USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Medya

Nijerya'daki Twitter yasağı, e-ticaretle uğraşanları işsiz bıraktı

Sosyal medya üzerinden satış yapan Abubukar Ummul-Khair, "Bu yasak her şeyimi mahvetti. Şu anda işsiz kaldım diyebiliriz çünkü hiçbir şey yoluna gitmiyor." dedi.

Nijerya'daki Twitter yasağı, e-ticaretle uğraşanları işsiz bıraktı
16-06-2021 20:26
Google News
Abuja

Nijerya'da hükümetin, Twitter'ın faaliyetlerini askıya almasının ardından sosyal medya üzerinden e-ticaret yapan yüzlerce kişi işsiz kaldı.

Nijerya Devlet Başkanı Muhammed Buhari'nin resmi Twitter hesabı, Biafra Yerli Halkları (IPOB) isyancı örgütüne karşı "soykırım" tehdidinde bulunduğu şikayetleri üzerine, şirket tarafından askıya alındı.

Buhari'nin hesabının askıya alınma kararının ardından Nijerya hükümeti, 4 Haziran'da karşı bir hamle ile ülkede Twitter'ın faaliyetlerini durdurduğunu açıkladı.

Hükümet ile Twitter arasındaki çekişme, Twitter üzerinden ticaret ve alışveriş yapanları zor durumda bıraktı.

Başkent Abuja'da sosyal medya üzerinden satış yapan Abubukar Ummul-Khair, yaptığı açıklamada, ülkede Twitter yasağının işlerini zor duruma soktuğunu belirtti.

Ummul-Khair, üniversiteden mezun olduktan sonra iş bulamadığın, bu nedenle sosyal medya üzerinden iş yapmaya başladığını ve genelde yerel kumaşlar ve çanta sattığını ifade ederek, "Ben Instagram'ı pek tercih etmiyorum o yüzden ürünlerimin reklamını Twitter üzerinden yapıyorum ve çok alıcı buluyorum. Ürünlerimi tercih edenlere kargoyla gönderiyorum." dedi.

Ummul-Khair, Twitter'in faaliyetlerini yasaklanmasının ardından WhatsApp üzerinde ticareti denediğini ancak Twitter gibi olmadığını ifade etti.

Twitter'in yasaklandığı günden bu yana bir ürün bile satamadığını aktaran Ummul-Khair, "Bu yasak her şeyimi mahvetti. Şu anda işsiz kaldım diyebiliriz çünkü hiçbir şey yolunda gitmiyor." diye konuştu.

Twitter üzerinde ürün tanımı yapan Mubarak İsho ise Twitter'de farklı marka ürünlerin tanıtımını yaparak para kazandığını belirtti.

İsho, yeni bir ürün tanıtmak için geçen ay bir dükkan ile anlaştığını ancak bu yasak nedeniyle anlaşmayı feshetmek zorunda kaldığını dile getirerek, "Hükümet, ekmeğimizi elimizden aldı. Benim gibi sosyal medyadan ürün tanıtan çok kişi var ve hepimiz zor durumda kaldık." ifadelerini kullandı.

Twitter yasağı 10 günde Nijerya'ya 60,14 milyon dolar zarara mal oldu

Ekonomi uzmanı Shuaibu İdris, Nijerya'da yaklaşık 33 milyon aktif sosyal medya kullanıcısı olduğunu belirterek, bunlardan yüzde 26'sının Twitter kullandığını söyledi.

Twitter'in yasaklanmasının otomatik olarak ülke ekonomisine zarar verdiğine işaret eden İdris, "Twitter, her saat yaklaşık 250 bin dolardan fazla ülke ekonomisine katkı sağlıyor. Nijerya, bu yasak nedeniyle 10 günde 60,14 milyon dolar kaybetti." dedi.

İdris, yasağın kaldırılmaması durumunda yüzde 33 olan işsizlik oranının daha kötüye gideceğinin altını çizdi.

Nijerya hükümeti, Twitter yasağını kaldırmak için "sorumlu davranılmasını" istiyor

Dışişleri Bakanı Geoffrey Onyeama, yaptığı açıklamada, Twitter'ın Nijerya'daki operasyonlarına ancak "sorumlu davranıldığı" müddetçe izin verileceğini belirtti.

Onyeama, "Bu önlemi almamızın nedeni, bunların istikrarsızlaştırma ve suçluları teşvik etme platformları olarak kullanılmalarını engellemektir." ifadesini kullandı.

Kaynak: AA

dikGAZETE.com

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
ARŞİV ARAMA
PUAN DURUMU TÜMÜ
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ
Günün çizgisi
ANKET TÜMÜ