USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Çevre-Hayat

'Otizmli müzik dehası'nın hukuk mücadelesi

Mozart, Beethoven, Chopin gibi referansa ihtiyaç duymadan sesleri notaya dökebilen "mutlak kulak"a sahip otizmli Raci Demir, üniversite öğrencisi olabilmek için babasıyla "hukuk mücadelesi" veriyor.

30-11-2017 16:02
Google News

İZMİR 

İzmir'de 1997 yılında iki akademisyenin oğlu olarak dünyaya gelen 20 yaşındaki Raci Demir, otizmli olduğu için eğitiminde zorluklarla karşılaştı.

İlkokul öğretmeninin "eğitim veremeyeceğini" söylediği Demir, okul müdürü ve ailesinin desteğiyle 3 ayda okuma yazmayı öğrenerek yaşıtlarıyla aynı anda ilkokul diplomasına kavuştu. Demir'de matematik, müzik ve görsel sanatlarda yeteneği bulunan ve genelde otizmli çocuklarda görülen "savant sendromu" olduğu tespit edildi.

Müziğe özel yeteneği bulunduğu ve Mozart, Beethoven, Chopin gibi sanatçılarda görülen herhangi bir referansa gerek duymadan sesleri notaya dökebilme yeteneğini ifade eden "mutlak kulak"a sahip olduğu belirlenen Demir, piyano dersleri almaya başladı.

Işılay Saygın Güzel Sanatlar Lisesi'nin müzik bölümüne yetenek sınavıyla girmeyi başaran Demir, okuldan 90 not ortalaması ve dereceyle mezun oldu.

Piyanonun yanı sıra çello çalan, aynı anda 4 notayı duyabilen ve Avrupa'da sokak konserleri veren Demir, YGS'de başarılı olarak özel yetenek sınavına girdi.

Hukuk mücadelesi başlattılar

İzmir Katip Çelebi Üniversitesi Turizm Fakültesi Turizm İşletmeciliği Bölüm Başkanı Prof. Dr. Cengiz Demir, üniversite sınav sürecini şöyle anlattı:

"Üniversite sınavına formalite icabı soktuk. Raci hiçbir kursa gitmeden YGS taban puanını geçti ve özel yetenek sınavına girmeye hak kazandı. Dokuz Eylül Üniversitesi Buca Eğitim Fakültesi Müzik Öğretmenliği bölümünde engelliler için 3 kontenjan vardı. Biz de başvurduk. İlk aşama sınavlarına 21 Ağustos'ta girdi. Sınava giren adaylar daha sonra 2. sınava çağrıldı."

Demir, bölüm başkanlığı ile görüşmelerinde kendisine "Oğlunuz saldırgan mı, diğer öğrencilere saldırır mı?" diye sorulduğunu iddia ederek şöyle konuştu:

"Baba olarak moralim çok bozuldu. Sınavın otizmli çocukları elemeye yönelik olduğunu fark ettim. 25 Ağustos'ta yapılan açıklamada bölümde engelliler için 3 kişilik kontenjana 2 kişinin alındığı açıklandı. Raci'yi de geçer not aldığı halde 1. yedekte bırakmışlar ama asıl kontenjan boştu."

BİMER'e başvuruda bulundu, dava açtı

Cengiz Demir, üniversiteye alınmayan oğlunun sınav notunu öğrenmek için dekanlığa gönderdiği yazıların uzun süre yanıtsız kaldığını, bu nedenle BİMER'e dilekçe yazdığını ve sınavın iptali istemiyle yaptığı suç duyurusu sonrası Bölge İdare Mahkemesinde dava açıldığını belirtti.

Dilekçe sonrası rektörlükten yazılı bir yanıt geldiğini, Raci'nin sınavın ilk aşamasında 45,7, ikinci aşamada ise 50 aldığının bildirildiğini anlatan Demir, "Bu gerekçeyi inandırıcı bulmadık. İnternette de yayınlanan sınav yönetmeliğine göre ilk kademe sınavın geçiş notu 50. Yani ilk sınavda 45,7 olan bir öğrencinin ikinci aşamaya çağrılmamış olması gerekiyordu. Davanın açılması sonrası gelen bu çelişkili yanıt da hukuki sürece eklenecek." dedi.

Engellilerle ilgili farkındalık yaratmayı amaçladıklarını vurgulayan Demir, şunları söyledi:

"Hukuk yoluna gitmek istemezdim. Ben de DEÜ mezunuyum, orada çalıştım ama normal yollarla süreci halledemedim. Yönetmeliğe göre 50 puanın üzerinde alanlar başarı notuna göre okula alınmalı. Oğlum önyargılardan dolayı istediği eğitimi alamıyor. Bu zihniyetin olduğu bir bölümde öğrenci olmak da zor. İstenmediğiniz yerde öğrenci olmaya çalışıyorsunuz. Toplumun yüzde 12'si engellilerden oluşuyor ama üniversitede biz bu çocukları göremiyoruz."

"Beykozlu Mozart" olarak bilinen 19 yaşındaki otizmli Yunus Yazar'ın da daha önce üniversiteli olabilmek için mücadele verdiğini hatırlatan Demir, tabuları yıkmak adına çalıştıklarını aktardı.

Kaynak: AA

.

dikGAZETE.com

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
ARŞİV ARAMA
PUAN DURUMU TÜMÜ
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ
Günün çizgisi
ANKET TÜMÜ