USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Çevre-Hayat

'Mor tarlalara' ziyaretçi akını

Türkiye'de lavanta üretiminin yüzde 80'ini karşılayan Isparta'nın Kuyucak köyü, "mora boyanan" tarlalarıyla ziyaretçi akınına uğruyor.

'Mor tarlalara' ziyaretçi akını
05-07-2018 15:02
Google News

ISPARTA - MUSTAFA ÜNAL UYSAL

Türkiye'de lavanta üretiminin yüzde 80'ini karşılayan Isparta'nın Kuyucak köyünün "mora boyanan" tarlaları turistler tarafından büyük ilgi görüyor.

Lavanta, son yıllarda artan yetiştirme alanları ve miktarıyla hem Isparta hem de ülke ekonomisine önemli katkılar sunuyor.

Altyapı çalışmaları sayesinde sezonun açılmasından kısa bir süre sonra 50 binin üzerinde turist çeken Isparta'da bu yıl hedeflenen ziyaretçi sayısı 500 bin.

Lavanta bahçeleri gelen ziyaretçilerine sakinlik ve huzurun yanı sıra eşsiz bir doğa içinde fotoğraf çektirme imkanı da sunuyor.

Türkiye'nin dört bir yanından ve yabancı ülkelerden turist çeken 'Lavanta Kokulu Köy' olarak da nitelendirilen Kuyucak'a gelenler, lavantadan üretilen birçok ürünü de tadabiliyor.

Isparta Valisi Şehmus Günaydın, AA muhabirine yaptığı açıklamada, gül sezonunun bitmesiyle lavanta döneminin başladığını söyledi.

Lavantanın sadece kozmetikte kullanılmadığını anlatan Günaydın, "lavanta turizmi"nin canlanması için ciddi çalışmalar yaptıklarını kaydetti.

"Serüven 40-50 yıl önce başladı"

Isparta'da lavanta serüvenin 35-40 yıl öncesine dayandığını da vurgulayan Günaydın, bu alanda ciddi aşamaların katedildiğini vurguladı.

Günaydın, şöyle konuştu:

"Bu konuda Isparta ciddi zorlukları aştı. Komşu ilimiz Burdur'da lavanta üretimi yapılıyor. Batı Akdeniz Kalkınma Ajansı (BAKA) ile bir projeyle üreticilerimizi yurt dışına gönderdik. Oraya giden gerek Burdur gerekse de Isparta lavanta üreticileri, lavantanın gelir getirici özelliklerini daha iyi anladılar. Bize lavanta üretimi yapacağımızda çeşidini değiştirmemizi söylediler. Fransa'da bir çeşit hastalıktan bahsettiler. Yerinde gördüler, bu arkadaşlarımız. Burada yaptıkları gözlemlerde Isparta'mıza ve Burdur'umuza daha uygun bir lavanta çeşidini buldular. Yeni ekim sahalarında lavantanın çeşidi dikilecek. Bunun için il tarım müdürlüğümüz ve üniversitemiz üreticilere destek veriyor. Bu lavanta çeşidini değiştirdiğimiz zaman üreticilerimize çok büyük bir katkı olacak. Daha önce bahsettiğimiz lavantanın yağını 15-20 avroya satarken, yeni lavanta türünün yağını 100-120 avroya satacakları için üreticimiz daha fazla kazanç elde edecek."

Lavanta üreticisi Mehmet Karakoyun ise açan lavantalarla köylerinin cennetten bir köşeye dönüştüğünü belirtti.

İlginin çok olduğunu aktaran Karakoyun, "Ülke genelinden ve dünyanın birçok yerinden misafirlerimizi ağırlıyoruz. Buraya gelen misafirlerimiz gün doğumunda dünyanın en güzel manzaralarını seyretme şansı elde ediyor. Misafirlerimiz ilk olarak güzel bir lavanta kokusunu hissediyor. Lavanta alanlarında gezerken insanların sakinleştiğini hatta misafirlerimizin buradan gittiklerinde birkaç günü çok rahat geçirdiklerini kendilerinden duyuyoruz." diye konuştu.

Kaynak: AA

dikGAZETE.com
SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
ARŞİV ARAMA
PUAN DURUMU TÜMÜ
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ
Günün çizgisi
ANKET TÜMÜ