NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg, Ukrayna’da halen yoğun çatışmaların yaşanmasına dair riskler olduğunu kaydederek, Rusya’ya isyancılara verdiği desteği durdurması gerektiği uyarısında bulundu.
NATO Savunma Bakanları, Belçika’nın başkenti Brüksel’de NATO Acil Müdahale Gücü’nün kapasitesini arttırmak amacıyla bir araya geldi. NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg, NATO-Ukrayna Komisyonu’nun Savunma Bakanları düzeyindeki toplantının açılışı öncesinde açıklamalarda bulundu. Stoltenberg, açıklamaları sırasında Ukrayna’da halen yoğun çatışmaların yaşanmasına dair riskin bulunduğunu kaydederek, Rusya’ya isyancılara verdiği desteği durdurması gerektiği uyarısında bulundu. Stoltenberg, son haftalarda çatışmaların arttığını belirterek, “Ateşkesin ihlal edilmesi devam ediyor. Halen, yoğun çatışmaların yaşanması riski var. Rusya isyancılara eğitim, silah ve asker desteği vermeye devam ediyor. Oldukça geniş çapta askeri güç Ukrayna sınırına yerleştirilmiş durumda. Barış için en iyi ihtimal, Minsk anlaşması yükümlülüklerinin tam olarak yerine getirilmesidir. Tüm tarafları gerekenin yapılması konusunda uyardım ve Rusya ise bu konuda özel bir sorumluluğa sahip” dedi.
"ENDİŞE EDİYORUM"
Stoltenberg, basın açıklaması sırasında basın mensuplarının anlaşmanın ihlali ve Rusya’nın isyancılara verdiği desteğin Minsk barış anlaşmasının geçersiz olduğunu anlamına geldiği yönündeki ifadelerini ise reddederek, “Alternatif olmadığını görebiliyorum ancak Minsk olmadan barış çabalarına verilen destek devam etmeli. Bu durumun daha kötü bir hal almasından ciddi anlamda endişe duyuyorum” dedi.
Stoltenberg, Soğuk Savaş’ın sonunda üye devletler ile üye olmayan devletlerin ilişkilerini işbirliği içerisinde yürütülmesi amacıyla kurulan NATO-Ukrayna Konseyi’nin Kiev’in siyasi, ekonomik ve askeri reformların desteklenmesi çabalarını yeniden gözden geçirdiğini ifade etti. Bu yolsuzluğa karşı verilen mücadelenin özellikle Ukrayna’nın kendi ayakları üzerinde durmasını sağlamak amacıyla önemli olduğunu sözlerine ekleyen NATO Genel Sekreteri, NATO’nun, Ukrayna’ya gözetim ve güvenliği arttırmak için bilgi sağlayan Polonya gibi komşu ülkelerle hava trafiğini yönetmeye yardımcı olma yönünde de anlaştığını belirtti. Ülkenin doğusunda isyancılar tarafından kontrol edilen topraklarda Temmuz ayında düşürülen Malezya Havayollarına ait MH17 yolcu uçağı ile ilgili herhangi bir başvurunun olmadığını ancak çatışmanın olduğu topraklardaki hava trafik kontrolünü geliştirmek için sağduyulu olunduğunu kaydetti. Stoltenberg, NATO’nun Ukrayna’nın toprak bütünlüğüne ve egemenliğe sadık kaldığını ve Rusya’nın Kırım’ı yasal olmayan ve gayrı meşru olan ilhakını tanımadığını sözlerine ekledi.
“UKRAYNA HALKI DESTEĞİMİZİ HAK EDİYOR”
NATO’nun, sivil acil planlama ve afet yönetimi konularında Ukrayna hükümeti ile işbirliği içinde olduğunu belirten Stoltenberg, konuşmasını şu şekilde sürdürdü: “Bu sonbahar sonlarında daha fazla pratik yapılacak ve Ukrayna’ya olan pratik desteğin nasıl arttırılabileceği yönünde olacaktır. Ayrıca, Ukrayna’ya desteğimiz konusunda uluslararası diğer aktörlerle ve organizasyonlarla da işbirliği içinde olacağız. Ukrayna’da yaşayan halk desteğimizi hakkediyor. NATO, Ukrayna’ya olan pratik desteğine hız veriyor. NATO, Ukrayna’nın finansman ve uzman tavsiyesi ile pratik reformlarını destekliyor. NATO’nun 5 vakıf fonu yükseldi ve çalışıyor ve gerçek bir ilerleme kaydediyoruz” dedi. Son günlerde güvenlik iletişimi ve bölgesel hava sahası güvenliği konusunda projeler başlatıldığını belirten Stoltenberg, “Rusya’yı Ukrayna’daki agresif tutumunu sonlandırması çağrısında bulunuyoruz.”
(İHA)