USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BÄ°ST 0.000
Politika

Milli Eğitim Bakanı Selçuk: Öğretmenlik Meslek Kanunu’na ilişkin dosyamızı Cumhurbaşkanlığına sunduk

Milli Eğitim Bakanı Selçuk, "Öğretmen ve okul yöneticilerinin atanmaları, çalışma şartları, özlük hakları ve benzeri diğer hususları dikkate alan Öğretmenlik Meslek Kanunu’na ilişkin dosyamızı Cumhurbaşkanlığına sunduk." dedi.

Milli Eğitim Bakanı Selçuk: Öğretmenlik Meslek Kanunu’na ilişkin dosyamızı Cumhurbaşkanlığına sunduk
15-12-2019 23:29
Google News

TBMM (AA) - Milli EÄŸitim Bakanı Ziya Selçuk, TBMM Genel Kurulunda, bakanlığının bütçesi üzerinde yaptığı konuÅŸmada, herkesin eÄŸitim ve öÄŸretime eÅŸit, adil ÅŸartlar altında eriÅŸmesi, çağın gerektirdiÄŸi bilgi, beceri, tutum ve deÄŸerlere yönelik davranışlar kazanması, giriÅŸimci, yenilikçi, dil becerileri yüksek, iletiÅŸime ve öÄŸrenmeye açık, öz güven, sorumluluk sahibi bireyler olarak yetiÅŸmesinin öncelikleri arasında yer aldığını söyledi.

EÄŸitimin, kendileri için her zaman bir ülke ve millet ödevi olduÄŸunu vurgulayan Selçuk, 2020 yılında eÄŸitim bütçesinin, merkezi yönetim bütçesinin yüzde 16,2'sini oluÅŸturduÄŸunu belirtti.

Selçuk, 2020'nin, okul terklerinin ve öÄŸrenci barınma sorunlarının en aza indirileceÄŸi, güvenli eÄŸitim ortamlarının saÄŸlanmasına, dezavantajlı kesimlerin eÄŸitimden azami derecede faydalanmasına, eÄŸitimin her kademesinde niteliÄŸin artırılmasına, tekli eÄŸitime geçilmesine, okul öncesi eÄŸitimin yaygınlaÅŸtırılmasına, mesleki ve teknik eÄŸitim atölye ve laboratuvarlarının modernizasyonuna, rehberlik hizmetlerinin yaygınlaÅŸtırılmasına, tasarım ve beceri atölyelerinin kurulmasına, öÄŸretmenlerin mesleki geliÅŸimlerinin desteklenmesine yönelik hamle ve yatırım yılı olacağını bildirdi.

"Ders çizelgelerinin yeniden yapılandırılması"

Bulundukları çaÄŸda öÄŸrencilerin üretken bireyler olabilmesi için temel bilgi, beceri ve deÄŸerleri edindirme sürecinin de bu doÄŸrultuda deÄŸiÅŸtiÄŸini dile getiren Selçuk, kendilerinden çok ÅŸey beklenen ve büyük umutlar baÄŸlanan genç nesillerin daha donanımlı bir ÅŸekilde yetiÅŸtirilmesi için öÄŸretim programlarının buna uygun deÄŸiÅŸtirilmesi, dönüÅŸtürülmesi gerektiÄŸini söyledi.

Selçuk, 2023 EÄŸitim Vizyonu ve 11. Kalkınma Planı kapsamında öÄŸretim programlarında deÄŸiÅŸikliklerin yapısal olarak hayata geçirilmesinin hedeflendiÄŸini, pilot çalışmaların büyük ölçüde tamamlandığını belirtti.

Ziya Selçuk, bu hedef doÄŸrultusunda; temel becerilere iliÅŸkin zorunlu derslerin korunması ÅŸartıyla derinleÅŸme, kiÅŸiselleÅŸtirme, uygulamaya yeterli zaman saÄŸlamak için zorunlu ders saati ve çeÅŸitlerinin azaltılması, tüm eÄŸitim kademelerinde ders çizelgelerinin yeniden yapılandırılması, özel eÄŸitim ihtiyacı olan bireylere yönelik müfredatın zamanın ruhuna uygun olarak tasarlanması, hayat boyu öÄŸrenme programlarının çeÅŸitliliÄŸi ve niteliÄŸinin artırılarak kazanımlarının belgelendirilmesine iliÅŸkin çalışmalarına kararlılıkla devam edeceklerini anlattı.

