USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Çevre-Hayat

Myndos Kapısı karanlığa büründü

Muğla’nın Bodrum ilçesinin önemli tarihi mekanlarından olan Myndos Kapısı’nda bulunan ışıklandırmaların kırılması ve kaybolması nedeniyle tarihi mekan geceleri karanlığa bürünüyor.

Myndos Kapısı karanlığa büründü
26-10-2015 11:34
Google News

Muğla’nın Bodrum ilçesinin önemli tarihi mekanlarından olan Myndos Kapısı’nda bulunan ışıklandırmaların kırılması ve kaybolması nedeniyle tarihi mekan geceleri karanlığa bürünüyor. PaylaşTweetlePaylaşGönderYorum Yap
22 Ekim 2015 14:05

Tarihi Halikarnassos şehir surlarının en önemli ve günümüze dek en sağlam kalan yeri olarak bilinen Myndos Kapısı’nın ışıklandırmaları ve bazı bilgilendirme tabelalarının zarar görerek kullanılamaz hale geldiği görülürken, ışıklandırmaların beton korkulukları dışında hiçbir malzemesinin de yerinde olmadığı görülüyor.
Myndos Kapısı, Bodrum merkez ile Gümbet arasında geçiş noktası olduğundan bölgeyi bir çok vatandaş geçiş noktası olarak kullanırken, özellikle akşam saatlerinde işinden çıkan yaya vatandaşların devamlı kullandığı güzergah uzun zamandır geceleri karanlığa bürünüyor.
Kış aylarında dahil yerli ve yabancı turistlerin uğrak mekanı olan Myndos Kapısı’ndaki ışıklandırmaların kim veya kimler tarafından kırıldığı bilinmezken, bölgenin çevre düzenlemesinde de bir çok eksiği olduğu dikkatlerden kaçmıyor.

MYNDOS KAPISI
Halikarnassos şehir surlarının en önemli yeri kapısıdır. Kapıya şehrin batı çıkışında bulunan Türk mezarlığının yanındaki Eski Kümbet yoluyla ulaşılır. Çevrede Helenistik ve Roma devirlerine ait tonozlu mezarlar da bulunmaktadır. Asıl mezar odaları tonozun altındadır. Bunun neredeyse tümü geçen yüzyıl Newton tarafından açılmıştır. İçlerinde pişmiş toprak lahitler bulunmuştur. Şehrin batı surları ovadan geçtiği için kulelerle güçlendirilmiştir. Kulelerin ölçüleri yaklaşık olarak 7 x 8,5 metredir. Myndos kapısının iki kulesinden biri günümüze hemen hemen orijinal yüksekliği ile ulaşmıştır. Bu kapı yarımadanın ucunda bulunan antik Myndos şehri yönünde olduğundan Myndos kapısı olarak tanınmaktadır.

MEHMET CAN MERAL
 

dikGAZETE
SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ARŞİV ARAMA
PUAN DURUMU TÜMÜ
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ
Günün çizgisi
ANKET TÜMÜ