USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Çevre-Hayat

Müşteriler bu kahveye 'oyun' için değil 'güvercin' için geliyor

Adana'da, kuş meraklıları için haftada 2 gün mezat düzenlenen kahvehanenin müşterileri, genellikle "oyun" için değil güvercinler için buluşuyor. - Anadolu Ajansı

Müşteriler bu kahveye 'oyun' için değil 'güvercin' için geliyor
16-03-2017 17:32
Google News

ADANA - Bekir Ömer Fansa

Kentte yüzyıllardır süregelen kuş besleme alışkanlığı, kuş piyasası ve kuş yetiştiriciliği için gerekli malzemelerin ticareti, kentin sosyal dokusunda önemli bir yer tutuyor.

Adana'nın yanı sıra başta çevre iller Mersin ve Osmaniye ile Güneydoğu'da da yaygın olan alışkanlıkta, meraklıları için kuş pazarları kuruluyor ve kuşların fiziki güzelliklerinin kriter alındığı yarışmalar düzenleniyor.

Haftada 2 gün kuş meraklılarının bir araya geldiği Namık Kemal Mahallesi'ndeki Ahmet Akyıldız'a ait kahvehanede, beslediği veya tesadüfen çatısına indiği için yakaladığı güvercinleri satmak isteyen meraklılar kadar kendileriyle aynı tutkuyu paylaşan insanlarla sohbet etmek isteyen kişiler yoğun ilgi gösteriyor.

Giriş için 2 lira alınan ve sınırsız çay hizmeti verilen kahvehanede, güvercinlerin açık arttırmada satılmasının yanı sıra kuşlar için gerekli ilaç, klips gibi malzemelerin ticareti de yapılıyor.

Kuşların öncelikle uçma yeteneklerinin değerlendirildiği, kuşa ve besleyen insanlara ait bilgilerin paylaşıldığı açık arttırmada, hararetli satışlar gerçekleşiyor.

"İngiltere'den, Almanya'dan gelip alıyorlar"

Kahvehane sahibi Akyıldız, 50 yıldır kuş beslediğini, güvercinlere meraklı olduğunu söyledi.

Kuş beslemenin çok güzel bir hobi olduğunu ifade eden Ahmet Akyıldız, "Bu organizasyonlarla da insanlar tanışıyor, kaynaşıyor. Ceyhan'dan, Mersin'den, Tarsus'tan köylerden gelen var. Meraklısı gelip alıyor. İngiltere'den, Almanya'dan gelip alıyorlar. Dışarıdan çok gelip alan var." diye konuştu.

Kahvehanenin müdavimlerinden Yasin Kayurtaş da kuş beslemenin artık bir sektör haline geldiğini anlattı.

Kuş meraklısının, yetiştirdiği kuşun uçma yeteneğini belirten "nesil" özelliklerini bildiğini, fiyat oluşumunda da bu özelliğin öne çıktığını anlatan Kayurtaş, "50 liraya da kuş var, 20 bine de var. Geni, ırkı iyi kuşlar şu an çok para yapıyor. 25 yıldır aynı nesil benim elimde. Muhafaza ettim. Kötü bir ırkla kırmadan genini korudum, getirdim. Kısa süre önce bir arkadaşımız İngiltere'de bir kişiye 25 bin liraya kuş sattı. Ben bir hafta önce bir çift damızlık kuşu 7 bin 500 liraya satın aldım, bu bir tutku." ifadesini kullandı.

Kaynak: AA

dikGAZETE.com
SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
ARŞİV ARAMA
PUAN DURUMU TÜMÜ
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ
Günün çizgisi
ANKET TÜMÜ