USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Kültür Sanat

Osmanlı sanatı 'filografi' kadın elinde hayat buluyor

Osmanlı döneminin unutulmaya yüz tutmuş el sanatlarından filografi, Trabzon'daki tarihi Alacahan'da kadınların elinde yeniden hayat buluyor. - Anadolu Ajansı

Osmanlı sanatı 'filografi' kadın elinde hayat buluyor
02-10-2016 20:17
Google News

TRABZON - Meltem Yılmaz

Osmanlı döneminin unutulmaya yüz tutmuş el sanatlarından filografi, Trabzon'daki tarihi Alacahan'da sürdürülüyor.

Tel ve çivilerin kullanıldığı "filografi", kadınlar tarafından bugünün teknolojisine uygun farklı konseptlerde işlenerek yaşatılıyor.

Ortahisar Halk Eğitim Merkezi bünyesinde tarihi Alacahan'da açılan kursta filografi öğretmenliği yapan Şennur Doğan, AA muhabirine, filografinin, Osmanlı döneminin unutulmaya yüz tutmuş el sanatlarından olduğunu söyledi.

Çivi ve telle yapıldığı için eserlerin görselliğinin yüksek olduğunu dile getiren Doğan, "Amacımız tarihi Alacahan'da kaybolmaya yüz tutmuş bu sanatı yaşatmak. Bunun için de hedefimiz her evde filografi." ifadelerini kullandı.

Filografinin göründüğü kadar zor olmadığını belirten Doğan, şöyle devam etti:

"Filografi, suntanın üzerine çivi çakılmasıyla yapılıyor. Önce kalıbımızı hazırlıyoruz, daha sonra desenimizi belirliyoruz, ardından da çivilerimizi çakıyoruz. Çivilerimizi çaktıktan sonra da renkli bakır tellerle örgü işlemimizi gerçekleştiriyoruz. Bu sanatı farklı konseptlerde, istediğimiz her yerde kullanabiliyoruz. Şu anda bu sanattan tablolar, aynalar, vazolar, tepsiler yaptık. Çeşidi ve konsepti artırmak elimizde çünkü filografi geniş amaçlı kullanılabilen bir sanat."

"İlkokuldan çağından, 60-70 yaşına kadar herkes yapabilir"

Filografinin sabır istediğini ifade eden Doğan, "Filografi stres attıran da bir iş. Yaş sınırımız yok. İlkokuldan başlayarak, 60 ile 70 yaşına kadar herkes bu işi yapabilir. Farklılık ve değişik bir sanatla uğraşmak isteyenler burada bulunuyor. Filografi gerçekten çok zevkli." dedi.

Doğan, filografiye ilginin giderek arttığını vurgulayarak,"İnsanlar artık filografinin ne olduğu biliyor. İlgi giderek artıyor, bu durum bizleri mutlu ediyor. Yaklaşık 2 yıldır 20 kursiyerimizle tarihi Alacahan'da üretim ve satış yapıyoruz. Bu süreçte güzel yol aldık. Gerek Alacahan'ı ziyaret eden yerli ve yabancı turistler, gerekse yöre halkımız inanılmaz ilgi gösteriyor. Yoğun talep alıyoruz. Özellikle yurt dışında katıldığımız festivallerde çok güzel satışlar yaptık. Bu sayede Osmanlı sanatını yaşatıyoruz hem de kadınlarımız ürettikleri ürünlerden gelir elde edebiliyor. Bu durumdan son derece mutluyuz."diye konuştu.

Yurt içinde de satışlarının sürdüğünü bildiren Doğan, "Güzel çalışmalar yapıyoruz. Bu da satışlarımızı etkiyor. Farklılık arayan herkesi bekliyoruz. Osmanlı sanatını yaşatmaya devam edeceğiz." diye konuştu.



dikGAZETE.com
SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ARŞİV ARAMA
PUAN DURUMU TÜMÜ
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ
Günün çizgisi
ANKET TÜMÜ