MELBOURNE
Avustralya'ya teknelerle ulaşmayı başaran ancak yakalanarak Nauru'daki gözaltı merkezine gönderilen 755 sığınmacı arasında yer alan 128 çocuk, kurtarılmayı bekliyor.
Ana karaya yaklaşık 4 bin 500 kilometre uzaklıktaki Nauru Adası’nda kalan çocuklar, merkezde ne kadar kalacakları, hangi ülkeye gönderilecekleri ya da Avustralya’ya kabul edilip edilmeyeceklerini bilmiyor.
Her ne kadar hükümet yetkilileri her fırsatta yasal olmayan yollarla ülkeye gelenlerin Avustralya’ya hiçbir zaman alınmayacaklarını açıklasa da birçoğu bin günü aşkın süredir merkezde tutulan çocuklar, umutlarını taze tutmaya çalışıyor.
Her fırsatta Avustralya kamuoyuna seslerini duyurmak için çektikleri videoları, çizdikleri resimleri sosyal medyada paylaşan Nauru’nun zorunlu misafirleri, merkezde yaşadıklarını duyurmaya çalıyor.
Nauru’nun çocuk sığınmacıları, sosyal medyada "Çocuk hakları nerede?", "Biz de diğerleri kadar insanız", "Bizi bu cehennemden kurtarın", "Bizim suçumuz ne?" gibi paylaşımlarda bulunuyor.
Nauru kadınlar ve çocuklar için güvensiz
Nauru gözaltı merkezi, sık sık açlık grevleri, tecavüz vakaları, çocuklara ve kadınlara cinsel taciz, intihar teşebbüsleri ile gündeme geliyor.
Avustralya Federal Parlamento Komisyonu, Avustralya İnsan Hakları Komisyonu, doktorlar, insan hakları savunucuları ve merkezde görev yapan öğretmenler, gözaltı merkezinin özellikle kadınlar ve çocuklar için güvensiz olduğu yönünde raporlar yayımladı.
Nauru gözaltı merkezinde 2013-2015 yıllarında 2 binden fazla olayın rapor edildiği biliniyor. Yaklaşık üç yıl merkezde tutulan 23 yaşındaki İranlı Omid Masoumali, geçen mayıs ayında Birleşmiş Milletler Mülteciler Yüksek Komiserliği (BMMYK) görevlilerinin gözü önünde bedenini ateşe vererek intihar etmişti.
Mülteci hakları savunucuları, Nauru ve Manus'taki gözaltı merkezlerinin kapatılması, merkezlerde tutulanların ülkeye alınması için yaklaşık 3 yıldır Avustralya’nın birçok kentinde gösteriler düzenleniyor. Ancak Nauru ve diğer gözaltı merkezlerinde tutulan sığınmacı ve mülteciler için henüz çözüm bulunamadı.
Avustralya, teknelerle ülkeye girmeye çalışan sığınmacıları yakalayarak Nauru Adası’nda kurduğu gözaltı merkezine gönderiyor. Ülkelerinde yaşanan çatışmalardan kaçarak Avustralya’ya ulaşmaya çalışan sığınmacılar, federal hükümetin uyguladığı sert sınır koruma programları çerçevesinde zorunlu olarak gözaltı merkezlerine kapatılıyor.
Muhabir: Recep Şakar
dikGAZETE.com