USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Kültür Sanat

Müzikle terapi için 'Nağmede Şifa' albümü

Kültür ve Turizm Bakanlığı Güzel Sanatlar Genel Müdürlüğü öncülüğünde başlatılan ve Edirne Devlet Türk Müziği Topluluğu'nca çalışmaları tamamlanan Türk müzik terapi geleneğine örnek teşkil eden "Nağmede Şifa" albümü çıktı.

Müzikle terapi için 'Nağmede Şifa' albümü
15-02-2018 18:32
Google News

EDİRNE - Cihan Demirci

Müzikle terapide kullanılabilecek "şifa" albümü tamamlandı.

Kültür ve Turizm Bakanlığı Güzel Sanatlar Genel Müdürlüğü öncülüğünde başlatılan ve Edirne Devlet Türk Müziği Topluluğunca çalışmaları tamamlanan Türk müzik terapi geleneğine örnek teşkil eden "Nağmede Şifa" albümü için stüdyo çalışmaları bitti.

Albüm, müzikle terapi çalışmalarında kullanılacak.

Kültür ve Turizm Bakanlığı Sanatçısı ve Edirne Devlet Türk Müziği Topluluğu Müdürü Muharrem Fadıl Atik, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Sağlık Bakanlığı'nın 2014'te Geleneksel ve Tamamlayıcı Tıp Yönetmeliği'ni yayınlamasının ardından müzikle terapinin Türkiye'de resmi olarak ele alındığını söyledi.

Nağmede Şifa albümünün bu kapsamda yapılan bir çalışma olduğunu ve albümde 2 CD'nin yer aldığını belirten Atik, şöyle devam etti:

"İlk CD, Farabi'den başlayarak darüşşifalar dönemindeki bu coğrafyada müzik terapi geleneğini hatırlatacak, anlatacak şekilde bir repertuvarla oluşturuldu. İkinci CD ise günümüzdeki Türk müziği terapi geleneğini anlatan ve bizim yaklaşımımızı ortaya koyan bir çalışmadır. Nağmede Şifa albümü Türkiye'deki ilk resmi terapi müzikleri CD'si olma özelliğini taşımaktadır. Özellikle ikinci CD'de bizim yaklaşımlarımızı ifade eden konserlerimizde de uyguladığımız sedasyon, regrasyon ve enerji terapisi şeklinde oluşturuldu."

Çalışmalarını geçmişte akıl hastalarının tedavi edildiği II. Bayezid Külliyesi Şifahanesi'nden aldıkları şevkle başlattıklarını anlatan Atik, albümde külliyenin kurucusu da olan II. Bayezid'in bir eserinin de yer aldığını dile getirdi.

"Uzmanları tarafından hazırlanan ilk eser"

Nağmede Şifa çalışmasının Türk müziği terapi geleneğinin geçmişini ve bugününü yansıtmayı amaçladığını belirten Atik, "Nağmede Şifa albümü, uzmanları tarafından hazırlanan ilk eser olma özelliği de taşıyor. Müzik terapi uygulamaları Anadolu coğrafyasından önce Selçuklu ve daha sonra Osmanlı darüşşifalarında sürdürülmüş bir tedavi geleneğidir. Bugünkü yaptığımız çalışmalarla da bunu sürdürüyoruz." dedi.

"Psikoterapilerde kullanılabilecek bir albüm"

Proje koordinatörü ve Trakya Üniversitesi (TÜ) Tıp Fakültesi Hastanesi Fizyoloji Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Levent Öztürk de ilk kez darüşşifalar dönemi müzik terapi uygulamalarına yönelik bir çalışma yapıldığını anlattı.

Albümde geleneksel müziğin kullanıldığı ama modern görüşlerle yapılandırılmış eserlerin de yer aldığını dile getiren Öztürk, şöyle devam etti:

"Nağmede Şifa CD'sinde yer alan sedasyon terapisinde, 'Makamdan Şifaya' kitabımızda belirlediğimiz kurallara uygun olarak seçilmiş eserler yer alıyor. Bu bölümde dinleyenlerin gevşemesini, stresten uzaklaşarak uykuya dalmalarını kolaylaştıran bir seans yapılandırılmıştır. Regresyon kısmında ise psikolojik tedavi seanslarında yardımcı olarak kullanılabilecek müzik kayıtları bulunuyor. Bu bölüm özellikle, 'Güdümlü İmgelem (GIM) seanslarında da kullanılabilir. CD'nin üçüncü bölümünde bir enerji seansı örneği bulunmakta bu bölüm, kişilerin kendini bitkin ve yorgun hissettikleri, hastalıkların nekahet dönemlerinde daha hızlı toparlanmalarını sağlayacak ve kendilerini güçlü hissedecek şekilde yapılandırılmış bir enerji seansı müziği oldu. Psikoterapilerde kullanılabilecek bir albüm."

İlk defa müzik terapist sertifikasına sahip uzmanların bir araya gelerek Nağmede Şifa'yı hazırladığını vurgulayan Öztürk, albümün dağıtımını Kültür ve Turizm Bakanlığı'nın üstlendiğini kaydetti.

Kaynak: AA

dikGAZETE.com
SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
ARŞİV ARAMA
PUAN DURUMU TÜMÜ
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ
Günün çizgisi
ANKET TÜMÜ