YALOVA-İsmail Ersan
Yalova'nın Çınarcık ilçesinde bir anne, 26 yaşında yakalandığı Multiple Skleroz (MS) hastalığı nedeniyle 18 yıldır tekerlekli sandalyeye mahkum olan kızının rahat etmesi ve mutlu olması için yaşamını değiştirdi.
Anne Semra Erdoğan (63), MS hastası kızı Munise Mevlana'nın fizik tedavisine destek olmak için evinin bir odasını birtakım teçhizatlarla donattı ve aldığı hafif ticari aracın bagajına da engelli rampası kurdu.
Anne Erdoğan, AA muhabirine yaptığı açıklamada, 44 yaşındaki MS hastası kızının rahat bir yaşam sürdürmesi için engel teşkil edecek her eşyayı ortadan kaldırmaya çalıştıklarını söyledi.
Kızıyla beraber yaşayan emekli Erdoğan, "Kızım su ürünleri mühendisi, hastalığından dolayı çalışamadı. Ara ara kardeşinin iş yerinde çalışıyor. Hastalığı üniversite ikinci sınıfta başladı. Devamlı düştüğü için tekerlekli sandalye aldık." dedi.
Yaşam düzenlerini kızlarına göre dizayn ettiklerine dikkati çeken Erdoğan, şöyle konuştu:
"O artık benim minik bebeğim. Munise bir ara çok kötü oldu. Ellerini ayaklarını kullanamıyordu. Bir arkadaşımla Munise'ye çeşitli hareketler yaptırıp kaslarını açmaya çalıştık. Sonra bir fikir üzerine eskiciye gidip bir divan aldım. O divanı bir demirciye götürdüm. Kızımın divanda uzanırken çeşitli hareketler yapabilmesi için aparatlar yaptırdık. Bunun sayesinde evde mini bir fizik tedavi için gerekli ortamı kurduk. Evde yaptığı bu hareketler sayesinde fizik tedavi merkezinde daha güzel randıman alıyor. Evde en başta halıları kaldırdık çünkü tekerlekli sandalye halılara takılıyor. Evdeki tuvaletler yükseltildi."
"O mutlu olunca hepimiz mutlu oluyoruz"
Munise'yi kadın komşularının yardımıyla dışarıya çıkardığını ve sahile götürürken zorlandığını anlatan Erdoğan, şunları aktardı:
"Onun mutsuz olmaması için arkadaşlarını getirip götürüyorum zaman zaman. Koroya götürüyor, beraber yemeğe çıkıyoruz. Eğlencelere gidiyoruz. Hayattan kopmak yok. O mutlu olunca hepimiz mutlu oluyoruz. Evde olumsuz bir şey yaşamak istemiyoruz. Daha önce değişik otomobiller kullandım. Sonra kızın hastalığı çıkınca artık her aracı alırken elimde metre ile bagaj kısımlarını ölçüyor, tekerlekli sandalye rahat girer mi girmez mi öyle araç alıyordum. En hafif tekerlekli sandalye 18 kilogram. Ben belli bir yaşa geldim. Bu yaştan sonra ne kadar ağırlık kaldırabilirim. Ne kadar da spora gitsem kas da yapsam bu iş olmuyor. Ondan sonra hafif ticari araç aldım. Oğlum makine mühendisi, aracın arkasına rampa yaptı. Bu sayede kızımı bir yere götürürken düşürmüyoruz. Belimizi incitmiyoruz."
"Mutlu olmam için evde çoğu şeyi değiştirdiler"
İstanbul Üniversitesi Su Ürünleri Fakültesi mezunu Mevlana da beyni ve omuriliği tutan bir bağışıklık sistemi hastalığı olan MS'le mücadelesinde en büyük desteği ailesinden gördüğünü ifade ederek hayata tutunmak için müzikle uğraştığını ve internet üzerinden yayınını sürdüren bir radyo kanalında DJ'lik yaptığını aktardı.
Annesinin kendisini "Engellidir" diye eve kapatmadığını dile getiren Mevlana, şunları kaydetti:
"Hayata böyle tutunuyorum. Annemin tüm hayatını bana göre dizayn etmesinden çok mutluyum. Mutlu olmam için evde çoğu şeyi değiştirdiler. Rahat hareket etmem, kalkmam, yaşayabilmem için ellerinden geleni yaptılar. Mesela araba benim kolay bineceğim şekilde olmasaydı çok fazla dışarı çıkamayacaktım. Evde rahat rahat dolaşıyorum. Sıkıntım yok. Hayatta kalabilmem için bazı hareketleri yapmam gerekiyor. Onu da odama kurulan aparatlarla yapıyorum. "
Kaynak: AA
dikGAZETE.com