ANKARA - Gülşen Çağatay
Kuveyt'in Ankara Büyükelçisi Gassan Yusuf Abdulbari el-Zevavi, Türkiye-Kuveyt ilişkileri ve enerji sektörüne ilişkin AA muhabirine değerlendirmelerde bulundu.
Türkiye ile Gazze'nin enerji ihtiyacının giderilmesi konusunda da işbirliği yapmaya hazır olduklarını belirten el-Zevavi, bu sorun için ortaya çıkan çözüm önerilerinin takipçisi olduklarını vurguladı.
Petrol piyasasına ilişkin gelişmelere de değinen el-Zevavi, "Petroldeki fiyat dalgalanmalarını anlamak için sadece üretici ve tüketicilerden kaynaklanan arz-talep dengesine odaklanmak yeterli değil. Petrol piyasasının kuralları bu kadar aritmetik üretim-tüketim ilişkisine dayanmıyor." ifadesini kullandı.
Bunların yanında spekülatörlerin etkisinin de gözardı edilmemesi gerektiğini anlatan el-Zevavi, şöyle konuştu:
"Petrolle ilgili kararlardan sonra hemen fiyatların sürdürülebilir şekilde değişmesini beklemek doğru olmaz. Uzun vadeli düşünmek, petrol için en akıllıca seçenek olur. Çünkü ortada ülkelerin şu anki mevcut piyasadan evvel belirledikleri alım-satım kontratları var. Bu kontratlar en azından üç ay önceden fiyatlar konusunda bir eğilim belirleyebiliyor. Yani kısaca toplumun büyük bir kesiminde, petrol fiyatını belirlemenin hızla gelişeceği yönünde yanlış bir algı oluşuyor ve bunun hemen kendi iç piyasamıza yansıyacağını sanıyoruz."
Petrol İhraç Eden Ülkeler Örgütü (OPEC) üyelerinin geçen yıl kasımda nihai olarak üretimi kısma konusunda anlaştığını anımsatan el-Zevavi, OPEC dışı ülkelerin de aralık ayında üretimde kısıntı yapmaya karar verdiklerini söyledi.
'Anlaşma uzun vadede fiyatların istenilen düzeye çekilmesine yardımcı olacak'
El-Zevavi, alınan bu kararın başarılı olarak değerlendirildiğine dikkati çekerek, şunları kaydetti:
"Bu, OPEC'in başarısıdır ancak şunu da belirtmek isterim ki; şu ana kadar varılan önemli anlaşmalarla henüz çok da istenilen noktaya gelinmedi. Asıl bundan sonra anlaşmaların fiyatlara yansıması olacak, bunu beklememiz gerekiyor. Şimdilik anlaşma 6 ay için geçerli ancak dünya genelinde arz fazlası petrol mevcut. Bu da fiyatları etkiliyor. Bu yüzden anlaşma uzun vadede fiyatların istenilen düzeye çekilmesine yardımcı olacak. Bu sürecin ne kadar devam etmesi gerektiği ya da ne kadar süreceği ise üretici ve tüketici ülkelerin siyasi bir meselesi gibi gözüküyor. Kuveyt bağlamında bakacak olursak, anlaşmaya bağlılık konusunda oldukça başarılı olduğunu söyleyebiliriz. Büyük oranda petrol ve doğalgaz gelirlerine bağlı ancak ekonomisi diğerlerine oranla daha küçük bir ülke olan Kuveyt'in de son iki yıl içinde petrolün fiyatının düşmesine bağlı olarak ekonomisinden yüksek oranda volatilite gerçekleşti. Bu durum sadece üreticileri değil, tüketicileri de etkiledi."
Petrol üretimini kısma anlaşmasının sürdürülebilirliğine ilişkin yapılan değerlendirmelerin OPEC'in fiyat dengeleme adımlarını olumsuz etkileyebileceğine işaret eden el-Zevavi, piyasanın yapılan yorumlardan olumlu veya olumsuz yönde etkilenebildiğini kaydetti.
dikGAZETE.com