USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Gündem

'Öncelik Hayatın, Öncelik Yayanın' kampanyası başladı

İçişleri Bakanlığınca yurt genelinde yaya öncelikli trafik bilincinin yaygınlaştırılması için başlatılan "Öncelik Hayatın, Öncelik Yayanın" kampanyası kapsamında etkinlikler yapıldı.

'Öncelik Hayatın, Öncelik Yayanın' kampanyası başladı
06-02-2019 21:07
Google News

İçişleri Bakanlığınca yurt genelinde yaya öncelikli trafik bilincinin yaygınlaştırılması için "Öncelik Hayatın, Öncelik Yayanın" sloganıyla başlatılan kampanya kapsamında yaya geçitlerinde uygulama yapılarak broşür dağıtıldı.

Eskişehir'de bir alışveriş merkezinin önünde düzenlenen etkinlikte konuşan Vali Özdemir Çakacak, Karayolları Trafik Kanunu'nun 74'üncü maddesinde yapılan değişiklikle, trafikteki can kayıplarının yaklaşık yüzde 23'ünü oluşturan yayalara yönelik devrim niteliğinde bir adım atıldığını söyledi.

Bakanlığın, bu seneyi "Yaya Öncelikli Trafik Yılı" ilan ettiğini hatırlatan Çakacak, "Sürücüler, görevli bir kişi veya ışıklı trafik işareti bulunmayan ancak trafik işareti veya levhalarıyla belirlenmiş kavşak giriş ve çıkışları ile yaya veya okul geçitlerine yaklaşırken yavaşlamak, varsa buralardan geçen veya geçmek üzere bulunan yayalara, durarak ilk geçiş hakkını vermek zorundadır." dedi.

Kütahya

Kütahya'daki etkinlik kapsamında, Vali Ömer Toraman, kent protokolü ve öğrenciler, Zafer Meydanı ve Fatih Sultan Mehmet Bulvarı'nda trafik ışığı olmayan yaya geçitlerini kullanarak yolun karşısına geçti.

Etkinlik hakkında gazetecilere açıklamada bulunan Vali Toraman, amaçlarının meydana gelen kazalarda can ve mal kaybı ile yaralanmaları en aza indirmek olduğunu kaydetti.

Türkiye genelinde olduğu gibi Kütahya'da, yayaların da karıştığı kazalar meydana geldiğini söyleyen Toraman, "2018 yılında Kütahya'da yaklaşık 170 yaya vatandaşımız kazalarda yaralanmış bulunuyor. Sürücülere çağrımız; bir yaya geçidine yaklaşırken muhakkak hızlarını düşürsünler.

Eğer yaya geçidinde bir yaya görüyorlarsa da muhakkak dursunlar ve o yayanın geçişini tamamladıktan sonra yollarına devam etsinler." ifadelerini kullandı.

Bilecik

Bilecik'te, Atatürk Bulvarı'ndaki etkinlikte gazetecilere açıklama yapan Vali Bilal Şentürk, özellikle sürücülere bir mesaj vermek istediklerini belirtti.

İnsan hayatını korumanın önemine değinen Şentürk, "Esas olan insan hayatı. Teröre kaybettiğimizden daha fazlasını kazalarda kaybediyoruz. Bu noktada umumiyetle sürücü hatasından kaynaklanan kazalar da oluyor. Araç sürücülerimizin durarak her noktada önceliği yayalara vermesini arzu ediyoruz." değerlendirmesini yaptı.

Yalova

Yalova kent merkezinin 24 noktasında, yaya öncelikli trafik bilincinin yaygınlaştırılmasına yönelik eş zamanlı uygulama yapıldı.

Cumhuriyet Caddesi'ndeki yaya geçidinde yapılan uygulamada konuşan Vali Yardımcısı Abdurrahman İnan, "İlimizdeki ölümlü kazaların çoğu yayalara öncelik verilmemesinden kaynaklanıyor. Aslında bu proje bizim ilimize uygun bir proje benim gördüğüm kadarıyla." ifadelerini kullandı.

Adana

Adana'da Vali Mahmut Demirtaş'ın katılımıyla Mehmet Nuri Sabuncu Bulvarı Süreyya Nihat Oral Ortaokulu önünde farkındalık çalışması gerçekleştirildi.

Okul öğrencileri, ellerindeki "Öncelik yaşayan adımlar", "Dur yolda ben de varım", "Dikkatli geç yaşamayı seç", "Sen dur yaşam durmasın" yazılı dövizlerle yaya öncelikli trafiğe dikkati çekmeye çalıştı.

Osmaniye

Osmaniye'de de Vali Ömer Faruk Coşkun'un katılımıyla Devlet Bahçeli Meydanı çevresindeki yaya geçitlerinde uygulama yapıldı.

Jandarma ve polis ekipleri yaya geçidi bulunan yerlerde sürücüleri durdurarak yayaların öncelik hakkı olduğunu hatırlatarak, bilgilendirici broşür dağıttı.

Mersin

Mersin'de de Vali Ali İhsan Su'nun katılımıyla merkez Akdeniz ilçesi İsmet İnönü Bulvarı Ulu Cami Meydanı önündeki yaya geçidinde, farkındalık uygulaması gerçekleştirildi.

Su, yaptığı konuşmada, trafik kazalarını azaltmak, ölümler ve yaralanmaları en aza indirmeyi hedefleyerek kent genelinde ciddi çalışma yaptıklarını anlatarak, "Genel itibariyle trafik kazalarında yaralanan veya hayatını kaybedenlerin yüzde 20'sinin yaya olarak trafikte seyreden vatandaşlarımız oluşturuyor.

Yayalar zarar görüyor. Yayaların mutlaka kanuni olarak desteklenmesi gerekiyordu. O da 2018 yılında mevzuatta yapılan bir değişiklikle yapıldı." diye konuştu.

Hatay

Hatay'ın merkez Antakya ilçesi İnönü Caddesi'nde Vali Yardımcısı Nursal Çakıroğlu ve İl Emniyet Müdürü Kamil Karabörk'ün katılımıyla yaya geçitlerinde farkındalık uygulaması yapıldı.

Karabörk, yaptığı konuşmada, etkinliğin, ölümlü ve yaralanmalı trafik kazalarının azaltılmasına katkı sağlayacak bir uygulama olduğunu belirterek, şöyle konuştu:

"Bu kampanyayla vatandaşlarımız trafikte yaya trafiğine öncelik verecekler. Ülke genelinde ölümlü ve yaralanmalı trafik kazalarının azaltılması için var gücümüzle mücadele edeceğiz.

Halkımızın bilinçlendirilmesiyle bu kazaları azaltmak emniyet teşkilatının birinci derecede görevi ve sorumluluğu olacak. Jandarma ve diğer kurumlarla birlikte hem şehirler arası yollarda hem de şehir içi yollarda güvenlik tedbirlerini en üst seviyeye arttırarak kazaların olmasını engellemek, kazalar olmuş ise ölüm ve yaralamayla sonuçlanmamasını sağlamak amacıyla tüm tedbirleri personelimizle birlikte alacağız."

Kaynak: AA

dikGAZETE.com

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
ARŞİV ARAMA
PUAN DURUMU TÜMÜ
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ
Günün çizgisi
ANKET TÜMÜ