USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Gündem

Otizmli bireylere dair bilinmesi gerekenler

2 Nisan ‘Dünya Otizm Farkındalık Günü' için konuşan Dr. Suat Günsel Girne Üniversitesi Hastanesi Uzman Psikoloğu Feriha Keşifoğlu, “Erken teşhis tedavi oldukça önemlidir” dedi.

Otizmli bireylere dair bilinmesi gerekenler
02-04-2019 20:52
Google News

Otizm nedir?

Otizm, otizm spektrum bozuklukları da denilen yaygın gelişimsel bozukluklardan biridir. Başkalarıyla sosyal iletişim ve etkileşimde bulunmayı engelleyen, kişinin kendi iç dünyasıyla baş başa kalmasına yol açan, kısıtlı ilgi alanları ve tekrarlayan davranışlarla ortaya çıkan otizm, genellikle yaşamın ilk 3 yılında görülmekte ve ömür boyu devam etmektedir.

Otizmin belirtileri nelerdir?

Bir çocuğun otizmli olup olmadığının tespiti büyüme aşamasında başlamaktadır diyen Uzman Psikoloğu Feriha Keşifoğlu, “ En çok gözlenen belirtiler; göz göze gelmede, yüz ifadesi ve beden dili gibi sözsüz iletişim becerisinin gelişiminde yaşanan belirgin problemlerdir. Bunlara ek olarak konuşmayı öğrenememe veya konuşmayı öğrenmede gecikme, başlamış bir konuşmayı sürdürmede zorlanma, kalıplaşmış veya sürekli tekrarlanan konuşma veya daha önceden duydukları belli bir cümleyi sürekli tekrar etmeyi de (ekolali) sayabiliriz. Kimi vakalarda yaşıtlarıyla arkadaşlık kuramama, yaşıtlarının oynadığı oyunlara ilgisiz kalma, adı ile seslenildiğinde bakmama, söylenenleri duymuyor gibi davranma ve başkalarıyla empati kuramama gibi davranışlar da görülürken otistik çocukların bir kısmında sürekli sallama, el çırpma gibi tekrarlanan ve nedeni olmayan hareketler de gözlenebilmektedir. Tehlikelerin farkında olmama, nedensiz gülme ve ağlama, alışmış oldukları rutinin dışındaki değişikliklere tepki gösterme de otizmin belirtileridir” dedi.

Kaynak: IHA

dikGAZETE.com
SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
ARŞİV ARAMA
PUAN DURUMU TÜMÜ
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ
Günün çizgisi
ANKET TÜMÜ