KUDÜS-Sabirin Sıyam
Filistinli tarihçi Arif el-Arif'in "Kudüs Tarihinde Ayrıntılar" isimli kitabında "Kanuni Sultan Süleyman'ın eşi Hürrem Sultan'ın 1552'deki Kudüs ziyareti sırasında yaptırdığı" belirtilen tekke, Mescid-i Aksa'nın Meclis Kapısı'na 100 metre uzaklıkta "Osmanlı devletinin kapanmayan hayır kapısı" olarak varlığını sürdürüyor. Sadece ramazan ayında değil yıl boyunca fakirlere ücretsiz yemek veren tekke, aynı zamanda yolcuların ve Kudüs ziyaretçilerinin yemek ihtiyaçlarını da karşılıyor.
Haseki Sultan Tekkesi'nin, "Türklerin Kudüs'te yaptırdığı en güzel hayır yerlerinden biri" olduğunu ve her gün çok sayıda fakir insanın buradan verilen yemeklerle karnını doyurduğunu ifade eden Arif, tekkenin giderlerinin İsrail'in kurulduğu 1948 yılından önce Osmanlı devletinin vakfettiği dükkanlardan karşılandığını belirtiyor.
Ancak İsrail'in Osmanlı tarafından vakfedilen bu dükkanlara el koyması nedeniyle halihazırda tekke giderleri hayırseverlerin bağışlarıyla karşılanıyor.
Tekke, İsrail ile 1994 yılında imzalanan Vadi Araba Barış Anlaşması gereği Kudüs'teki dini işlerden sorumlu olma hakkına sahip Ürdün Vakıflar Bakanlığı'na bağlı bulunuyor.
"Fakirlere ve yolculara hizmet vermekle iftihar ediyoruz"
Yaklaşık 100 aileye yılın her günü çorba, haftada iki gün de yemek ve et ikram edilen tekkedeki aşevinde ramazan ayında daha fazla tencere kaynıyor. Bu dönemde her gün yaklaşık 200 aileye sıcak çorba, et, pilav ve sebzeli menü veriliyor.
Kudüs'teki İslami Vakıflar Genel Müdürü Azzam el-Hatib, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Haseki Sultan Tekkesi'nin özellikle ramazan ayındaki önemine dikkati çekti.
Hatib, "Tekke'de çalışan 9 görevli var. Burada yemek pişirip, en güzel menüleri sunmaya çalışıyorlar. Yaptığımız işle, ihtiyaç sahiplerine, fakirlere ve yolculara hizmet vermekle iftihar ediyoruz." dedi.
Sosyal Hizmetler ve Zekat İşleri Müdürü Semir Ebu Leyl ise ramazan ayında tekkenin günlük giderinin 2 bin 100 dolar olduğunu ve bu meblağın hayırseverler tarafından karşılandığını söyledi.
dikGAZETE.com