ÇANAKKALE
Çanakkale'nin Eceabat ilçesine bağlı Kilitbahir köyündeki tarihi Namazgah Tabyası'nda bulunan 102 yıllık boş mermi kovanları çalındı.
Alınan bilgiye göre, Namazgah ve Mecidiye tabyalarında 2005 yılında başlatılan restorasyon çalışmaları sırasında toprak altından 9 bin adet boş mermi kovanı ve çekirdeği çıkarıldı.
Bunun üzerine görevliler iki çuvala doldurdukları kovanları Namazgah Tabyası'ndaki 3 numaralı bonete koydu.
Geçen yıl ekim ayında yapılan bir çalışma esnasında 102 yıllık tarihi savaş malzemelerinin kimliği belirsiz kişi ya da kişilerce bulunduğu yerden çalındığı tespit edildi.
Daha önce Eceabat Kaymakamlığı sorumluluğunda bulunan ve 1 Mart 2017 tarihi itibarıyla Çanakkale Savaşları Gelibolu Yarımadası Tarihi Alan Başkanlığına devredilen tabyalarda yaşanan olay üzerine jandarma ekiplerince soruşturma başlatıldı.
"Tahkikat devam ediyor"
Çanakkale Savaşları Gelibolu Yarımadası Tarihi Alan Başkanlığı Restorasyon ve Yapı İşleri Grup Başkanı ve Sanat Tarihçisi Gökhan Gümüşdağ, gazetecilere yaptığı açıklamada, 2005 yılında yapılan restorasyon çalışmalarında toprak altından çıkarılan boş mermi kovanları ve çekirdeklerinin Namazgah Tabyası'ndaki 3 numaralı bonete konulduğunu hatırlattı.
Gümüşdağ, bu malzemelerin müzecilik terminolojisinde "etütlük" olarak tabir edilen malzemeler olduğunu ifade ederek şöyle konuştu:
"Yaklaşık 9 bin adet mermi çekirdeğinin müze yetkililerince Namazgah Tabyası'ndaki 3 numaralı bonete konulduğu ifade edilmiş. Biz bu kapsamda eserlerin devriyle ilgili Müze ve Alan Başkanlığımız uzmanlarının açımı sırasında olay ortaya çıkıyor. Arkasından müze uzmanları tarafından ivedilikle konu jandarmaya bildiriliyor. Şu anda tahkikat sürüyor. Bölgede güvenlik kameraları olmadığı için şu anda jandarma ve alan başkanlığımızın kendi güvenlik birimi de dahil olmak üzere kendi alanımızdaki araştırmalar devam ediyor. Olayın tespiti ekim ayı ortalarında oldu ama hırsızlığın ne zaman olduğu bilinmiyor."
Gökhan Gümüşdağ, Çanakkale Arkeoloji Müzesi yetkililerince bonete konulan malzemenin tarihi değerinin olduğunu ancak müzede ziyaretçilere sunulmayan, araştırma kapsamında müze depolarında tutulan, sergilenmeye değer kriteri olmayan müze kaydındaki malzemeler olduğunu sözlerine ekledi.
Muhabir: Burak Akay
dikGAZETE.com