ERZURUM - HADİ ŞENGÜL
Rize'nin İkizdere ilçesi ile Erzurum'un İspir ilçesi arasında bulunan ve 14,3 kilometreyle Türkiye'nin en uzun karayolu tüneli olma özelliğini taşıyan "Ovit"in tamamlanmasıyla tarihi "İpek Yolu"nun yeniden canlanması bekleniyor.
Rize-Erzurum karayolu güzergahındaki 2 bin 640 rakımlı Ovit Dağı'nda yapımı sürdürülen tünelde kazı çalışmalarının büyük ölçüde tamamlanmasının ardından, bölgedeki iş adamları da tünelin ticarete katkısına odaklandı.
Doğu Anadolu İhracatçılar Birliği (DAİB) Yönetim Kurulu Başkanı Cemal Şengel, AA muhabirine, Ovit'in Doğu'yu limanlara bağlayan en önemli yolların başında geleceğini söyledi. Bunun yanı sıra Bakü-Kars-Tiflis hızlı tren bağlantısı projesinin de önemini hatırlatan Şengel, "Bunlarla bağlantı yapıldığı zaman, İpek Yolu'nu Ural Dağları'na kadar bağlayan bir yolumuz olacaktır. Bununla, limanla biz bağlantımızı kurmuş olacağız. Zaten ticarette en önemli şey lojistiktir. Bu lojistik ağını bağladığımız takdirde de Erzurum'un önemi ortaya çıkmış olacaktır." dedi.
"Komşu ülkelere daha rahat mal sevkiyatı yapılabilecek"
Bu projelerle birlikte Erzurum'un antrepo ve depolama merkezi hilani geleceğini dile getiren Şengel, şöyle konuştu:
"Ovit Tüneli ile limana bağlanıp komşu ülkelere daha rahat mal sevkiyatı yapma imkanına sahip olacağız. Haliyle gelişmekte olan bölgemiz için çok çok önemli bir yatırımdır. Zaten bu yatırımı sürekli destekledik. Hükümetimize teşekkür ediyoruz. Bakü-Kars-Tiflis hattı da Erzurum'a kadar geldikten sonra buradan Kars'a bağlanacaktır. Bu da demektir ki biz İpek Yolu'nu eski halinden daha avantajlı duruma getirmiş olacağız. Haliyle bizim de bölge insanları olarak bu yatırımların altyapılarını oluşturmamız lazım. Bu altyapılar; lojistik depolar, antrepolardır. Zaten Erzurum'a 'Lojistik Köy' devletimiz kanalıyla yapıldı. Erzurum, bu yatırımla Doğu'nun kalbi olma özelliğini eskilere göre daha çok yakalamış oluyor. Bunu çok iyi değerlendirmek lazım. Ovit Tüneli, İpek Yolu'na yeniden hayat verecek. Limana bağlı olmak her zaman turizmin de gelişmesine katkı sağlayacaktır."
Erzurum Ticaret ve Sanayi Odası (ETSO) Başkanı Lütfü Yücelik de son yıllarda hayata geçirilen ulaşım projelerinin, hem bölgenin hem de şehrin ticaret hacmini artıracağını dile getirdi.
Özellikle Ovit ve Kop tünellerinin tamamlanmasının ardından Doğu Anadolu ve Erzurum'un liman vasıtasıyla dış pazara bağlanacağını belirten Yücelik, şunları kaydetti:
"Yeter ki dışarıya satacak ürünleri üretebilelim. Bu projelerden gerçek anlamda istifade edebilirsek bölgede ne göç ne de istihdam sıkıntısı yaşanmaz ve bölge cazibe merkezi olur. Bu projelere entegre edilecek Palandöken Lojistik Köyü'nün de hizmete girmesiyle Erzurum'un önemi, lojistik anlamda daha da artacaktır. Kısacası Ovit ve Kop tüneli projeleri ticaretimizin gelişmesi anlamında çok önemsediğimiz iki projedir. Ümit ediyoruz ki bu önemli ulaşım projeleri sayesinde Erzurum eskiden olduğu gibi bölgede önemli bir ticaret merkezi konumuna gelir."
Ovit Tüneli'nin özellikleri
Rize'yi Doğu Anadolu'ya bağlayacak tünel, bin 369 metresi çığ tüneli olmak üzere 14 bin 300 metre uzunluğunda. Tünelin giriş kotu bin 919 metre, çıkış kotu 2 bin 236 metre ve tünel içi boyuna eğim yüzde 2,13 olacak. Çift tüp şeklinde inşa edilen ve 800 milyon liraya mal olacak tünelin havalandırması için ayrıca yüzde 15 eğimle bin 710 metre uzunluğunda yaklaşım tüneli yapılıyor.
Ovit Tüneli'nin hizmete girmesiyle Karadeniz ile Doğu Anadolu Bölgesi arasında kışın yoğun kar ve çığ tehlikesi nedeniyle aksayan ulaşım, kesintisiz ve güvenli hale gelecek. Tünelin tamamlanmasıyla 250 kilometre olan Rize-Erzurum karayolu, 200 kilometreye düşecek.
dikGAZETE.com