USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BÄ°ST 0.000
Genel

MHP Genel Başkanı Bahçeli: Not indiriminin Türkiye ekonomisinin şu anki seviyesiyle uyuşmadığı açık

MHP Genel Başkanı Bahçeli, Moody's'in not indirim kararına ilişkin, "Bu not indiriminin, siyasi olmasının yanında Türkiye ekonomisinin şu anki seviyesiyle uyuşmadığı açıktır." dedi.

MHP Genel Başkanı Bahçeli: Not indiriminin Türkiye ekonomisinin şu anki seviyesiyle uyuşmadığı açık
16-06-2019 02:11
Google News

Ä°STANBUL (AA) - MHP Genel BaÅŸkanı Devlet Bahçeli, Moody's'in not indirim kararına iliÅŸkin, "Bu not indiriminin, siyasi olmasının yanında Türkiye ekonomisinin ÅŸu anki seviyesiyle uyuÅŸmadığı açıktır." dedi.

Bakırköy'de bir otelde düzenlenen programda, sivil toplum kuruluÅŸları, meslek odaları ve iÅŸ dünyası temsilcileriyle bir araya gelen MHP Genel BaÅŸkanı Devlet Bahçeli, pek çok engellemeye raÄŸmen, Türkiye'nin kalıplarından taÅŸtığını, istikrarlı ve iradeli ÅŸekilde ilerlediÄŸini söyledi.

Bahçeli, karmaşıklaÅŸan, kaotik bir görüntü çizen, aynı zamanda geleneksel iliÅŸki ve ittifak anlayışlarının aşınıp erimeye baÅŸladığı bir dünya tablosuyla karşı karşıya olunduÄŸunu ifade etti.

Ä°kinci Dünya Savaşı'ndan sonra tesis ve temin edilen uluslararası düzenin her anlamda iniÅŸ halinde olduÄŸunu dile getiren Bahçeli, Türkiye'nin kendisine biçilen rolü sorgulayıp bağımsız ve baÄŸlantısız kararlar aldıkça yeni sorunlara zincirleme muhatap kaldığını, vesayetçi baskıların, siyasi ve ekonomik dayatmaların bir nedeninin, belki de en önemlisinin bu olduÄŸunu söyledi.

Bahçeli, bozulan ve bunalan dünya sisteminin kalıcı ve yeni bir denge arayışında olduÄŸunu vurgulayarak, Türkiye'nin her anlamda buna hazır olması, yeni hükümet sistemine uygun ÅŸekilde reformlarını planlayarak 2023'e kadar hayata geçirmenin yollarını araması gerektiÄŸini söyledi.

Türkiye'nin önünü kesmek, tarihsel yörüngesinden koparmak maksadıyla 2008'den itibaren ÅŸiddetli bir operasyon sürecinin adım adım icra edildiÄŸini belirten Bahçeli, Türkiye'yi emperyalist zehirle etkisiz hale getirmek isteyenlerin kural, insaf, vicdan tanımadığını, terörizmin, Türkiye'nin aleyhine kullanılan en kanlı ve zalim koz olarak deÄŸerlendirildiÄŸini aktardı.

Bahçeli, Türkiye'yi teslim almayı hedefleyen odakların, hem masa başında hem de maÅŸaları vasıtasıyla hesaplaÅŸmak için adı konulmamış bir savaşın fitilini tutuÅŸturduÄŸunu dile getirerek, son 10 yıl içerisinde yaÅŸanan olayları hatırlattı.

