USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Teknoloji

Ödüllü 'atel'e sponsor arıyorlar

Lise öğrencileri tarafından, burkulma ve kırılma gibi travmalarda düzgün şekilde sabitlemenin yanı sıra soğuk ve sıcak uygulamalara da olanak sağlayacak şekilde geliştirilen "termojelli şişme atel"in seri üretimi amaçlanıyor. - Anadolu Ajansı

Ödüllü 'atel'e sponsor arıyorlar
07-12-2016 15:09
Google News

YALOVA - Yunus Ozan Söyler

Yalova'nın Çınarcık ilçesindeki bir lisenin öğrencileri, burkulma ve kırılma gibi travmalarda düzgün şekilde sabitlemenin yanı sıra soğuk ve sıcak uygulamalara da olanak sağlayacak şekilde geliştirdikleri "termo jelli şişme atel"in seri üretimi için sponsor arıyorlar.

Gazi Mustafa Kemal Mesleki Teknik ve Anadolu Lisesi 10'uncu sınıf öğrencileri Oğuzhan Altıngöz ve Ayşenur Peçe'nin geliştirdiği "termo jelli şişme atel", Türkiye Bilimsel ve Teknolojik Araştırma Kurumu (TÜBİTAK) Ortaöğretim Öğrencileri Araştırma Projeleri Yarışması'nda sergilenmeye değer görüldü. Türk Patent Enstitüsünden (TPE) Faydalı Model Belgesi verilen atel, soğuk ve sıcak uygulamada da mevcut ısıyı 2 saate kadar koruyabiliyor.

Proje Koordinatörü öğretmen Fetiye Babadağlı, AA muhabirine yaptığı açıklamada, "termo jelli şişme atel"in 2014'te gerçekleştirilen TÜBİTAK Ortaöğretim Öğrencileri Araştırma Projeleri Yarışması'nda 2 bin 500 eser arasından ilk 9'a girerek sergilenmeye değer projeler arasında yer aldığını hatırlattı.

Şişme atellerin, son yıllarda ekstremite zedelenme, yaralanma ve kanamalarda kullanıldığını belirten Babadağlı, şöyle konuştu:

"Özellikle 112 acil servis ambulanslarında ve hastanelerde şişme ateller kullanılmaktadır. Ancak şişme ateller sadece sabitleme işlemini yaptığından, hastaya doğru ve kaliteli bir yaklaşım için soğuk uygulamanın da önemli olduğunu biliyoruz. Bu amaçla biz termojelli şişme atelimizi tasarladık. Termojelli şişme atelin iç yüzeyinde kullanıcının cildiyle temas eden kısımlarda bulunan özel termojel hazneleri sayesinde oluşturulan soğuk veya sıcak yapı uzun süre muhafaza edilebilmekte ve kullanıcının tedavisine yardımcı unsur olarak kullanılmaktadır."

"Yalova 112 acil servis birimlerinde denemelerini yaptık"

Babadağlı, "termojelli şişme atel"in avantajlarına da değinerek şunları söyledi:

"Öncelikle sabitleme işleminin yanında soğutma işlemini de yapmaktadır. Ancak bunun yanında sıcak uygulama için de kullanılabilmektedir. Biliyoruz ki soğuk, doğal bir ağrı kesicidir. Kanamayı durdurur, hastanın ağrısını giderir, ödemi veya şişliği azaltır. Bu amaçla termojelli şişme atelin 112 acil servis birimlerinde kullanılmasını öneriyoruz. Yalova 112 acil servis birimlerinde denemelerini yaptık, yararlı olduğunu gördük ancak üretime geçemedik. Faydalı model patentini aldık. Biz buradan sponsor olmak isteyenlere, üreticilere duyurmak istiyoruz çünkü bunun faydalı olacağına inanıyoruz."

Söz konusu atelin, spor karşılaşmalarında gerçekleşen kırık, zedelenme ve burkulmaların yanı sıra kanaması olan hastalarda da faydalı olacağını ifade eden Babadağlı, "Çünkü ısısını 2 saate kadar koruyabilir. Bunun yanında fizik tedavi birimlerinde sıcak uygulama için de kullanılabilir." dedi.

"Üretimini sponsor olan firma gerçekleştirecek"

Okul Müdürü Veysel Gündağ da ürünün yaygınlaşması için çalışmalar yapıldığını aktararak ürün için sponsor desteğine gerek olduğuna dikkati çekti.

Projeye 2015'te TPE'den "Faydalı Model Belgesi" aldıklarına işaret eden Gündağ, şunları kaydetti:

"Bu projemizin ilimiz, ülkemiz ve dünyadaki hastalara fayda sağlayacağına inanıyoruz. Çeşitli yaralanma, burkulma, ezilme ve böcek ısırması gibi nedenlerle travma geçirebilecek olan hastalarda ciddi fayda sağlayacak olan projemize destek çıkılması ve hayata geçirilmesi için sponsor desteğiyle üretimini yapmak istiyoruz. Okulda üretimini yapacak teknik altyapıya sahip olmadığımız için üretimini de sponsor olan firma gerçekleştirecektir."

Kaynak: AA

dikGAZETE.com
SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ARŞİV ARAMA
PUAN DURUMU TÜMÜ
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ
Günün çizgisi
ANKET TÜMÜ