BRÜKSEL (AA) - NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg, Portekiz BaÅŸbakanı Antonio Costa ile görüÅŸmesinden sonra düzenlenen ortak basın toplantısında, DoÄŸu Akdeniz ve Türkiye konusunda "Yaptırımların AB'nin bir NATO ülkesiyle sorunlarını ele almada doÄŸru bir yol olduÄŸunu düÅŸünüyor musunuz? Yaptırımlar AB ile NATO arasındaki iÅŸ birliÄŸini daha karmaşık hale getirebilir mi?" sorusunu yanıtladı.
DoÄŸu Akdeniz'deki durumu "zor" ÅŸeklinde tanımlayan ve müttefiklerin endiÅŸelerini dile getirdiklerini aktaran Stoltenberg, konunun geçen hafta NATO DışiÅŸleri Bakanları toplantısında da konuÅŸulduÄŸunu hatırlattı.
Stoltenberg, NATO'nun müttefikler arasında farklılıklar olduÄŸunda konuÅŸmak için bir platform görevi gördüÄŸünü yineleyerek ÅŸunları söyledi:
"Hepimizin, farklılıkları ele alırken olumlu yaklaşım ve yollara bakmamız gerekiyor. Bunun için NATO'da Türkiye ile Yunanistan arasında ayrıştırma usulleri mekanizmasını kurduk. Burada amaç, DoÄŸu Akdeniz'de artan askeri mevcudiyet olduÄŸundan iki müttefik arasındaki istenmeyen olaylar ve kazaları önlemek. Türkiye ile Yunanistan'ın bu mekanizmaya katılmasından ve bazı tatbikatları iptal etmelerinden memnuniyet duyuyorum. Bu mekanizmayı güçlendirmeye ve geniÅŸletmeye çalışıyorum. Çünkü iki müttefik arasındaki olaylar ve kazaları engellememiz lazım."
Stoltenberg, Türkiye ile Yunanistan arasında NATO'da yapılan teknik görüÅŸmelerin, aynı zamanda iki ülke arasındaki esas meselelerin ele alınabileceÄŸi siyasi görüÅŸmelerin de önünü açmasını umduÄŸunu söyledi.
Türkiye'nin önemli bir NATO müttefiki olduÄŸunu vurgulayan Stoltenberg, Türkiye'nin Irak ve Suriye ile sınırı bulunduÄŸunu, terör örgütü DEAÅž ile mücadelede önemli rol oynadığını belirtti.
Stoltenberg, Türkiye'nin en fazla mülteciye, Suriyeliye ev sahipliÄŸi yapan ve terör saldırılarından en çok etkilenen ülke olduÄŸunu vurguladı.
Stoltenberg, "Farklılıklar ve anlaÅŸmazlıklar var ve bunları ele almalıyız ama aynı zamanda Türkiye'nin NATO'nun ve Batı ailesinin parçası olduÄŸu gerçeÄŸini fark etmemiz lazım." diye konuÅŸtu.