USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Sağlık

'Organ naklindeki avantajı nedeniyle Bursa'ya taşınıyorlar'

Bursa İl Sağlık Müdürü Dr. Akan, "Vatandaşlarımız, Bursa'da diğer illere göre nakil olma şanslarının 2 kat daha fazla olduğunun farkına vardı. O yüzden zaman zaman organ nakli olabilmek için Bursa'ya yerleşen hastalarımız olduğunu duyuyoruz." dedi. - Anadolu Ajansı

'Organ naklindeki avantajı nedeniyle Bursa'ya taşınıyorlar'
06-12-2016 15:08
Google News

BURSA - Elif Özlem Çelikler

Organ naklindeki başarısıyla adından söz ettiren, hatta Avrupa ülkeleriyle yarışan Bursa, bu şansı daha erken yakalamak isteyen hastaların umudu haline geldi. Bağışlanan organların, öncelikle aynı ildeki hastalara nakli söz konusu olduğundan, yeni bir hayata tutunmak için bekleyen birçok kişi Bursa'yı tercih ediyor.

Bursa İl Sağlık Müdürü Dr. Özcan Akan, AA muhabirine yaptığı açıklamada, özellikle son 3 yıldır organ nakli alanında Bursa'nın bir marka haline dönüştüğünü söyledi.

Organ bağışıyla ilgili çalışmalarına 2009 yılında başladıklarında, oranlarının 1,8 pmp (milyon nüfus başına kadavradan donör sayısı) olduğunu ifade eden Akan, bu rakamın 2012'de 8,8'e, 2015 yılında ise 15'e yükseldiğini dile getirdi.

2016 yılında ise 20 pmp'yi hedeflediklerini anlatan Akan, şöyle konuştu:

"Biraz zor olacaktı ama 'hep birlikte başaracağız' dedik. 20 kritik bir sınır, bu rakamla birçok Avrupa ülkesinin önüne geçmiş oluyorsunuz. Şu an itibarıyla da 20'yi geçmiş bulunuyoruz. Bu vesileyle İngiltere'yi geçmiş olduk. Önümüzde dünyanın devleri, İspanya, Fransa ve Kanada var. 2017 yılı için de kendimize 25 hedefini koyduk. Bu hedef gerçekleştiğinde belki de dünya liginde yarışacağız."

Nakillerde sıranın çabuk gelmesi dolayısıyla Bursa'daki hastaların diğer illerdekilere nazaran daha şanslı olduğunu vurgulayan Akan, "Vatandaşlar, Bursa'da diğer illere göre nakil olma şanslarının 2 kat daha fazla olduğunun farkına vardı. O yüzden zaman zaman organ nakli olabilmek için Bursa'ya yerleşen hastalarımız olduğunu duyuyoruz. Bu da bizi mutlu ediyor." dedi.

Akan, organ nakli bekleyen hastaların öncelikle illerindeki merkezlere kayıt yaptırdığını belirten Akan, "Ardından Türkiye genelindeki bekleme listesine alınıyorlar. Bağışlanan yeni bir organ çıktığında öncelikle bölge içinde bekleyen hastalar için kullanılıyor. Bu sebeple bağış oranı yüksek olan illerdeki hastalar, organ nakli olma konusunda daha yüksek bir şansa sahip oluyor. Nakil bekleyen hastalarımızın ilimizi tercih etmesi bu durumdan kaynaklanıyor." ifadesini kullandı.

Kız kardeşler Bursa'da sağlığına kavuştu

Kornea nakli için farklı illerde yıllarca sıra bekleyen hastalardan Ceren ve Eylem kardeşler de Bursa'da 3 ay içinde nakil olarak sağlığına kavuştu.

Küçük yaşlarda başlayan göz rahatsızlıkları nedeniyle kornea nakli için sıraya giren kız kardeşler 20 yaşındaki Ceren ve 18 yaşındaki Eylem Kaplan, uzun bekleyişlerin ardından tedavi için geldikleri Bursa'da başarılı bir operasyon geçirdi.

"Sadece 3 ay bekledik"

Kornea nakli olan kardeşlerden Ceren Kaplan da rahatsızlıklarının doğuştan olduğunu ve 2007 yılında tedavilerinin başladığını belirtti.

Tedavi için ilk olarak İstanbul'a gittiklerini anlatan Kaplan, "Bursa'da sadece 3 ay bekledik ve ameliyatlarımızı olduk. Çok şükür şimdi durumumuz iyiye gidiyor." dedi.

Eylem Kaplan ise sağ gözünden 2 defa nakil olduğunu, geçirdiği 2 nakilde de vücudun korneayı reddetmesi nedeniyle göremediğini aktararak, "İstanbul ve Ankara'nın ardından son olarak 3. kez burada nakil oldum. Buradaki naklim iyi geçti ve şu anda iyi gayet görüyorum." diye konuştu.

Kaplan kardeşlerin ameliyatını gerçekleştiren Bursa Yüksek İhtisas Eğitim ve Araştırma Hastanesi Göz Doktoru Neslihan Parmak, hastaların 3 yıllık bekleme süresinin ardından Bursa'ya geldiğini ve burada 3 ay içinde nakil olduklarını belirterek, illerinde sıranın çabuk gelmesinin hastalar için büyük avantaj olduğunu söyledi.

dikGAZETE.com
SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
ARŞİV ARAMA
PUAN DURUMU TÜMÜ
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ
Günün çizgisi
ANKET TÜMÜ