USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Genel

Ordu’da biyolojik zenginlik keşfedildi

Ordu’da hayvanlar üzerine yapılan 2 yıllık araştırma sonucunda ilginç biyolojik zenginlik olduğu ortaya çıktı.Biyolojik çeşitliliğin tanınması ve korunması amacıyla yaklaşık 2 yıl önce ‘Ordu Üniversitesi Cumhuriyet Kampüsü Karasal Omurgalı Faunasının İnce

Ordu’da biyolojik zenginlik keşfedildi
21-03-2015 16:10
Google News

Ordu’da hayvanlar üzerine yapılan 2 yıllık araştırma sonucunda ilginç biyolojik zenginlik olduğu ortaya çıktı.
Biyolojik çeşitliliğin tanınması ve korunması amacıyla yaklaşık 2 yıl önce ‘Ordu Üniversitesi Cumhuriyet Kampüsü Karasal Omurgalı Faunasının İncelenmesi’ projesi kapsamında, Ordu Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi Biyoloji Bölüm Başkanı Prof. Dr. Hasan Sevgili ve Bölüm Başkan Yardımcısı Yrd. Doç. Dr. Onur Candan tarafından belirtilen alanlar içerisinde gözlem, fotoğraflama ve kayıt amaçlı arazi çalışmaları yapıldı. Geceleri alanı ziyaret etmesi muhtemel hayvanların tespit edilebilmesi amacıyla üniversite kampüsünde çeşitli noktalara gece-gündüz fotoğraf ve video çekebilen harekete duyarlı fotokapanlar yerleştirilerek 2 yıl boyunca izlemeye alındı.

ODÜ ÇEVRESİ DOĞAL YAŞAM ALANI
Yapılan çalışma sonucunda elde edilen verilere göre, ikiyaşamlılar (amphibia), sürüngenler (reptilia), kuşlar (aves) ve memelilerden (mammalia) oluşan dört omurgalı sınıfına ait yaklaşık 90 tür tespit edildi. Çift yaşarlar grubuna dahil olan kurbağa ve semenderlerden 4 tür, sürüngenler sınıfına dahil olan kaplumbağa, kertenkele ve yılanlardan 5 tür, kuşlar sınıfından 70’in üzerinde tür, memeliler sınıfından ikisi cins düzeyinde 9 türün üniversite bölgesinde varlığı gözlemlendi.

NESLİ TÜKENMEKTE OLAN CANLILAR ODÜ KAMPÜSÜNDE ÇIKTI
Bunun yanı sıra çalışmada altın çakal (canis aureus), karaca (capreolus capreolus) ve yaban domuzunun (sus scrofa) zaman zaman yerleşke çevresine yaklaştığı görüldü. Ayrıca kampüs içerisinde dünya ölçeğinde nesli tehlike sınırında olan canlılar olması bakımından önem taşıyan sürüngenlerden benekli kaplumbağa (emys orbicularis) ile kuş türlerinden olan çamur çulluğunun (limosa limosa) yaşadığı belirlendi.

MELET HAVZASI KUŞLARIN YAŞAM ALANI
Yapılan araştırma neticesinde, kampüs ve çevresiyle ilişkili Melet ve Turnasuyu civarından 70’in üzerinde kuş türünün tespit edildi. Alınan bu sonuç mevcut alanın kuşlar açısından da önemli olduğuna işaret etti. Yine kampüs civarında mevcut sulak alanların korunması ve yapay sulak alanların oluşturulması ile özellikle su kuşlarının ziyaret yoğunluğunu arttıracağı düşünülüyor.

“ODÜ KAMPÜSÜ YABAN HAYATININ YUVASI”
Prof. Dr. Hasan Sevgili, Ordu Üniversitesi Cumhuriyet Kampüsü ve civarında gerçekleştirilen bu çalışmada alınan sonuçların bölgenin faunistik yapısının zenginliğini açık bir şekilde ortaya koyduğunu söyledi. Prof. Dr. Sevgili, “Üniversite kampüs alanı ve yakın çevresi, zengin faunistik yapısıyla yalnızca bilimin değil aynı zamanda yaban hayatının da yuvası olduğunu göstermektedir” dedi.
“Bir ülkenin en önemli doğal zenginliği biyolojik çeşitliliktir” diyen projenin yürütücüsü Prof. Dr. Hasan Sevgili, insanların kendilerine yaşam alanları oluştururken, diğer canlılarında yaşamaya hakları olduğunun farkında olması gerektiğini vurgulayarak, hayvansal tür zenginliği ortaya çıkaran bu tür çalışmalar ile biyolojik farkındalığın oluşmasına katkı sağlamayı amaçladıklarını sözlerine ekledi.
Prof. Dr. Sevgili, toplumun biyolojik çeşitliğe olan algısını güçlendirmek maksadıyla yürütülen çalışmaların önümüzdeki dönemde Ordu ilini kapsayacak şekilde genişletilmesi ve elde edilen verilerin kitaplaştırılarak halkın hizmetine sunulmasının planlandığını kaydetti.
(İHA)
SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
ARŞİV ARAMA
PUAN DURUMU TÜMÜ
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ
Günün çizgisi
ANKET TÜMÜ