Belediye hizmet binası önünde düzenlenen festival saygı duruşu ve İstiklal Marşı’nın okunması ile başladı. Osmaniye Belediyesi Mehter Takımı konserinin ardından festivalin düzenlenmesinde destek veren Osmaniye Çocuk Oyunları Araştırmacısı Reşat Gürel yaptığı konuşmada, “Bizler 50 yıl öncesinin çocukları olarak öylesine güzel oyun alanlarımız vardı. Buralarda oynadığımız oyunlar; çelik çomaklar, beş taşlar, gülleler hepsi burada, bugün 90’a yakın oyun sizlerle paylaşılacak. Büyükler oynayacak hatırlayacak, küçükler de öğrenecek ve oynayacaklar. Buradaki oyunların herhangi bir yaş için sınırı yok. Burada hep birlikte oynayacağız” dedi.
Festivale destek verenlerden Çocuk Oyunları ve Spor Kulüpleri Konfederasyonu Genel Başkanı Oktay Yellikaya, Belediye Başkanı Kadir Kara’yı tebrik ederek, “Çocukların ve yaşlıların yaşamasına elverişli olmayan bu şehirlerde, çocukların yeniden düşünülerek böyle bir çalışma yapılması, gerçekten tarihi bir gün olması açısından çok önemlidir. Çocuk Oyunları ve Spor Kulüpleri Konfederasyonu olarak biz, bu çalışmayı çok önemsedik ve il başkanlığımız ve bölge başkanlığımız olarak burada da çalışmalarımız devam ediyor” diye konuştu.
Festivale katılan Osmaniye Milletvekili Ruhi Ersoy ve Türk Dünyası Çocuk Oyun ve Oyuncakları Kurultayı (TÜDÇOOK) Planlama Kurulu Başkanı Osman Gazi Üniversitesi Öğretim Üyesi Dr. Yalçın Bay da ilk defa düzenlenen festivalden dolayı Başkan Kadir Kara’yı tebrik ettiler.
Belediye Başkanı Kadir Kara ise konuşmasının başında tüm çocukların 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı’nı kutlayarak şöyle devam etti: “Belediyeler, yerel yönetimler sadece o şehrin yolunu yapmaktan, suyunu akıtmaktan sorumlu değildir. Aynı zamanda o şehrin değerlerini ve kültürünü korumak, gelecek nesillere aktarmak ve bunları yaşatmak da görevlerindendir. Yaşadığımız çağda, dijital çağda, maalesef artık sanal bir dünya oluşmaya başladığı bu çağda, çocuklarımızı kendi kültürümüz ile kültürel değerlerimiz ile yetiştirmenin elbette ki yerel yönetimlerin görevleri ve sorumlulukları arasında olduğunu biliyor ve kabul ediyoruz. O nedenle bize bu düşünce iletildiğinde, tereddütsüzce ‘evet bu festivalin düzenlemesinde Osmaniye Belediyesi olarak varız’ dedik. Çünkü çocuklarımız artık küçücük yaşlarda ellerindeki o cep telefonları ve bilgisayarlarla, toplumdan kopan, sosyal hayattan kopan, kendi değer ve kültürlerinden kopan yepyeni ve problemli bir nesil olarak yetişmesinler. En azından buna Osmaniye’de ‘Dur’ diyebilmenin yolunu bulabilmek adına bu festivalin yapılmasını kabul ettik. Allah’ın izniyle bunu geleneksel hale getirerek, diğer coğrafyalarda düzenlenen festivallerle entegre hale getirerek, daha güzel ve güçlü bir festival düzenleme amacı ve düşüncesindeyiz. Umut ediyorum ki bu festival amacına ulaşacaktır. Emeği geçenlere ve bize destek verenlere bütün kalbimle teşekkür ediyorum.”
Konuşmaların ardından Mutlu Şehir Osmaniye Fotoğraf Yarışması’nda dereceye giren eser sahiplerinin ödülleri verildi ve yine festival kapsamında düzenlenen Anadolu’da Yaşam Karma Fotoğraf Sergisi ile Türk Dünyasından Çocuk Oyunları Fotoğraf Sergisi’nin açılışı yapıldı.
Festival artık unutulmaya yüz tutmuş sek sek, çember, gıç gıç, topaç, mangala, ip atlama, birdir bir gibi birçok oyunların büyükler ve çocuklar tarafından oynanması ile devam etti. Festivale Osmaniye Ozanlar Şairler ve Yazarlar Derneği’nin (OŞYAD) ‘Dünkü Çocuklar’ ekibi de renk kattı. Festival kapsamında ayrıca Türk Dünyası Çocuk Oyun ve Oyuncakları Kurultayı (TÜDÇOOK) Planlama Kurulu Başkanı Osman Gazi Üniversitesi Öğretim Üyesi Dr. Yalçın Bay tarafından “Milli Kimliğin İnşasında Türk Dünyası Çocuk Oyunları ve Oyuncakları” konulu konferans verildi.
ALİ CELAL KAYMAK
dikGAZETE.com