USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Siyaset

Müezzinoğlu: 'Suriye trajedisi kısa zamanda nihayete ermeyecek'

Sağlık Bakanı Mehmet Müezzinoğlu Suriye’de yaşanan insanlık trajedisinin kısa sürede sona ermeyeceğinin açıkça görüldüğünü söyledi.

Müezzinoğlu: 'Suriye trajedisi kısa zamanda nihayete ermeyecek'
17-11-2015 14:34
Google News

Müezzinoğlu, “Bugün İslam coğrafyası tarihinde hiç olmadığı kadar kanla, acıyla, gözyaşı ve çatışmayla anılır hale gelmiştir. Yaşadığımız trajediden daha ağır olan, tepkisizlik, suskunluk, ihtiyacı olan kardeşin yardımına koşmamaktır” dedi. Sağlık Bakanı Mehmet Müezzinoğlu, Çırağan Sarayı’nda düzenlenen “İslam İşbirliği Teşkilatı (İİT) 5. Sağlık Bakanları Konferansı”na katıldı.

İİT’nin kardeşlik üzerine kurulduğunu anlatan Müezzinoğlu, “Müslüman kendisi için istediğini kardeşi için de isteyen insandır. Bu anlayış dayanışma ve işbirliğini bizim için seçenek olmaktan çıkarıp, ulvi bir görev haline getirmektedir. İİT’de bu işbirliği ve dayanışma için iyi bir zemindir” diye konuştu.

“İSLAM COĞRAFYASI HAK ETMEDİĞİ HALDE İSTİKRARSIZLIKLA ANILIR HALE GELMEKTE”

Dünyada cereyan eden siyasi çatışmalarının büyük bir bölümünün İslam coğrafyasında yaşandığına dikkat çeken Müezzinoğlu, “Hiç hak etmediği halde bu coğrafya istikrarsızlık ve yoksullukla anılır hale gelmektedir. Üye ülkelerimizden 21 tanesi en az gelişmiş ülke statüsündedir. Bu durum sağlık ve eğitim gibi kalkınmanın sosyal alanlarına doğrudan yansımakta, İslam toplumunu dünya standartlarının gerisine düşürmekte, birçok alanda olduğu gibi insanımıza çağdaş ölçülerde sağlık hizmeti sağlamamış olumsuz etkilemektedir. 

2015 yılı itibariyle sona eren ‘bin yıl kalkınma hedefleri’nin değerlendirme sonuçları da bu durumu yansıtmaktadır. Yeni bir başlangıç olan sürdürülebilir kalkınma hedefleri sonucunda çok daha iyi bulgular elde edebilmek için bize daha büyük sorumluluklar düşmektedir” şeklinde konuştu.

“İSLAM DÜNYASINA YAKIŞAN GÜNDEMİ BELİRLENEN DEĞİL, GÜNDEMİ BELİRLEYEN OLMAKTIR”

İİT’nin küresel gündemin bütüncül bir parçası haline gelen sağlık politikalarının oluşturulmasında seyirci kalamayacağını vurgulayan Bakan Müezzinoğlu, “Üye ülke sağlık bakanları olarak şuna kara vermeliyiz. İİT çatısı altında ortak sağlık gündemimiz mevcut gelişmelere göre kendiliğinden mi şekillenecek, yoksa İslam dünyasının sağlık öncelikleri doğrultusunda küresel sağlık gündemine yön veren aktörler arasında yer alıp gündemi biz mi belirleyeceğiz. Ülkem adına konuşmam gerekirse İslam dünyasına yakışan gündemi belirlenen değil, gündemi belirleyen olmaktır. Bu hedef için sekretarya bünyesinde sağlık birimine ihtiyaç olduğu görülmekte. Türkiye olarak buna destek vermeye hazırız” ifadelerini kullandı.

“SURİYE’DE YAŞANAN İNSANLIK TRAJEDİSİ KISA ZAMANDA NİHAYETE ERMEYECEKTİR”

Suriye’de yaşanan trajediye de dikkat çeken Bakan Müezzinoğlu, konuşmasın şöyle sürdürdü:“Açıkça gözükmekte ki bu insanlık trajedisi kısa zamanda nihayete ermeyecektir. Yaralar ancak hep birlikte hareket halinde kısmen sarılabilecektir. Bugün İslam coğrafyası tarihinde hiç olmadığı kadar kanla, acıyla, gözyaşı ve çatışmayla anılır hale gelmiştir. Yaşadığımız trajediden daha ağır olan, tepkisizlik, suskunluk, ihtiyacı olan kardeşin yardımına koşmamaktır. Iraklı ve Suriye’li masum çocukların ellerini tutmamaktır. Türkiye olarak yardıma ihtiyacı olan hiçbir kardeş ülkenin derdine tepkisiz kalmadık. Hiçbir insani krize çıkar nazarı ile bakmıyoruz. ‘İnsanların en hayırlısı insanlara en faydalı olandır’ buyuran peygamber efendimizin izinden yürüme çabasındayız. Bizler İslam toplumunu ilgilendiren her meseleye insani nazarla bakıyoruz”

“SORUNLARIMIZI AŞACAK GÜCE, TECRÜBEYE, BİRİKİME SAHİBİZ”

Bakan Müezzinoğlu bölgede yaşanan sorunların çözümsüz olmadığını savunarak, “Sorunlarımızı aşacak güce, tecrübeye, birikime sahibiz. İhtiyacımız olan birlikteliktir. İhtiyacımız olan istişare kültürünün gereklerini hakkıyla yerine getirebilmektir. İhtiyacımız olan kardeşlik hukukunun mesuliyetini taşımaktır. Gün birlik olmak, ortak payda etrafından birleşme günüdür. Bu birlik ve beraberliğin somut ortak faydalar üretebilmesi için İİT’nin önemli bir sorumluluk taşıdığını vurgulamak isterim” dedi.

dikGAZETE.com
SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
ARŞİV ARAMA
PUAN DURUMU TÜMÜ
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ
Günün çizgisi
ANKET TÜMÜ