireysel yatırımcıya eşit dağıtılacak.​​​​​​​

Şirketin halka arz fiyatı 105 lira olarak belirlenirken, toplam halka arz büyüklüğünün 1 milyar 400 milyon lira olması bekleniyor.

13 milyon 350 bin lot payın dağıtılacağı şirketin halka arzında talep toplama yarın sona erecek.

"Denizcilik sektörünün önemli bir oyuncusuyuz"

Özata Denizcilik Yönetim Kurulu Başkanı Özdemir Ataseven, AA muhabirine, 1975'ten bugüne tersanecilik sektöründe edindikleri köklü deneyim ve bilgi birikimiyle inşa ettikleri Özata Tersanesi'nin, yeni gemi inşa alanında emin adımlarla yoluna devam ettiğini söyledi.

Tamir ve bakım çalışmaları için gerekli yatırımları yaparak ayrı bir tesisleşmeye gittiklerini belirten Ataseven, Özata Denizcilik'in Yalova Tersaneler Bölgesi'nde 50 bin metrekare alanda faaliyetini sürdürdüğünü anlattı.

Gemi tamir ve bakımında dünyanın birçok ülkesine hizmet verdiklerini aktaran Ataseven, "Dünyanın her yerinden müşterilerimiz için her tipte gemi ve deniz aracının bakım ve onarım hizmetleriyle gemi dönüştürme hizmetlerini sağlıyoruz. Geliştirdiğimiz yatırımlar ve inovasyonlarla denizcilik sektöründeki öncü kuruluşların çözüm ortağı olmaya ve büyümeye devam ediyoruz. Alanında uzman yaklaşık 250 çalışanımızla 40'tan fazla ülke bayraklı gemiye, 400'ü aşkın projeyle hizmet veren, denizcilik sektörünün önemli bir oyuncusuyuz." dedi.

"2023'te 104 geminin bakım ve onarımını gerçekleştirdik"

Ataseven, Türkiye'de 2002 yılında küçük, orta ve büyük ölçekte 11 olan yüzer havuz sayısının bugün 36'ya çıktığı bilgisini verdi.

Özata Denizcilik olarak orta ve büyük ölçekli "Dok 2" ve "Dok 6" adlı 2 yüzer havuzda en fazla 264 metre, iskelede ise maksimum 300 metre boyuna kadar her tipte gemi ve deniz taşıtı için hizmet verdiklerini belirten Ataseven, şöyle devam etti:

"Yüzer havuzlarımız sayesinde dünya genelinde faaliyet gösteren MSC, Grimaldi gibi dünyanın en büyük filo sahibi firmalara gemi tamir ve bakımına ilişkin kum püskürtme, boyama, dümen, şaft ve pervane onarımları, kazan, eşanjör ve pompa bakımları, çelik ve borulama işlemleri, elektrik ve mekanik işlerle regülatör revizyonu gibi pek çok konuda hizmet sunuyoruz. Yüzer havuzlarımızla 2023 yılında 104 geminin bakım ve onarımını gerçekleştirdik. Finansal tablolarımıza bakıldığında görüyoruz ki şirketimizin net satışlarının ortalama yüzde 99'unu bakım ve onarım hizmetimiz oluşturuyor. 22 yılı aşkın tecrübemizle, gemi tamir, bakım ve onarım sektöründe yolculuğumuza devam etmekteyiz."

"1 milyar 648 milyon liralık öz kaynağımızla projelerimizi hayata geçiriyoruz"

Ataseven, tersanecilik sektörünün, ülkeye döviz girdisi sağlayan, bölgesinde nitelikli iş gücünü artıran, bölgesel ticaretin gelişmesine yardımcı olan yan sanayiyle önemli ölçüde istihdam yaratan stratejik bir sanayi kolu olduğunu vurguladı.

Türkiye'nin coğrafi konumu sayesinde deniz taşımacılığına uygun bir konumda yer almasının tersanecilik sektörünü desteklediğine işaret eden Ataseven, şu değerlendirmeleri yaptı:

"Türkiye, Avrupa, Kuzey Afrika ve Orta Doğu'yu kapsayan önemli deniz ticaret rotalarındaki stratejik konumu, işçilik kalitesi, köklü tecrübesine bağlı istihdam yaratma kabiliyeti gibi nedenlerle bakım onarım hizmetlerinde tercih edilen bir üs haline gelmiştir. Yaklaşık yarım asırlık sektör tecrübemizle gerek Özata Denizcilik olarak gemi bakım ve onarımında gerek Özata Tersanecilik olarak gemi inşasında farklı tipte ürettiğimiz gemilerle ülke ekonomisine katkı sağlamaya devam eden sektörün önemli bir oyuncusuyuz. Özellikle yurt içinde Savunma Sanayi Başkanlığı, İstanbul Büyükşehir Belediyesi, Kıyı Emniyeti Genel Müdürlüğü, TCDD ve İzmir Büyükşehir Belediyesi olmak üzere pek çok başarılı projeye imza atmış bir firma olarak gemi inşa alanında da çelik, alüminyum ve karbon materyalleriyle gerçekleştirdiğimiz projelerimizle şirket büyümemizi devam ettiriyoruz."

