USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Çevre-Hayat

Okulların açılmasıyla çocuklarda enfeksiyona bağlı hastalık riski arttı

Biruni Üniversite Hastanesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Emel Torun, okulların açılmasıyla salgın hastalıklar ile viral enfeksiyon riskinin arttığını söyledi.

Okulların açılmasıyla çocuklarda enfeksiyona bağlı hastalık riski arttı
26-09-2024 11:37
Google News
İstanbul

Torun, çocuklarda görülebilecek enfeksiyona bağlı hastalıklara ilişkin AA muhabirine değerlendirmelerde bulundu.

Çocuklarda bu dönemde özellikle solunum yoluyla bulaşan virüs salgınları gördüklerini belirten Torun, "Bunlardan en önemlisi influenza A ve B, sonra respiratuvar sinsityal virüs başta olmak üzere bütün solunum yollarından bulaşan virüslerin riski yüksektir." dedi.

Aynı zamanda öğrencilerin birbirleriyle teması nedeniyle bulaşan hastalık riskinin de arttığını dile getiren Torun, "Bu dönemde, el, ayak ve ağızı da sık görüyoruz. Su çiçeği gibi döküntülü viral bir hastalıktır. O da salgın şeklinde." diye konuştu.

Prof. Dr. Torun, okulların açılmasının ikinci haftasından itibaren polikliniklerde enfeksiyonlara bağlı hastalıklara ilişkin başvuru sayısının arttığını vurguladı.

Ailelere, çocukların varsa eksik aşılarını tamamlamaları konusunda uyarılarda bulunan Torun, şunları kaydetti:

"Eğer çocuğun kronik akciğer hastalığı veya astım, alerji gibi sorunu varsa mutlaka influenza aşısını yaptırmalarını öneririm. Onun dışında bulaşıcı hastalık, ateşlenme riski veya bulguları olan çocukları okula göndermez, izole ederlerse hastalıkların yayılmasını bir miktar önleyebiliriz. Yani hafif ateş kırgınlığı, boğazda yanması olan çocuğu izole edip, okula göndermezlerse okullarda diğer çocuklara bulaşıcılık ihtimali biraz azalır. İzolasyona, temizliğe dikkat etmek, aşıları tamamlamak çocuklara vitamin takviyeleri yapmak, doğru beslenmelerini, iyi uyumalarını sağlamak, bakım koşulları tavsiye edebileceğim şeyler."

Torun, çocukların ise el temizliğine dikkat etmeleri ve mümkün olduğunca ortak eşya kullanmamaları gerektiğini vurguladı.

Okulların ise öğrenci sayısını kısıtlı tutması ve sınıf gruplarını kalabalık yapmaması gerektiğini kaydeden Torun, sözlerini şöyle tamamladı:

"Okulların tuvalet ve çevre temizliğine, hijyen koşullarına dikkat edilmesine, özellikle okulda dağıtılan yemeklerin doğru depolama ve saklama koşullarına uygun saklandığından emin olunmasına, çevre temizliğine ve iyi havalandırmaya dikkat etmeleri gerekiyor. Kalabalık ortam, aşırı kalabalık sınıflar, çocukların iç içe bir arada olduğu sınıflarda enfeksiyon riski her zaman için daha fazladır."

Kaynak: AA

dikGAZETE.com
SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
ARŞİV ARAMA
PUAN DURUMU TÜMÜ
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ
Günün çizgisi
ANKET TÜMÜ