ÖÄŸrencilerin dört temel dil becerisi yeterliliklerinin tespit edilmesi ve bu doÄŸrultuda dil düzeylerinin belirlenmesi çalışmalarının kendileri için ayrı bir önem ifade ettiÄŸini vurgulayan Selçuk, bundan hareketle 2023 EÄŸitim Vizyonu'nda Türkçe dil yeterlilikleri konusuna ayrı bir baÅŸlık açarak Türkçenin korunması ve geliÅŸtirilmesini temel eÄŸitimin omurgası olarak ele aldıklarını, "Türkçe Söz Varlığı Projesi" ile "Dört Beceride Türkçe Dil Yeterliklerinin Belirlenmesi ve Ölçülmesi Projesini" hayata geçirdiklerini anımsattı.

Selçuk, Dört Beceride Türkçe Dil Yeterliklerinin Belirlenmesi ve Ölçülmesi Projesi kapsamında öÄŸrencilerin okuma, yazma, dinleme ve konuÅŸma becerilerine sahip olma durumlarını belirlemek amacıyla ilk kez bir Türkçe sınavı uyguladıklarını söyledi.

Bakan Selçuk, Türkçe Söz Varlığı Projesi ile yazılı ve sözlü dile dayalı öÄŸrenci derlemi, çocuk yazını derlemi ve genel Türkçe derlemi oluÅŸturmayı amaçladıklarını belirtti.

"Güçlü öÄŸretmen, güçlü gelecek"

EÄŸitim politikaları baÅŸta olmak üzere müfredat, materyal, teknoloji gibi alanlarda yapılan her türlü reform ve iyileÅŸtirme çabalarının baÅŸarısının, uygulamada büyük ölçüde öÄŸretmenlerin ve okul yöneticilerinin mesleki yeterlilikleri, adanmışlıkları bakımından önemli olduÄŸunu ifade eden Selçuk, bu çerçevede, odağı çocuÄŸun refahı olan kapsayıcı ve nitelikli bir eÄŸitim hizmetinin saÄŸlanmasında, öÄŸretmen ve okul yöneticilerinin mesleki becerilerinin geliÅŸtirilmesinin önemli olduÄŸunu kaydetti.

Selçuk, eÄŸitime iliÅŸkin hareket noktalarının, "Güçlü öÄŸretmen, güçlü gelecek" olduÄŸuna iÅŸaret ederek deÄŸiÅŸim ve dönüÅŸümün ancak ve ancak öÄŸretmenle olacağını söyledi.

"ÖÄŸretmen Destek Noktaları" ile Türkiye'nin dört bir yanında mesleki geliÅŸim programlarıyla dünyadaki güncel geliÅŸmeler ışığında öÄŸretmenlerin yanında olacaklarını belirten Selçuk, ÅŸöyle devam etti:

"Ä°l ve ilçe düzeyinde destek noktaları vasıtasıyla Türkiye'nin öÄŸretmen eÄŸitiminin, okullarındaki, sınıflarındaki her türlü iÅŸ ve iÅŸlemin nasıl geliÅŸtirileceÄŸine dair ortak bir fikir, dil ve eylem alanı oluÅŸturuyoruz. Destek noktaları vasıtasıyla sürdürülebilir ve sürekli eÄŸitimi hedefliyoruz. Üniversiteler, sivil toplum kuruluÅŸları, özel sektör temsilcileri gibi Türkiye'nin birikimi ile öÄŸretmenlerin mesleki geliÅŸimindeki her ihtiyacını anlık olarak belirleyen, destekleyen bir yapı kurmayı hedefliyoruz.

Ayrıca mevcut insan kaynağının en verimli ÅŸekilde kıymetlendirilmesi ve aidiyetin güçlenmesi için öÄŸretmen ve yöneticilerin hakları konusunda gerekli duyarlılık gösterilerek öÄŸretmen ve okul yöneticilerimizin atanmaları, çalışma ÅŸartları, görevde yükselmeleri, özlük hakları ve benzeri diÄŸer hususları dikkate alan ÖÄŸretmenlik Meslek Kanunu’na iliÅŸkin dosyamızı CumhurbaÅŸkanlığına sunduk."

