USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Dünya

Musul operasyonunda 'Haşdi Şabi' endişesi

Irak'ta terör örgütü DAEŞ'in elinde tuttuğu Musul'u kurtarma operasyonuna katılacak silahlı grup ve güçlerin gelecekte kentin paylaşılması konusunda anlaşmazlığa düşerek çatışmalarından endişe ediliyor. - Anadolu Ajansı

Musul operasyonunda 'Haşdi Şabi' endişesi
29-09-2016 18:47
Google News

ERBİL - İdris Okuducu

Hazırlıkları devam eden Musul'u kurtarma operasyonuna Irak ordusu, Irak federal polisi ve onlara bağlı anti-terör timlerinin yanı sıra Haşdi Şabi (Şii milis gücü), Haşdi Vatani (Sünni gönüllü gücü), Aşiret birlikleri ve Peşmerge güçlerinin katılması bekleniyor.

Irak Kürt Bölgesel Yönetimi'nin (IKBY) Peşmerge Bakanlığı Genel Sekreteri Cabbar Yaver, hazırlanan askeri plana göre kent merkezinde sadece Irak ordusu ve Irak federal polisinin kalacağını ifade etse de operasyonun kırsal bölgelerinde yer alacak Haşdi Şabi ve onun gibi milis örgütlerin gelecekte sorun teşkil edebileceğine yönelik kaygılar giderilmedi.

Erbil merkezli Ortadoğu Araştırma Enstitüsü (MERI) Başkanı Dilaver Alaaddin, operasyona çok sayıda silahlı grubun katılacak olması nedeniyle Musul halkı arasında genel bir endişe gözlendiğini ve bunun gizlenmesinin mümkün olmadığını belirtti.

Alaaddin, söz konusu silahlı grupların DAEŞ sonrası Musul'un güvenliğini nasıl tehlikeye atabileceğine dair görüşlerini şöyle ifade etti:

"Musullular, operasyona katılacak güçlerin aldıkları bölgelerden çekilmeyip kendilerine göre özerklik ilan etmesinden endişe duyuyor. Başlıca kaygıları da Haşdi Şabi gibi grupların iç çatışma çıkarma ihtimali."

Musul'un geleceğine ilişkin siyasi anlaşma ve eylem planı ihtiyacı

MERI'de araştırmacı olarak görev yapan ve "DAEŞ sonrası Musul'un geleceği" başlıklı bir rapor hazırlayan Dr. Dylan O'Driscoll ise Haşdi Şabi'nin operasyonda yer almasının kesinlikle mezhepsel bir çatışmanın fitilini ateşleyeceği uyarısında bulundu.

O'Driscoll, güvenliğin yanı sıra kentin yeniden inşası, kalkındırılması, halkın rehabilitasyonu ve muhtemel göç dalgasının karşılanmasıyla ilgili de bir eylem planına ihtiyaç olduğunu kaydetti.

Eski Musul Valisi ve Haşdi Vatani Komutanı Esil Nuceyfi de Haşdi Şabi gibi örgütlerin Musul operasyona katılmasıyla kentin güvenliğinin daha büyük bir risk altına gireceğini belirtti.

Nuceyfi, "Tüm karmaşık silahlı örgütlerin Musul gibi istikrarsız ve güvensiz bir bölgeye kaydırılması çok mantıklı değil." ifadelerini kullandı.

dikGAZETE.com
SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
ARŞİV ARAMA
PUAN DURUMU TÜMÜ
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ
Günün çizgisi
ANKET TÜMÜ