NİNOVA - ARİF YUSUF/MUHAMMED VELİD
Musul'un terör örgütü DEAŞ'tan kurtarılan mahallelerinde motorlu taşıtların yasaklanmasıyla "at arabalı ulaşım devri"ne dönüldü.
Irak güvenlik güçlerinin, DEAŞ'ın "bombalı araç" tehdidine önlem olarak Zehra, Tahrir ve El Kadisiyye es-Saniye Mahallelerinde motorlu taşıt kullanımını yasaklamasının ardından Musul halkı, ulaşım için at arabalarını kullanmaya başladı.
AA muhabirine konuşan at arabası sahibi Ebu Tahsin (44), çatışmaların gölgesinde iki mahalle arasında yolcu taşıdığını söyledi.
Ebu Tahsin, "Önceleri at arabasıyla tüp satıyordum. Ancak operasyonlar başlayınca evlerimizden çıkamaz, işimize gidemez olduk. Param yetmemeye başlayınca alternatif çözüm yolları düşünmeye başladım." dedi.
Bölgede değişen koşulların kendisini bu işi yapmaya sevk ettiğini belirten Ebu Tahsin, şunları kaydetti:
"DEAŞ'tan kurtarılan ilk bölge olan Gökçeli Mahallesi'nde çarşı ve pazarlar açılmış hayat tekrar canlanmıştı. Durumu Zehra Mahallesi'nden daha iyiydi. Bu yüzden insanlar buradan Gökçeli'ye alışverişe gitmeye başladılar. Yol yaya olarak bir saatten fazla sürdüğü için bazıları zorlanıyordu. Ben de bu vatandaşları at arabasıyla götürmeyi düşündüm."
"İnsanlar çabuk uyum sağladı"
Arabacı Ebu Tahsin, iki mahalle arasında bir kişiyi bin dinara taşıdığını ve günlük yaklaşık 25 bin dinar kazandığını ifade etti.
Motorlu taşıtların yasaklanmasının ardından bir yerden bir yere gitmek için yürümek zorunda kalan Musullular da at arabalarının yolcu taşımada kullanılmasına çabuk uyum sağladıklarını anlattı.
El Kadisiyye es-Saniye Mahallesi'nde oturan Zahir İlyas (25), "Annem erzak almamı istedi. Gökçeli bölgesine yürüyerek geldim. Ancak at arabasını görünce onunla geri döndüm. Hem vakitten kazandım hem yorulmadım." diye konuştu.
Gökçeli'de çarşıların açık olduğunu ve gündelik hayatın canlandığını belirten İlyas, kendi mahallelerinin de kısa sürede güzel günlere kavuşacağını ümit ettiğini dile getirdi.
Kasım ayı başında DEAŞ'tan kurtarılan Gökçeli'deki dükkan sahiplerinden Ebu Ahmed ise, "Erbil'e yakınlığımız bizi Musul'a gidip alış veriş yapamayan insanların ihtiyaçlarını giderdiği stratejik bir yer haline getirdi." dedi.
Başlarda ellerinde az miktarda mal olduğunu ancak Erbil'den sipariş ettikleri ürünlerle müşterilerin ihtiyaçlarını karşılayacak duruma geldiklerini aktaran Ebu Ahmed, "Ticaret gün geçtikçe genişliyor. Civar mahallelerden insanlar Gökçeli'ye alışverişe geliyor. Bunda güvenlik güçlerinin at arabalarına izin vermesinin de payı var." diye konuştu.
dikGAZETE.com