İSTANBUL-Murat Birinci
Moody's'in Fetullahçı Terör Örgütü (FETÖ) darbe girişimi sonrası ülke notunu negatif izlemeye alarak, 23 Eylül'de Türkiye'nin kredi notunu yatırım yapılabilir seviye olan "Baa3"ten "Ba1"e indirmesi ve not görünümünü "durağan" olarak belirlemesinin ardından gözler cuma günkü Türkiye değerlendirmesine çevrildi.
Ekonomistler, Moody's'in cuma günkü Türkiye değerlendirmesini pas geçebileceğini belirtirken, aradan yeterli süre geçmemesi ve kuruluşun aceleyle bir aksiyon almak istememesini buna en büyük gerekçe olarak görüyor.
Türkiye ekonomisinin 15 Temmuz şokunu atlatabilecek esneklik ve dinamizme sahip olması, her şeye rağmen kamu bütçesinin düşük açık vermesi ve kamu borçluluğunun düşük oranlarda seyretmesinin ülkenin güçlü yanları olarak görüldüğünü ifade eden ekonomistler, dış yükümlülükler, cari açık ve jeopolitik gelişmelerin ise zayıf yanlar olarak takip edildiğini dile getiriyor.
Konuya ilişkin AA muhabirine değerlendirmelerde bulunan Ziraat Bankası ekonomisti Bora Tamer Yılmaz, Moody's'in Türkiye'nin kredi notunu değiştirdiğinde görünümü "durağan" belirlediğini anımsatarak, "Bizim düşüncemize göre kredi notlarındaki değişimler yıllar mertebesinde gerçekleşmekte. Farklı bir konjonktürde 'durağan' görünüm kredibilite açısından pozitif kabul edilebilir ancak mevcut durumda 'durağan' görünümün kredi notumuzun kalıcılığını yansıttığı görüşündeyiz." dedi.
Yılmaz, özellikle olası anayasal referandumunun, kredibilite için birinci öncelikli konu olduğuna işaret ederek, "Devletin yasama ve yürütme organlarının şekillenip, yapısal reformların uygulanmaya başlaması belirli bir zaman diliminde ülke kredibilitesinde artış sağlayacaktır. 'Durağan' görünüm nedeniyle Moody's cuma gününü açıklama yapmadan pas geçebilir." tahmininde bulundu.
'Gözden geçirmenin pas geçilmesi ihtimali yüksek'
AA Finans Analisti, ekonomist Haluk Bürümcekçi ise Moody's tarafından yılın son gözden geçirmesinin sonuçlarının cuma günü açıklanacağını belirterek, kuruluşun 23 Eylül'de Türkiye'nin kredi notunu yatırım yapılabilir kategorinin altına indirdiğini ve not görünümünü ise durağan olarak belirlediğini hatırlattı.
Aradan yeterli süre geçmemesi nedeniyle, kredi notunda değişiklik beklenmediğini ifade eden Bürümcekçi, "Gözden geçirmenin pas geçilmesi ihtimali de yüksek durmaktadır. Ancak, son gelişmelerle beraber not görünümünün negatife çekilme ihtimalinin düşük de olsa bulunduğunu düşünmekteyim." dedi.
'Moody's'in yeni karar açıklaması muhtemel gözükmüyor'
Halk Yatırım Araştırma Direktörü Banu Kıvcı Tokalı da Moody's'in geçmiş dönem kararlarına bakıldığında birkaç ay gibi kısa sürede de görünüme yönelik yeni karar açıklamasının muhtemel gözükmediğine dikkati çekti.
dikGAZETE.com