USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Dünya

'Müzakere sürecinin 2017’ye sarkması riskler taşıyor'

Rum lider Anastasiadis ile ara bölgede bir araya gelen KKTC Cumhurbaşkanı Akıncı, "Müzakere sürecinin 2017’ye sarkması riskler taşıyor." dedi. - Anadolu Ajansı

'Müzakere sürecinin 2017’ye sarkması riskler taşıyor'
14-09-2016 19:38
Google News

LEFKOŞA

Kıbrıs sorununa Birleşmiş Milletler (BM) gözetiminde kapsamlı çözüm müzakereleri çerçevesinde, KKTC Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı ile Rum lider Nikos Anastasiadis, BM Genel Sekreteri'nin Kıbrıs Özel Danışmanı Espen Barth Eide'nin ev sahipliğinde ara bölgede bir araya geldi.

Yaklaşık üç saat süren görüşmede, Türk tarafının müzakerecisi Özdil Nami ve Rum müzakereci Andreas Mavroyannis ile diğer yetkililer hazır bulundu.

Eide, görüşme sonrası liderler adına okuduğu ortak açıklamada, liderlerin Kıbrıs'ta bir çözüme belli bir çaba ve zaman harcadıklarını, 11 Şubat 2014’te açıklanan metne bağlılıklarını ve bu çerçevede bir çözüme ulaşma yönündeki kararlılıklarını yeniden ifade ettiklerini vurguladı.

BM Genel Sekreteri’nin Kıbrıs Özel Danışmanı Eide, güvenlik, garantiler ve toprak başlıklarında liderlerin beyin fırtınası yaparak konuların üzerinden geçtiğini belirterek, liderlerin anlaşma sağlanamayan konularda da karşılıklı kabul edilebilir sonuçlara varılabilmesi için güçlü bir kararlılığa sahip olduklarını dile getirdi.

Liderler, 25 Eylül'de New York'ta üçlü görüşme yapacak

Liderlerin, görüşmeleri sürdürerek ve yoğunlaştırarak, 2016 yılı sonuna kadar bütünlüklü bir anlaşmaya ulaşma amacıyla çalışmalarını sürdüreceklerini ifade eden Eide, bu amaçla liderlerin BM Genel Sekreteri Ban Ki-mun ile 25 Eylül’de New York’da üçlü bir görüşme yapacaklarını kaydetti.

Eide ayrıca liderlerin müzakere sürecindeki ilerlemeleri ve karşılaşılan engelleri BM Genel Sekreteri ile paylaşacaklarını belirterek, Genel Sekreter'den gelecek aylar için sürece şahsi katkısını artırması talebinde bulunacaklarını ifade etti.

KKTC Cumhurbaşkanı Akıncı da görüşme sonrası Cumhurbaşkanlığı Sarayı'nda yaptığı açıklamda, müzakere sürecinin 2017’ye sarkmasının riskler taşıdığını belirterek, “2017’ye sarkan ve ucu açık bir şekilde süren müzakereler Kıbrıs Türk tarafının hedefi değildir.” dedi.

Kıbrıs’ta 2016’da çözümü gerçekleştirmek için çok iyi planlanmasının gerektiğini vurgulayan Cumhurbaşkanı Akıncı, bütün tarafların ortak hedefi olan 25 Eylül’de New York’ta BM Genel Sekreteri ile üçlü görüşmeden temel beklentisinin bu planlama olduğunu açıkladı.

New York’taki üçlü görüşmenin ardından Kıbrıs’a dönüşte ekim ayında müzakerelere yine devam edeceklerini dile getiren Cumhurbaşkanı Akıncı, "Geri kalan, hala daha anlaşmazlığımızın sürdüğü noktaları en aza indirmek, mümkünse tümünü halletmek. Edemiyorsak, azamisini halletmek ve böylelikle beşli bir toplantının kapısı aralansın. 2016 yılı hedefini de artık güvenlik ve garantiler meselesini de toprak düzenlemelerini de halledeceğimiz bir noktaya ulaştırsın. Bu bağlamda, tekrar etmeye gerek yok. Önümüzdeki birkaç ay son derece önemli olacak.” şeklinde konuştu.

Kıbrıs'ta Cumhurbaşkanı Akıncı'nın göreve gelmesinin ardından 15 Mayıs 2015'te yeniden başlayan müzakereler yoğun şekilde devam ediyor.

Muhabir: Murat Demirci


dikGAZETE.com
SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
ARŞİV ARAMA
PUAN DURUMU TÜMÜ
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ
Günün çizgisi
ANKET TÜMÜ