USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Çevre-Hayat

Nesli tehlike altındaki kuşlara 'radar'lı takip

"Kuş Gözlem Sistemi Fizibilite Projesi" ile nesli tükenme tehlikesi altındaki kuş türlerinin göç ve geçiş güzergahları ile barınma ve üreme alanları Türkiye'de ilk kez radar sistemiyle takip edilecek. - Anadolu Ajansı

Nesli tehlike altındaki kuşlara 'radar'lı takip
14-06-2017 14:32
Google News

ANKARA - Yıldız Nevin Gündoğmuş

Çevre ve Şehircilik Bakanlığınca hayata geçirilecek Kuş Gözlem Sistemi Fizibilite Projesi'yle nesli tehdit ve tehlike altındaki flamingo, bozkır kartalı, şah kartal, gök doğan, turna gibi birçok kuş türünün göç ve geçiş güzergahları ile barınma ve üreme alanları, Türkiye'de ilk kez radar sistemiyle izlenecek.

AA muhabirinin Tabiat Varlıklarını Koruma Genel Müdürlüğünden aldığı bilgiye göre Bakanlık, nesli tükenme tehlikesi altındaki kuşların yakından takip edilmesi ve sahada yapılan koruma çalışmalarının etkinliğinin artırılması için faaliyetlerini sürdürüyor.

Bu kapsamda Bakanlık, Türkiye'deki nesli tehdit ve tehlike altında olan kuşların envanterinin çıkarılması, göç ve geçiş güzergahları ile barınma ve üreme alanlarının izlenebilmesi amacıyla Kuş Gözlem Sistemi Fizibilite Projesi'ni hayata geçirmeye hazırlanıyor.

Bakanlıkça, TÜBİTAK'ın havaalanlarında kuşların uçaklara çarpmasını engellemek amacıyla geliştirdiği ve Türkiye'nin ilk milli kuş tespit radarı unvanına sahip olan KUŞRAD, söz konusu projeye entegre edilerek, Türkiye'de ilk kez Özel Çevre Koruma Bölgesi ve doğal sit alanlarındaki nesli tehlike altındaki "flamingo, bozkır kartalı, şah kartal, gök doğan, turna" gibi birçok kuş türünün takibi ve korunması için kullanılacak.

Projeyle gözle görülemeyen yükseklikteki mesafeler dahil olmak üzere hareket halindeki bu kuşların bulundukları yerler, nesil durumu ve türleri de radar sistemiyle izlenebilecek.

Projenin uygulaması 2018'de yapılacak

Bakanlık tarafından aralarında Ankara, Muğla, Samsun ve Mersin'in yer aldığı 15 Özel Çevre Koruma Bölgesi ve doğal sit alanında kuşların ülkeye girişi çıkış noktaları ve izledikleri güzergahlara ilişkin fizibilite çalışmalarına başlandı. Bu çalışmalar neticesinde öncelikli olarak belirlenecek iki pilot bölgede projenin 2018'de hayata geçirilmesi planlanıyor.

Kaynak: AA

dikGAZETE.com
SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ARŞİV ARAMA
PUAN DURUMU TÜMÜ
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ
Günün çizgisi
ANKET TÜMÜ