"Genç öÄŸretmen kadrosu"

Bakanlığa baÄŸlı resmi eÄŸitim kurumlarında 946 bin 114 öÄŸretmen bulunduÄŸunu aktaran Selçuk, hükümetleri döneminde atanan öÄŸretmen sayısının, mevcut öÄŸretmen sayısının yüzde 69'una karşılık geldiÄŸini bildirdi. Bunun aynı zamanda genç bir öÄŸretmen kadrosuna sahip olduklarını gösterdiÄŸini ifade eden Selçuk, 40 yaÅŸ ve altındaki öÄŸretmen sayısının, toplam öÄŸretmen sayısının yüzde 65'i olduÄŸunu söyledi.

ÖÄŸretmen başına düÅŸen öÄŸrenci sayısının ilköÄŸretimde 16'ya, ortaöÄŸretimde de 11'e düÅŸtüÄŸüne dikkati çeken Selçuk, tüm coÄŸrafi bölgelerdeki öÄŸretmen doluluk oranlarının birbirine yakın düzeye yükseltildiÄŸini, norm kadro doluluk oranlarının DoÄŸu Anadolu Bölgesi'nde yüzde 90,61, GüneydoÄŸu Anadolu Bölgesi'nde yüzde 88,45, ülke genelinde ise yüzde 90,34 seviyesinde olduÄŸunu bildirdi.

Veriye dayalı yönetim anlayışı

Selçuk, bakanlığın 2023 EÄŸitim Vizyonu çerçevesinde veriye dayalı yönetim anlayışını benimsediÄŸini, bu anlayıştan hareketle eÄŸitime ayrılan kaynakların daha etkin planlanabilmesi ve okul kapasitelerinin belirlenebilmesi amacıyla Milli EÄŸitim Bakanlığı CoÄŸrafi Bilgi Sistemini hayata geçirdiÄŸini söyledi.

Bakan Selçuk, bu sistemle planlaması, izlenmesi, denetlenmesi çok daha kolay ve saÄŸlıklı hale getirilen eÄŸitim altyapısını, derslik başına düÅŸen öÄŸrenci sayısını azaltmak ve ikili öÄŸretime son vererek okullarda tam gün eÄŸitim ve öÄŸretime geçme hedefleri doÄŸrultusunda güçlendirdiklerini anlattı.

Bu çerçevede 2003'ten bugüne kadar, 51 bin 912'si hayırsever vatandaÅŸ tarafından olmak üzere toplam 315 bin 884 yeni dersliÄŸin yapımının tamamlanarak eÄŸitim ve öÄŸretimin hizmetine sunulduÄŸunu anlatan Selçuk, bütün bu çalışmalar sonrasında derslik başına düÅŸen öÄŸrenci sayısının ilköÄŸretimde 24'e, ortaöÄŸretimde ise 20'ye düÅŸtüÄŸünü belirtti.

Türk eÄŸitim sisteminin daha iyi hale gelmesinde hayırseverlerin büyük katkısı olduÄŸuna iÅŸaret eden Selçuk, "EÄŸitime katkı saÄŸlamak isteyen her bir yurttaşımızın bu arzusunu daha kolay gerçekleÅŸtirebilmesi için yazılımsal bir altyapı kurduk. Pilot çalışmasını tamamladık. Okul yurttaÅŸ iÅŸ birliÄŸini gerçekleÅŸtirmek için hazırladığımız bu altyapının pilot çalışmasının ardından uygulamasına önümüzdeki yıldan itibaren geçilecektir." diye konuÅŸtu.

Güvenli eÄŸitim çalışmaları gelecek ay açıklanacak

Ziya Selçuk, geleceÄŸin teminatı çocukların güvenli bir eÄŸitim ve öÄŸretim hayatı geçirmelerini, muhtemel ÅŸiddet olayları ile madde bağımlılığı ve diÄŸer zararlı alışkanlıklardan korunmalarını saÄŸlamak amacıyla 752 okulun, Emniyet Genel MüdürlüÄŸü Kent GüvenliÄŸi Yönetim Sistemi'ne entegre edildiÄŸini anımsatarak "1 yıldır süren çalışmaların sonucunu önümüzdeki ay açıklama imkanımız olacak." dedi.

