USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Dünya

Mısır'da diyalog ve uzlaşı umutları

Mısır'da Mursi ve İhvan liderleri hakkındaki cezaların bozulması, ülkede toplumsal tıkanıklığın giderilmesi için uzlaşı umudu doğurdu. - Anadolu Ajansı

Mısır'da diyalog ve uzlaşı umutları
24-11-2016 17:57
Google News

KAHİRE - AYDOĞAN KALABALIK

Mısır'da darbeyle görevinden uzaklaştırılan ülkenin seçilmiş ilk Cumhurbaşkanı Muhammed Mursi ve bazı Müslüman Kardeşler Teşkilatı (İhvan) liderleri hakkındaki cezaların bozulması, ülkede üç yıldır devam eden toplumsal tıkanıklığın giderilmesi için bir fırsat olarak görülüyor.

Mısır'ın önemli düşünürlerinden gazeteci-yazar Fehmi Huveydi, eski Adalet Bakanı Ahmed Mekki, emekli büyükelçi İbrahim Yusri ve eski Dışişleri Bakan Yardımcısı Abdullah Eşal, yüksek mahkemenin son iki haftada verdiği bozma kararlarının ardından ülkede oluşan uzlaşı ortamını AA muhabirine değerlendirdi.

Siyaset, fikir ve yargı alanının önde gelen isimleri, ülkede bir diyalog zemini oluşmasını kuvvetle desteklediklerini belirtirken, tarafların öz eleştiri yapması, referanduma gidilmesi ve "akil adamlar komisyonu" kurulması gibi öneriler dile getirdi.

"Doğrudan diyalog süreci"

Mısırlı ünlü gazeteci-yazar Huveydi, rejimin İhvan ile mücadeleyi durdurması ve doğrudan diyalog kanallarının açılması gerektiğini söyledi.

Sorunun sadece İhvan olmadığını ifade eden Huveydi, "Özgürlüklerin kısıtlanmasının sonlandırılması ve demokratik sürecin tekrar başlatılması gibi görüşülmesi gereken epey konu var. Uzlaşma için siyasi iradenin ortaya konulması ve karşılıklı mücadelenin sona erdirilmesi gibi ön hazırlıklar gerekmektedir." dedi.

"Öncelikle öz eleştiri gerekli"

Hüsnü Mübarek döneminde ülkenin önde gelen yargıçları arasında yer alan, eski Adalet Bakanı Ahmed Mekki ise tarafların politikalarını gözden geçirerek öz eleştiri yapmaları gerektiğini ifade ederek özellikle ordunun pozisyonuna dikkati çekti.

"Referandum seçeneği"

Emekli büyükelçi İbrahim Yusri ise siyasette tıkanıklık yaşandığı zaman sorunların giderilmesi için sıklıkla kullanılan yöntemin halka başvurmak olduğunu belirterek "referandum" konusunu gündeme getirdi.

"Akil Adamlar Konseyi"

Eski Dışişleri Bakan Yardımcısı Abdullah Eşal ise çözümün ilk adımı olarak "akil adamlar konseyi" kurulmasını önerdi. Konseyin, toplumun farklı kesimlerini temsil eden, tanınmış, bağlantısız 10-15 kişiden oluşabileceğini söyleyen Eşal, asker ve polisten temsilcilerin de konseyde yer alması gerektiğini vurguladı.

dikGAZETE.com
SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
ARŞİV ARAMA
PUAN DURUMU TÜMÜ
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ
Günün çizgisi
ANKET TÜMÜ