USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Siyaset

'O gün AYM'ye başvurmanın hukuka aykırı olduğunu belirtmiştik'

AK Parti Grup Başkanvekili Turan, Anayasa Mahkemesi'nin, CHP'nin KHK ile ilgili başvurusuna red kararı vermesine ilişkin, "O gün Anayasa Mahkemesi'ne başvurmanın hukuka aykırı olduğunu belirtmiştik" dedi. - Anadolu Ajansı

'O gün AYM'ye başvurmanın hukuka aykırı olduğunu belirtmiştik'
12-10-2016 23:37
Google News

TBMM

AK Parti Grup Başkanvekili Bülent Turan, Anayasa Mahkemesi'nin, CHP'nin Kanun Hükmünde Kararnamelerle ilgili başvurusuna red kararı vermesine ilişkin, "O gün Anayasa Mahkemesi'ne başvurmanın hukuka aykırı, son dönemde içinde bulunduğumuz siyasi sürece aykırı, Meclisin teamüllerine aykırı şekliyle bir başvuru olduğunu, bunun da reddedilmesi ihtimalinin çok büyük olduğunu ifade etmiştik." dedi.

Turan, düzenlediği basın toplantısında, Anayasa Mahkemesi'nin CHP'nin Kanun Hükmünde Kararnameler (KHK) ile ilgili başvurusunu reddetmesi ve MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli'nin başkanlık sistemi konusundaki açıklamaları sonrasında başlayan tartışmaları değerlendirdi.

CHP'nin yaklaşık bir ay önce KHK'larla ilgili Anayasa Mahkemesi'ne yaptığı başvurunun reddedildiğini anımsatan Turan, o dönem kendilerinin Anayasa'nın 148. maddesinin açık olduğunu belirttiklerini söyledi.

Turan, 148. maddenin tartışmaya mahal bırakmaksızın net ifadelerle "olağanüstü hallerde, savaş hallerinde, kanun hükmünde kararnamelerin şekil ve esas yönünden Anayasaya aykırılığı iddiasıyla Anayasa Mahkemesine dava açılamaz" hükmünü içerdiğini hatırlatarak şöyle konuştu:

"O dönemde CHP'nin başvurusunu açık hüküm olmasına rağmen samimiyetten uzak bir yaklaşım olarak değerlendirmiştik. Çünkü o görüşmeden bir gün önce Sayın Başbakanımız ile Sayın Kılıçdaroğlu'nun bir görüşmesi vardı. O görüşmede KHK'larda yanlışlar varsa bunları not edelim ve düzeltelim talebi vardı. İlk birkaç KHK'da CHP'nin Sayın Başkanının tespitleri de değerlendirilerek bazı konularda revizyona gidilmişti. O yüzden o gün Anayasa Mahkemesi'ne başvurmanın hukuka aykırı, son dönemde içinde bulunduğumuz siyasi sürece aykırı, Meclisin teamüllerine aykırı şekliyle bir başvuru olduğunu, bunun da reddedilmesi ihtimalinin çok büyük olduğunu ifade etmiştik. Bugün gördüğümüz odur ki Anayasa Mahkemesi 148. maddeye göre ret kararı vermiştir."

Anayasa Mahkemesi'nin bu kararının yerinde bir karar olduğunu değerlendiren Turan, "Ancak CHP'nin değerli yöneticileri bu karardan sonra skandal bir açıklama yaparak bu kararı skandal olarak yorumlamıştır. Aslında bu yaklaşımın bile Anayasa Mahkemesi kararlarının kendi beklentileri doğrultusunda olmadığı zaman nasıl yaklaştıklarının, hukuka nasıl uzak olduklarının göstergesi." dedi.

CHP'nin, Anayasa Mahkemesi'nin toplantı yeter sayısının 367 olmasına ilişkin kararı hakkında, "Eğer Anayasa Mahkemesi beklediğimiz bir karar vermezse sokaklarda sıkıntı olur" açıklamalarını endişeyle izlediklerini aktaran Turan, şöyle devam etti:

"Gösteriyor ki eğer Anayasa Mahkemesi bu talebi kabul etseydi CHP mantığıyla baktığımızda o zaman bizim skandal dememiz lazımdı. Bir mahkeme kararı skandal olur mu? Mahkeme CHP'nin başvurusunu görüşmüş ve reddetmiştir. Anayasaya uygun davranmıştır, kanaatindeyiz. Bu kararın hayırlı olmasını ümit ediyorum. Çünkü KHK'lar son dönemde FETÖ ile mücadelemizde en önemli argüman. Buna zarar veren yaklaşımın öncelikle FETÖ'ye destek anlamına geleceğini bir kez daha ifade etmek isterim."

CHP'nin Anayasa Mahkemesi'ne gitme sürecinde ısrarla "KHK'ları Mecliste görüşün" talebine rağmen Anayasa Mahkemesi'ne başvurmasını bir samimiyetsizlik göstergesi olarak değerlendirdiğinin altını çizen Turan, "Siz hem Anayasa Mahkemesine gideceksiniz ama aynı anda da 'KHK'ları Mecliste görüşelim' diyeceksiniz. 'Bu ne perhiz bu ne lahana turşusu' derler insana. Bundan sonra belki KHK'lar Meclis'te daha hızlı görüşülebilir, çünkü tercihti bu. Ya Anayasaya rağmen görüşme süreci başlayacaktı ya da mahkeme süreci beklenecekti. Mahkeme sürecini beklemiş olduk. Mecliste KHK'lar kaldığı yerden görüşülmeye devam edecektir." diye konuştu.

Başkanlık sistemi tartışmaları

MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli ve Başbakan Binali Yıldırım'ın başkanlık sistemine ilişkin açıklamalarının hatırlatılması üzerine Bülent Turan, başkanlık sisteminin, Türkiye'nin istikrarı adına gündeme getirilen bir model olduğunu söyledi.

Bu modelin değişik zamanlarda gündem olmakla beraber diğer partilerin farklı yaklaşımı dolayısıyla bu zamana kadar hayat bulamadığını ifade eden Turan, şunları kaydetti:

"Son dönemdeki uzlaşma süreci, birbirimizi daha iyi anlama, dinleme süreci Türkiye'nin temel meselelerini bir daha gözden geçirme imkanı verdi. Anayasa değişikliği bu milletin uzun yıllardan beri hatta her partinin de talebiyle, teklifiyle gündemde olan bir gerçek. Bizler öyle bir anayasa yapalım ki bir daha bu ülkede darbenin d'si olmasın, vesayetin v'si olmasın istiyoruz. Derdimiz bu. Yoksa zaten fiili bir durum var. Cumhurbaşkanımız ve Başbakanımızın uyumundan kaynaklı sinerji Türkiye'de fiilen bir başkanlık modeli olduğunu hissettiriyor insanlara. O yüzden MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli'nin fiili durumun resmi hale gelmesi teklifini zaten biz de daha önce de yaptık."

Muhabir: İsmail Çimen

dikGAZETE.com
SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
ARŞİV ARAMA
PUAN DURUMU TÜMÜ
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ
Günün çizgisi
ANKET TÜMÜ