Nobel Barış Ödüllü kadın aktivistlerin katıldığı konferansın ardından ‘İstanbul Deklarasyonu’nu imzalandı. Deklarasyon, hem kadınları hem de erkekleri kadına yönelik şiddete karşı aksiyon almaya ve harekete geçmeye çağırıyor.
İstanbul Aydın Üniversitesi tarafından ‘Barışın Kadınları İstanbul’da’ sloganıyla gerçekleştirilen Ortadoğu’da Barış Konferansı’nda, ulusal ve uluslararası kamuoyuna kadın ve çocuklara yönelik şiddetin durdurulması konusunda yardım çağrısı yapıldı ve İstanbul Deklarasyonu başlıklı ortak bildirge imzalandı. Nobel Barış Ödüllü kadın aktivistler, Tevekkül Karman, Jody Williams, Shirin Ebadi ve Tunus’un Kadından Sorumlu Eski Bakanı Dr. Sihem Badi’nin katılımıyla gerçekleşen konferansta İstanbul Aydın Üniversitesi Mütevelli Heyet Başkanı Dr. Mustafa Aydın ve Rektörü Prof. Dr. Yadigar İzmirli de hazır bulundu.
“SAVAŞLARDA ÖLENLERİN YÜZDE 80’İ KADIN VE ÇOCUK”
Ortadoğu’daki savaşlardan en çok kadınların ve çocukların mağdur olduğunu belirten Dr. Mustafa Aydın, “Bir savaş başladığında sadece askerlerin öldüğü algısı oluşuyor. Oysa savaşlarda ölenlerin yüzde 80’i kadın ve çocuk. Savaşların asıl mağdurlarının kadınlar ve çocuklar olduğu gerçeğine tüm dünyanın dikkatini çekmek istiyoruz. Bugün kendi coğrafyamızda 1 buçuk milyon çocuk açlık sınırında, 4 milyon çocuk eğitimden yoksun ve 5 bin okulu yerle bir halde. Bütün bunları kamuoyunun dikkatine sunmak için bu konferansı gerçekleştirdik” ifadelerini kullandı.
Özgecan Aslan cinayetine de dikkat çeken Aydın, “Özgecan Aslan olayında takdire şayan bir infial ortaya koyuldu. Bunu yıllar önce yapmalıydık. Bu infiali daha önceki hadiselerde ortaya koysaydık bugün ülkemizde küçük bir savaş varmış gibi kadın cinayetleriyle karşılaşmazdık” diye konuştu.
“İSRAİL OLUMSUZ TÜM REJİMLERİ DESTEKLEDİ”
Nobel Kadınları olarak uluslararası toplumun İsrail’e karşı almış olduğu konumu eleştirdiklerini belirten İstanbul Aydın Üniversitesi Tevekkül Karman Global Barış ve Demokrasi Merkezi Müdürü Tevekkül Karman, “İsrail bütün Arap istikballerini söndürdü. Maalesef İsrail her zaman tek bir demokrat ülke olmasın diye çok çabaladı ve olumsuz tüm rejimleri destekledi. Sisi’yi de Esad’ı destekledi” dedi.
“HOCALI’YI UNUTMAMAK GEREKİYOR”
2003 yılında Nobel Ödülü’ne sahip olan İranlı Shirin Ebadi ise Hocalı’da hayatını kaybedenlerle ilgili olarak medyanın böylesi konuları daha fazla dile getirmesi gerektiğini söyledi. Ebadi, “Bu tür meseleleri, unutmadan önce yasımızı tutmalıyız sonra da bir araya gelmeliyiz. Unutursak bu olayların gelecekte tekrar yaşanmasına izin veririz. Etkin bir şekilde bu olayları daha fazla duyuralım” dedi.
(İHA)