USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Çevre-Hayat

Okulda çiftçiliği öğrenip yöre halkına destek oluyorlar

Niğde'de, üretimi teşvik etmek için bir lisede açılan tarım bölümünde eğitim gören 60 öğrenci, hem uygulamalı olarak tarım ve hayvancılığı öğreniyor hem de elde ettikleri gelirle ihtiyaç sahibi öğrenci ve ailelere destek sağlıyor.

Okulda çiftçiliği öğrenip yöre halkına destek oluyorlar
12-05-2019 16:37
Google News
Niğde

Niğde'de hem bölge halkını üretime teşvik etmek hem öğrencilerin okula ilgisini artırmak amacıyla bir lisede açılan tarım bölümünde öğrenciler tavuk besleyip yumurta topluyor, sebze yetiştirip hasat yapıyor.

Yeşilgölcük beldesindeki Şehit Recep Tektaş Çok Programlı Anadolu Lisesinde, öğrencileri okula çekmek, üretimi teşvik etmek ve yöre halkına katkı sağlamak hedefiyle 2 yıl önce kurulan tarım bölümü adeta çiftlik gibi üretim yapıyor.

Bu bölümde eğitim gören 60 öğrenci, okulda oluşturulan sera ve 20 dönüm tarlada yonca, domates, salatalık, biber, patlıcan gibi ürünler yetiştiriyor. Kuluçka makinesinden çıkan civcivleri besleyen öğrenciler, organik yumurta üretimini sağlıyor.

Okuldaki üretimle yıllık yaklaşık 50 bin liralık gelir elde eden öğrenciler, 241 öğrencinin eğitim gördüğü okullarının yanı sıra ihtiyaç sahibi öğrenciler ile ailelerine de katkıda bulunuyor.

Okul Müdürü Muharrem Yenel, AA muhabirine yaptığı açıklamada, bölgede temel geçim kaynağının tarım ve hayvancılık olduğunu ancak insanların farklı nedenlerle üretimden uzaklaştığını, yöre halkının yeniden üretime yönelmesi için okullarında tarım bölümünü kurduklarını anlattı.

Bölümü ilk açtıklarında öğrencilerin ön yargılı olduğunu ifade eden Yenel, "Öğrenciler ilk zamanlar 'Zaten biz tarımcıyız, hayvancılığı da biliyoruz' diye yaklaşıyorlardı ama bilimsel bir tarım ve hayvancılık anlayışı yoktu. Okulumuzda tarım bölümünün açılmasıyla, çocukların tarıma, alternatif ürünlere ve tarım politikalarına bakışı değişti. Öğrencilerimiz 'Biz de bilimsel tarım yapalım, farklı ürünler yetiştirelim' diye düşünmeye başladı." diye konuştu.

Diğer derslerde çok başarılı olamayan öğrencilerin tarım bölümünde çok başarılı olabildiklerine işaret eden Yenel, üretim yapan öğrencilerin öz güvenlerinin ve okula ilgilerinin arttığını kaydetti.

Yenel, okullarında 150 ve 200 metrekarelik iki serada domates, salatalık, biber, patlıcan gibi sebzeler, 20 dönüm alanda da yonca yetiştirdiklerini, yöre insanını alternatif ürünlere yönlendirdiklerini aktardı.

"Mutlu oldukları alana yönlendirmeye çalışıyoruz"

Kış bölgesi olmasına rağmen geçen kış serada marul yetiştirdiklerini ifade eden Yenel, şunları söyledi:

"Bu kış 1550 adet marul yetiştirdik. Yaklaşık 15 kuruşa mal ettiğimiz marulu 2-2,5 liraya satıyoruz. Çok yüksek bir kar oranı var. Öğrenciler bunu gördükçe 'hocam biz de evimizde, tarlamızda marul yetiştirebiliriz, kışı boş geçirmeyebiliriz' diye düşünmeye başladı. Öğrencilerimiz evlerinden getirdikleri hindi, ördek, kaz, tavuk, keklik yumurtalarını okuldaki kuluçka makinemize yerleştiriyor. Onların kontrollerini yapıp boş olan yumurtaları eliyorlar, dolu olanların takibini yapıyorlar. Bu şekilde civciv üretmeye de başladık. Yetiştirdiğimiz civcivleri de öğrencilere uygun şekilde dağıtıyoruz. Öğrenci 'Ben artık topluma faydalıyım. Ben bir şeyler başarabiliyorum' duygusunu hem tarım hem de hayvancılıkta yaşıyor. Gezen tavuk yumurtası için 150 tavuğumuz var. Tavukların bakımı, temizliği, yemlenmesini öğrencilerimiz severek yapıyorlar. Biz aslında çocukları hangi alanda mutluysa o alana yönlendirmeye çalışıyoruz. Çocuklarımız burada başarma duygusunu tadıyor."

Üretimden elde edilen geliri bölgede ihtiyaç sahibi insanlara ulaştırdıklarını dile getiren Yenel, "Buralardan elde ettiğimiz gelirleri okulumuzdaki ya da bölgedeki ihtiyaç sahibi ailelere, öğrencilere uygun bir şekilde, onları kırmadan, gücendirmeden hakkaniyete zarar vermeden dağıtmaya çalışıyoruz. Onlara yardım ederek, öğrencilerimiz yardımlaşma duygusunu da içlerinde hissediyorlar. Bu şekilde topluma daha faydalı bireyler yetiştireceğimize inanıyorum." ifadelerini kullandı.

Kaynak: AA

dikGAZETE.com
SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
ARŞİV ARAMA
PUAN DURUMU TÜMÜ
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ
Günün çizgisi
ANKET TÜMÜ