USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Genel

"Oğlum maden işe girsin diye torpil yaptım"

Akhisar Ağır Ceza Mahkemesi’nde görülen Soma davasında faciada yakınlarını kaybeden aileler dinlendi. Manisa’nın Soma ilçesinde 13 Mayıs 2014 yılında 301 işçinin hayatını kaybettiği facianın ceza davasının 5’inci duruşmasının...

"Oğlum maden işe girsin diye torpil yaptım"
22-12-2015 21:18
Google News
Akhisar Ağır Ceza Mahkemesi’nde görülen Soma davasında faciada yakınlarını kaybeden aileler dinlendi.
Manisa’nın Soma ilçesinde 13 Mayıs 2014 yılında 301 işçinin hayatını kaybettiği facianın ceza davasının 5’inci duruşmasının 6’ıncı oturumunda faciada yakınlarını kaybeden aileler dinlendi. Maden faciasında hayatını kaybeden Uğur Çolak’ın (26) babası İsmail Çolak, kendisinin de aynı madenden emekli olduğunu söyledi. Şirketin son zamanlarda işçiye önem vermediğini iddia eden Çolak, oğlunun da madende çalışmak istediğinde ilk olarak kendisine geldiğini belirtti. Çolak, "Kendi elimle götürdüm. Madene girmesinde torpil yaptım. Ayaklara göre daha rahat olan bacalarda çalışsın diye. Madende şartların zor olduğunu, ’Sizin zamanınızdaki gibi değil’ diyordu. 13 Mayıs günü ocağımıza incir ağacı diktiler. Keşke üretime önem vereceklerine cana önem verselerdi, 301 kişi yaşıyor olurdu. 433 çocuk yetim, 255 genç dul kaldı. İsmail Adalı ’Ben ocağın Allah’ıyım’ diyecek gücü nereden alıyordu? Bu tür insanlarla aynı havayı teneffüs ettiğim için utanıyorum. 301 kişiye kader, fıtrat denmesini kabul etmiyoruz. Hava zamanında ters çevrilmiş olsa belki yarısından fazlası yaşıyor olurdu" diye konuştu.

"CENAZESİNİ DÖVMESİNDEN TEŞHİS ETTİM"
Madende 2012 yılında yaşanan bir kazadan sonra oğlunun korktuğunu ve işi bıraktığını ancak 6 ay sonra işe geri döndüğünü söyleyen acılı baba Çolak, "Ben oğlumu kolundaki dövmesinden teşhis ettim. Cenazeler çıkarıldığında yüzleri soyulmuştu. Yanmışlardı. Biz savaştan çıkmadık. Davacıyız, ilgili kamu görevlilerinden, müfettişlerden, devletten, sarı sendikadan. 2 torunum kaldı, 2 ve 4 yaşında. Bana ’baba’ diyorlar. Bir çocuğun dedesine baba demesi ne demek bilir misiniz hakim bey. Vereceğiniz karara saygılıyız. Tarih sizi de unutmayacak, sanık avukatlarını da unutmayacak" dedi.

SANIKLARIN KARŞISINDA EŞİNİN FOTOĞRAFINI İKİYE BÖLDÜ
Olayda eşi İsa Sevben ve eşinin kardeşi Erdoğan Sevben’i kaybeden Nurten Sevben ise, kürsüye geldiği sırada eşiyle birlikte çekilmiş bir fotoğrafını çıkardı. Ardından sanıklara doğru dönen Sevben, fotoğrafı ortadan ikiye yırtarak, "Bakın biz böyleydik, bizi böyle yaptılar" dedi. Mahkeme Başkanı Aytaç Ballı’nın uyarısının ardından Sevben sanıklara arkasını döndü. Sanıklardan İsmail Adalı’nın ismini eşinden sürekli duyduğunu söyleyen Sevben, madencilerin Adalı’ya Azrail dediğini söyledi. Müfettişleri eleştiren Sevben, "Müfettişler gelince oğlaklar hazırlanırdı, Kınık’taki barlar kapatılırdı. Müfettişler ocağa inmezdi" dedi.
Sevben’in ardından ifade veren Gülfidan Köse, Saime Doğan, Fatih Alkaç, Hüsniye Coşkun da şikayetçi olduklarını söyledi. Madenci yakınlarının ifadeleri sırasında salondaki diğer madenci yakınlarının ise ağlaması dikkat çekti.
Yaklaşık 8 saat süren 8’i tutuklu toplamda 46 sanığın yargılandığı davaya 23 Aralık Çarşamba günü devam edilecek.
(İHA)
SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ARŞİV ARAMA
PUAN DURUMU TÜMÜ
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ
Günün çizgisi
ANKET TÜMÜ