USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Çevre-Hayat

Onlar 'hastalıkta ve sağlıkta' sözünü unutmadılar

Adana'da yaşayan Selçuk Özduran, nadir görülen nörolojik hastalık nedeniyle felç olan ve 5 ay boyunca yatağa bağlı yaşayan eşine tedavisi sırasında büyük bir özveriyle baktı.

Onlar 'hastalıkta ve sağlıkta' sözünü unutmadılar
08-11-2017 15:02
Google News

ADANA - İSMİHAN ÖZGÜVEN

Bağışıklık sisteminin kasları yöneten sinir hücrelerine zarar vermesine yol açan nadir hastalık nedeniyle boynundan aşağısı felç olan kadın, eşinin özverisi ve desteği sayesinde yeniden adım atmanın sevincini yaşadı.

Adana'da yaşayan 23 yıllık evli iki çocuk sahibi Selçuk-Nimet Özduran çifti, yaşadıkları tüm zorluklara rağmen, evlenirken verdikleri "hastalıkta ve sağlıkta, iyi günde kötü günde" sözünü kanıtlarcasına birbirlerine destek oluyor.

Selçuk Özduran (47), AA muhabirine yaptığı açıklamada, eşi Nimet Özduran'ın (47) yatağa mahkum olmasıyla hayatlarının değiştiğini söyledi.

Kol ağrısı şikayetiyle hastaneye götürdüğü eşinin, bir bölümü yoğun bakımda olmak üzere 5 ay boyunca Balcalı Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesinde yattığını ifade eden Özduran, o günden sonra hayatlarının hep mücadele ve sabırla geçtiğini kaydetti.

Doktorların yürümesine ve ayağa kalkmasına çok ihtimal vermediği eşini yeniden hayata bağlayabilmek için çabaladığını ve bu azminden hiç vazgeçmediğini dile getiren Özduran, şöyle devam etti:

"Rahatsızlığı nedeniyle yatalak olan eşim hastanedeyken ilaçlarından, yeme içmesine kadar her şeyi ile yakından ilgilendim. Eşimin yanında başka birinin kalmasını istemedim çünkü ona sürekli moral vermem ve sevgimi göstermem gerekiyordu. Doktorların yaptırdığı fizik tedavi hareketlerini çok dikkatli takip ederek öğrendim ve sürekli kendim uyguladım. Eşim yatalaktı ilk hayalim öncelikle onu hasta arabasına oturtmaktı, bunu 6,5 ayda başardım. Bunun için sürekli olarak fizik tedavi hareketlerini tekrarladım. İlk zamanlar 3-4 kişinin de yardımıyla eşimi yavaş yavaş yürütmeye çalıştım. Bunu her gün denedim ve ilk adım attığında dünyalar benim oldu."

Özduran, eşinin rahatsızlığı nedeniyle çalıştığı fabrikadan sürekli izin almak zorunda kaldığını, bu nedenle işine son verildiğini kaydetti.

İşten çıkarılmasının bile moralini bozmadığını dile getiren Özduran, bir taraftan yeni iş başvuruları yaparken diğer yandan eşini ihmal etmeden onu tekrar eski haline getirebilmek için çabasını sürdürdüğünü söyledi.

Uzun tedavi sürecinin halen devam ettiğini ve eşinin bastonla evin içerisinde kısa süreli de olsa yürüyebildiğini belirten Özduran, bu süreçte eşinin tedavi gördüğü hastanede insan kaynakları biriminde işe başladığını vurguladı.

Özduran, eşinin devam eden fizik tedavi sürecinde yanında olduğunu, evde de hemen her gün masaj yaparak tam olarak iyileşmesi ve eski haline gelebilmesi için çalıştığını aktardı.

Nimet Özduran da rahatsızlığı süresince en büyük destekçinin eşi olduğunu kaydetti.

Doktorların ilgisinin yanı sıra eşinin azmi, fedakarlığı ve sürekli kendine moral vermesiyle tekrar adım atmayı başardığını ifade eden Özduran, "Eşim çok mücadele etti. Bana sürekli moral vererek yürüyebileceğime inandırdı. O olmasa yürüyemezdim." dedi.

"Geri dönüş şansı çok zordur"

Çukurova Üniversitesi Tıp Fakültesi Balcalı Hastanesi Fizik Tedavi Bölümünden Prof. Dr. Rengin Güzel, Nimet Özduran'ın, bağışıklık sisteminin kasları yöneten sinir hücrelerine zarar vermesine yol açan nadir görülen hastalık sonucu boynundan aşağısı felç olarak kendilerine geldiğini söyledi.

Hastanın, nöroloji bölümünde gördüğü tedavinin ardından yeniden yürüyebilmesi için fizik tedavi sürecinin başladığını ifade eden Güzel, Nimet Özduran'ın ilk geldiğinde rahatsızlığının derecesinin yüksek olduğunu bildirdi. Güzel, hastanın, doktorların çabası ve en büyük destekçisi eşinin mücadelesiyle uzun ve zorlu sürecin ardından önce tekerlekli sandalyeye oturduğunu ardından da bastonla yürümeye başladığını kaydetti.

Fizik tedavi sürecinin özveri, sabır ve en önemlisi de moral gerektirdiğini vurgulayan Güzel, "Hastamızla doktorlarımız her hastayla olduğu gibi yakından ilgilendi. En büyük destekçisi olan eşinin çabası ve azmiyle mücadelesini bırakmadı. Bu tür hastalarda, kimi zaman geri dönüş şansı çok zordur. Hatta solunum yetmezliğine bağlı ölümcül vakalar da olabilir ama hastamızın morali eşinin desteğiyle hep yüksekti ve yürüyebilmek için çabaladı ve başardı." diye konuştu.


Kaynak: AA

dikGAZETE.com
SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
ARŞİV ARAMA
PUAN DURUMU TÜMÜ
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ
Günün çizgisi
ANKET TÜMÜ