Türkiye'de ceviz oymacılığının yapıldığı sayılı kentler arasında yer alan Kahramanmaraş'ta, bu sanat üzerine kurulu irili ufaklı yaklaşık 100 işletme bulunuyor.
Çeyiz sandıklarından sehpalara, dekoratif eşyalardan tepsilere kadar farklı alanlarda eserlerin ortaya çıkarıldığı bu sanatı dedesinden miras alan 45 yaşındaki Fatih Akkök de ahşaptan oyma beşik imal ediyor.
Hem geleneksel hem de modern çizgilerle birbirinden farklı beşikler hazırlayan Akkök, ürünlerini Türkiye'nin dört bir yanına gönderiyor.
Akkök, AA muhabirine yaptığı açıklamada, dedesi ve babasından kalan ahşap oymacılığı sanatını 3. kuşak olarak sürdürmenin mutluluğunu yaşadığını söyledi.
"Lüks oymalı beşikleri daha çok batı tarafı alıyor"İşini severek yaptığını dile getiren Akkök, "45 yaşındayım ve 45 yıldır bu işin içindeyim. Modern beşiklerde genelde hazır malzeme kullanıldığından hafif bir soğukluk oluyor. Bebeğe zarar verebilecek kimyasal ürünlerle yapıldığını düşünüyorum. Bizim yaptığımız beşik ise hiçbir kimyasal kullanmadan, doğada yetişen ağacın özellikleriyle çıkan beşik." dedi.
Her kesime hitap eden farklı beşikler yaptığını anlatan Akkök, ürünlerini ülkenin dört bir yanına sattığını belirtti.
Geleneksel ve modern tarzda, alt, orta ve üst gelir gruplarına göre beşikler hazırladığını ifade eden Akkök, şunları kaydetti:
"Lüks oymalı beşikleri daha çok batı tarafı alıyor. Az oymaya yani geleneksel olana ise güneydoğu daha çok talep gösteriyor. Bu mesleği severek yaptığımızdan, müşterinin isteğine göre de farklı beşikler hazırlayabiliyoruz. Bana 'Beşik istiyoruz' diyorlar, farklı bir beşik gönderiyorum, müşteri memnun oluyor. Türkiye'de hemen hemen her şehre beşik sattım ama genelde büyükşehirler daha çok alıyor. Bingöl ve Bitlis bir tane alıyorsa, Ankara ile İstanbul daha çok alıyor."
dikGAZETE.com