Kültür, sanat, spor, bilim ve hayat becerilerinde çocuklara derinlikli bir bakış açısı sunmak ve ellerini kullanmalarına fırsat vererek teori ve pratiÄŸi birleÅŸtirmeleri için bir ortam oluÅŸturmak için çaba harcadıklarını dile getiren Selçuk, "Elleriyle, gözleriyle, duygularıyla, zihniyle, parmak uçlarıyla muhteÅŸem bir sistem olan varlığının her detayını harekete geçirsin, öÄŸrensin diye tasarım beceri atölyeleri oluÅŸturduk. Son 1 yıl içinde 5 binden fazla atölyeyi hizmete soktuk." ifadesini kullandı.

700 okula daha etkileÅŸimli tahta

ÖÄŸrenme süreçlerinin teknolojik altyapıyla desteklenmesinde önemli mesafe kaydedildiÄŸini vurgulayan Selçuk, ÅŸu bilgileri verdi:

"Bugüne kadar 432 bin 288 adet etkileÅŸimli tahta okullarımıza kurulmuÅŸtur. Yaklaşık 700 okul için 11 bin adet etkileÅŸimli tahtanın sözleÅŸmesi yapılmış olup 2019 sonuna kadar ilgili okullara kurulumu yapılacaktır. 13 bin 489 okula Sanal Özel AÄŸ (VPN) üzerinden geniÅŸ bant internet eriÅŸimi verilmektedir. Altyapının verimli ve etkili kullanılabilmesi öÄŸretmenlerimizin yetkinliÄŸine ve özellikle de dijital eÄŸitim içeriklerinin kalitesine, yeterliliÄŸine ve kullanılabilir olmasına baÄŸlıdır. TÜBÄ°TAK Ulusal Akademik AÄŸ ve Bilgi Merkezi’yle imzalanan sözleÅŸme ile; milli iÅŸletim sistemi Pardus'un okullarda yaygınlaÅŸtırılması saÄŸlayarak Türk yazılım endüstrisine destek de verilmektedir."

SaÄŸlanan destekler

Milli EÄŸitim Bakanı Selçuk, 2020 yılı bütçesinden öÄŸrencilere doÄŸrudan nakdi ve ayni olarak önemli destekler saÄŸlamaya devam edeceklerini bildirdi.

Selçuk, ilköÄŸretim ve ortaöÄŸretimde 284 bin 535 öÄŸrencinin faydalandığı burslar için 1 milyar 20 milyon lira,1 milyon 248 bin 983 öÄŸrencinin faydalandığı taşımalı eÄŸitim ve yemek yardım programı için 4,5 milyar lira, 385 bin 943 engelli çocuÄŸun faydalanacağı eÄŸitim programları için 3 milyar 680 milyon lira, destekleme ve yetiÅŸtirme kursu çerçevesinde 1 milyar 800 milyon lira, özel okullara giden 157 bin 32 öÄŸrenciye eÄŸitim öÄŸretim desteÄŸi kapsamında 804 milyon lira, pansiyonlarda barınan 344 bin öÄŸrenciye barınma, harçlık ve giyim-kırtasiye desteÄŸi olarak 1 milyar 480 milyon lira, ücretsiz kitap desteÄŸi kapsamında 1 milyar 334 milyon lira, üniversitelerde harcı kaldırmaları sonucunda 2 milyon 186 bin üniversite öÄŸrencisi için üniversitelere 600 milyon lira destek verileceÄŸini açıkladı.

Özel eÄŸitim ihtiyacı olan öÄŸrencilere sunulan eÄŸitim hizmetlerinin niteliÄŸini artırmak, saÄŸlıklı ve nitelikli malzemelerden oluÅŸan materyal teminini saÄŸlamak amacıyla 100 farklı çeÅŸitten toplam 143 bin materyal seti hazırlandığını söyleyen Selçuk, "Üretilen bu materyaller 81 ilde öÄŸrenim gören özel çocuklarımızın okullarına gönderilmiÅŸtir. Söz konusu materyaller 6 bin özel eÄŸitim sınıfının ve okulunun materyal ihtiyacını karşılamıştır. Bunun yanında dijital içerikli özel eÄŸitim materyallerinin oluÅŸturulmasına yönelik olarak çalışmalara baÅŸlanmıştır." diye konuÅŸtu.

