ANKARA (AA) - Türkiye'nin denizlerdeki gücüne güç katan Milli Gemi Projesi (MİLGEM), Pakistan'a yapılacak ihracatla bu kez ülke ekonomisine katkıda bulunacak.
Son dönemde denizcilik alanındaki projeleri ile dikkati çeken Savunma Teknolojileri Mühendislik ve Ticaret AŞ (STM), Pakistan ile yaptığı Denizde İkmal Gemisi ve Agosta sınıfı denizaltı modernizasyon projelerine bir yenisini eklemek için sona geldi.
13. Uluslararası Savunma Sanayii Fuarı'nda, STM ile Karaçi Tersanesi arasında Pakistan MiLGEM Projesi için nihai anlaşma öncesinde iyi niyet anlaşması imzaladı. Bu kapsamda Pakistan Deniz Kuvvetleri'ne teslim edilmek üzere 4 adet Ada sınıfı MiLGEM, Karaçi Tersanesi kabiliyetlerinde üretilecek.
STM Genel Müdürü Davut Yılmaz, AA muhabirine yaptığı açıklamada, son dönemde gerçekleştirilen denizcilik projelerine ilişkin ihracat gelişmelerine ilişkin bilgi verdi.
Pakistan ile MİLGEM konusunda uzun yıllardır görüşmeler yaptıklarını ve geçen yıl resmi talep aldıklarını anlatan Yılmaz, geçen sürede teknik içerik ve diğer idari konularda değerlendirmeler yapıldığını söyledi. Yılmaz, şunları kaydetti:
"macımız bunu kısa bir zamanda haziran ayı gibi, takriben 2 ay içerisinde sonlandırmak. Belki geçebilir ama bu yıl içerisinde artık Pakistan'la bu konuda kesin olarak anlaşma yapacağımızı, uzun vadeli bir iş birliği gerçekleştireceğimizi düşünüyoruz.
"Normal fiyattan daha düşük"Pakistan MİLGEM Projesi'nin ekonomik büyüklüğüne ilişkin de bilgiler veren Yılmaz, "Yapılacak işin ekonomik büyüklüğü yaklaşık olarak 1 milyar dolar civarında. MİLGEM'lerin fiyatı üzerindeki sistemlere, silahlara göre değişiyor. Bu proje kapsamında Pakistan, elindeki bazı sistemlerden de yararalanacağı için fiyat, normalde başka bir ülkeye satacağımızdan daha düşük. Orijinal konfigürasyonla bunu başka bir ülkeye satıyor olsaydık bir geminin fiyat büyük ihtimalle 300 milyon dolardan aşağı olmayacaktı. Dolayısıyla 4 tanesini 1,2 milyar dolar gibi bir rakam olacaktı." diye konuştu.
Endonezya'da tek rakip KoreYılmaz, bir diğer önemli ihracat gündeminin Endonezya Denizaltı Projesi olduğunu söyledi. Alman ThyssenKrupp Marine Systems ile bu konuda iş birliğine gittiklerini ifade eden Yılmaz, şu değerlendirmelerde bulundu:
"Endonezya'nın 6 denizaltıya ihtiyacı var ve burada rakip şirketler Koreli. Onlar Endonezya'ya coğrafi olarak daha yakın olduklarından daha fazla etkililer. Biz de bu proje kapsamında Almanlarla iş birliği yaptık. Onların daha önce kullandığı denizaltılar Almanlara ait. Yeni Tip Denizaltı Projesi'nde zaten Almanlarla çalışıyoruz. Bu proje modelinin hemen hemen aynısını Endonezya'ya önerdik. Dolayısıyla eğer gerçekleşirse milyar avrolar mertebesinde bir proje.
İkincisi, geçen yılki Pakistan modernizasyonunu saymazsak, Türkiye ilk defa denizaltı kapsamında komple bir paketin ihracatını yapmış olacak. Diğer taraftan da milli denizaltımız için bu bize çok fazla tecrübe kazandıracak. Dolayısıyla bu açılardan baktığımızda bu anlaşma çok önemli. Bunun Endonezya tarafından da ciddi olarak desteklediğini biliyoruz. İnşallah bunu realize ederiz diye düşünüyoruz."
Yılmaz, konuyla ilgili karşılıklı heyet ziyaretleri yapıldığını, bu kapsamda Gölcük tersanelerinde incelemelerde bulunduğunu ifade etti.
Araçlar için teknik konfigürasyonların Endonezyalı makamlarca belirlendiğini belirten Yılmaz, şu anda bu bütçeye sığacak teknik konfigürasyonları verebilecek teklif için ön görüşmeler yürütüldüğünü kaydetti.