"Dünyaya ayak uydurmamız lazım"

Özdemir Ataseven, uluslararası mevzuat gereği her geminin 5 yılda bir ağır bakım, 2 yılda bir ise ara bakım yaptırmasının zorunlu olduğunu hatırlattı.

Gemi sayılarının artışı ve gemi ömürlerinin uzamasının bakım onarım işlerinin de artmasına neden olduğunu dile getiren Ataseven, "Türkiye'deki gemiler için yaş ortalamalarının uzaması söz konusu. Gemiler, bu bakımları yaptırmadıkları takdirde uluslararası denizcilik kuralları gereği faaliyetlerini sürdüremezler. Özata Denizcilik olarak bu pazardaki payımızı güçlendirmek adına 2024 yılı itibarıyla 1 milyar 648 milyon liralık öz kaynağımızla projelerimizi hayata geçirmeye devam ediyoruz." ifadesini kullandı.​​​​​​​

Halka arz başvurularının kabul edildiğini ve talep toplamanın dün başladığını anlatan Ataseven, şunları kaydetti:

"Halka arza niye katıldık? Birincisi hem biraz daha büyümemiz lazım. Çünkü dünyaya ayak uydurmamız lazım. Güneş enerji santrali (GES) yatırımını 13 megavata mutlaka tamamlamamız lazım. İskele boylarımızı uzatmamız lazım. Bakım onarım tersanemizde şu anda 2 havuz var. 200 metrelik gemiler yapıyoruz. Havuzumuz 264 metre. Artık 320 metrelik gemiler var. Bu havuzları büyütmemiz lazım. Bunlara ayak uydurmak için bu yatırımları mutlaka yapmak lazım. Halka açılmayı, büyüme hedeflerimizi sürdürmek, kurumsal yapımızı güçlendirmek, şeffaflık ve hesap verebilirlik düzeyimizi yükseltmek yönünde stratejik bir adım olarak görüyoruz aslında. Halka açılmamız, kurumsal yönetim anlayışının şirket faaliyetlerine yön vermesine imkan sağlayacak, potansiyel müşteriler ve iş ortaklarımız nezdinde mevcut güvenirliliğimiz perçinlenecek. Öte yandan halka arzla büyüme ivmemize hız kazandırıp, bu yolda yatırımlarımızda kullanmak üzere önemli bir finansmana ulaşmayı hedefliyoruz."

"Hedefimiz, halka arzdan aldığımız güçle yeni yatırım projelerimize odaklanmak"

Özata Denizcilik olarak bugüne kadar kendi finansal olanaklarıyla yatırımları ve projeleri gerçekleştirdiklerini belirten Ataseven, sözlerini şöyle tamamladı:

"Halka arzdan elde edeceğimiz geliri işletme sermayemizi güçlendirerek, öncelikli olarak büyüme stratejimiz doğrultusundaki üstyapı ve altyapı yatırımlarımızla GES proje yatırımlarımız için kullanmayı planlıyoruz. Bugüne kadar olduğu gibi önümüzdeki dönemde de yatırımlarımızla inovasyon gücümüzle ve yeni projelerimizle ülkemiz ve ekonomimiz için artı değer yaratmaya devam etmeyi hedefliyoruz. Önümüzdeki dönem için öncelikli hedefimiz, halka arzdan aldığımız güçle kurumsal kimliğimizi daha da güçlendirerek bilinirliğimizi pekiştirmek ve yeni yatırım projelerimize odaklanmak. Denizcilik sektöründeki deneyimli iş gücümüzle her türlü deniz taşıtının dünya standartlarında bakım ve onarımını yapmaya, teknik danışmanlık vererek komple mühendislik hizmeti sunmaya devam edeceğiz."

Kaynak: AA

dikGAZETE.com
SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ARŞİV ARAMA
PUAN DURUMU TÜMÜ
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ
Günün çizgisi
ANKET TÜMÜ