2019-2020 eÄŸitim ve öÄŸretim yılı itibarıyla tüm eÄŸitim kademelerinde toplam 14 bin 332 özel okul bulunduÄŸunu belirten Selçuk, 2018-2019 eÄŸitim ve öÄŸretim yılında açık öÄŸretim öÄŸrencileri hariç tüm özel okullarda kayıtlı öÄŸrencilerin toplam öÄŸrenci sayısına oranının yüzde 8,72’ye ulaÅŸtığını, örgün eÄŸitim içerisindeki özel okul sayılarının toplam okul sayısına oranının ise yüzde 19,2 olduÄŸunu kaydetti.

EÄŸitim sisteminde ciddi bir yük üstlenen özel öÄŸretim alanının gelecek üç yıllık süreçte daha esnek ve amaca dönük bir yapıya kavuÅŸturulacağını ifade eden Selçuk, "Uluslararası standartlar getirilerek geliÅŸen özel öÄŸretim, tüm okullar için destekleyici ve geliÅŸtirici bir iÅŸlev üstlenecektir." dedi.

Özel öÄŸretime teÅŸvik uygulamasını kademeli olarak kaldırma kararı aldıklarını anımsatan Selçuk, "Bu kapsamda, 2019-2020 eÄŸitim ve öÄŸretim yılında eÄŸitim-öÄŸretim desteÄŸi kapsamına yeni öÄŸrenci alınmamıştır. 2020 yılı bütçemizde, henüz öÄŸretim kademesini tamamlamayan 84 bin 964 öÄŸrencinin eÄŸitim ve öÄŸretim desteÄŸi olarak 329 milyon lira ödenek öngörülmüÅŸtür." ifadelerini kullandı.

Ölçme ve deÄŸerlendirmenin üç temel ilkesi olan "güvenirlik, geçerlik ve kullanışlılık" ilkelerini göz önüne alarak Ankara'da bulunan sınav evrakının hazırlandığı ve basıldığı tesisleri yenilediklerini belirten Selçuk, "ÇocuÄŸun sadece adını, soyadını, derste nasıl olduÄŸunu, uslu mu, hareketli mi olduÄŸunu bilmek bize yetmez. Ä°lgisini, merakını, hayalini, elinin becerisini, evde ne okuduÄŸunu, ne yaptığını, bütün bu süreçleriyle bilmek gerekir. Bilelim ki çocuklarımızı izleyelim, deÄŸerlendirelim, eksik gördüÄŸümüz yerlere müdahale edelim istiyoruz. ÖÄŸrencilerimizi tanıdığımız haliyle yönlendirmek için e-portfolyo sistemini geliÅŸtirdik." diye konuÅŸtu.

PISA sonuçları

PISA 2018 sonuçlarını da deÄŸerlendiren Selçuk, Türkiye'nin, okuma becerileri alanındaki deÄŸerlendirme sonuçlarına göre ortalama puanını 428’ten 466’ya, matematik alanındaki sonuçlara göre ortalama puanını 420’den 454’e, fen alanında ortalama puanını 425’ten 468’e çıkardığını kaydetti.

EÄŸitimin, Türkiye'nin yarınını ÅŸekillendiren en önemli unsur ve insana dair yapılacak yatırımların en deÄŸerlisi olduÄŸuna iÅŸaret eden Milli EÄŸitim Bakanı Selçuk, "Hükümetimiz bu bilinçle hareket etmekte, eÄŸitim alanına yönelik yatırımlarını bilimsel ve pedagojik geliÅŸmelerle koÅŸut bir ÅŸekilde sürdürmektedir. EÄŸitimin ortak memleket meselesi olarak görülüp bu desteÄŸin sürdürülmesi önemlidir." deÄŸerlendirmesinde bulundu.

CHP Grup BaÅŸkanvekili Engin Özkoç, Selçuk'un konuÅŸmasından sonra söz alarak "Saray eÄŸitim bakanlığı, Türkiye Cumhuriyeti Milli EÄŸitim Bakanlığının yetkilerini kullanıyor. Davul kendi elinizde olsa da tokmak sarayda. Gölge saray eÄŸitim bakanlığı Milli EÄŸitim Bakanı'nın yetkilerini kullanıyor." eleÅŸtirisinde bulundu.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR
ÇOK OKUNANLAR
ARŞİV ARAMA
PUAN DURUMU TÜMÜ
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ
Günün çizgisi