"Dev uyanmakla kalmamış zulmün bekçilerine meydan okumaya baÅŸlamıştır"

MHP Genel BaÅŸkanı Devlet Bahçeli, yeni bir dünya düzeninin sancılarla kurulurken Türkiye'nin oyun dışı bırakılmasının, tesirsiz hale getirilmesinin, edilgen, pasif ve kendi iç sorunlarına gömülmesinin amaçlandığını vurgulayarak, "BaÅŸkalarının aÄŸzına bakma dönemi geride kalmıştır. Sallanan parmaklara tepkisizlik bitmiÅŸ ve sonlanmıştır. Dev uyanmakla kalmamış zulmün bekçilerine, yıkımın elçilerine, bölünmenin piyonlarına meydan okumaya baÅŸlamıştır. Bu süreç zarfında CumhurbaÅŸkanlığı Hükümet Sistemi baÅŸlıca gücümüz ve milli duruÅŸumuzun kuvvet kaynağıdır. KuÅŸkusuz, yeni hükümet sistemiyle uyumlu, çatışmayacak, çeliÅŸmeyecek mahalli idareler yönetimi ise beka düzeyinde bir ihtiyaç ve milli mecburiyettir." ÅŸeklinde konuÅŸtu.

Türkiye'nin kendi ayakları üzerinde durabilecek kudrette olduÄŸuna iÅŸaret eden Bahçeli, konuÅŸmasını ÅŸöyle sürdürdü:

"Türkiye kendi söküÄŸünü dikebilecek yeterliliktedir. En mühimi ise kendine özgü dünyasını ihya edecek cesarettedir. GeleceÄŸini iÅŸ birlikçilikte görenler, ihanete göz yumanlar, siyasi çıkar uÄŸruna Türkiye muhalifleriyle düÅŸüp kalkanlar, kozmopolit akımlara selam çakanlar, köksüzlüÄŸün ve kimliksizliÄŸin akıntısına kapılanlar tümüyle açıktadır, artık deÅŸifre edilmiÅŸlerdir. Taraflar bellidir, bilinmektedir. Kötü niyet sahiplerini saklayacak bir kılıf geldiÄŸimiz bu aÅŸamada kalmamıştır. Mızrağın çuvala sığmadığı da ortadadır. Dünya zorlu ve sıkıntılı bir denge arayışındayken eÄŸer haricimizdeki olayları milli bir perspektiften analiz edemezsek beÅŸeriyetin dalgalı ve çalkantılı seyrini baÅŸkent Ankara vizyonuyla Türkçe bakış marifetiyle kavrayamazsak selin içinde sürüklenen kütükten farksız bir duruma savrulmamız kaçınılmazdır. Dikkatli, donanımlı, uyanık olmalıyız. Temkinli, tedbirli, cüretkar olmak zorundayız. Tahriklere, tertiplere, tuzaklara set çekmeliyiz, duvar örmeliyiz. Çağın ÅŸifrelerini çözerek, milli müktesebatı milli müstahkeme güvenli, inanç, irfan, ülkü birliÄŸi içinde ve kardeÅŸçe taşımaktan baÅŸka seçeneÄŸimiz yoktur."

"Ä°stanbullu kardeÅŸlerim bu oyuna gelemez"

Türkiye'nin tarihsel geliÅŸimine iÅŸaret eden Bahçeli, "Bardağın dolu tarafından bakan, yapılanları takdir edecek, yapanları ise tebrik edebilecek vicdanı bulunan herkes için Ä°stanbul'da yeni bir çığırın, yeni bir çaÄŸrının, yeni bir çağın ayak sesleri çok ÅŸükür hissedilmeye baÅŸlanmıştır. 96 yılda ulaşılan aÅŸama hayranlık vericidir. Bunun seriye baÄŸlanması, icraatçı, projeci, iÅŸ ve istihdam yaratıcı, ümitleri kabartıcı hizmet kervanının sürmesi, bunun da marka ismi olan Sayın Binali Yıldırım'la devamı ve Ä°stanbul'da geleceÄŸe uzanması samimi temennimdir." dedi.

Bahçeli, bunu anlamayan, fark edemeyen kim varsa kayıp ve zillet içinde olduÄŸunu belirterek, ÅŸöyle devam etti:

"Ne Türkiye eski Türkiye, ne de dünya eski dünyadır. Yeni ÅŸart ve durumlara ayak uyduramayanların tarihin çöp sepetine gitmesi mukadder bir sondur. Bunu görmek, bunu idrak etmek lazımdır. Ä°stanbul kukla ve proje isimlere teslim edilemeyecek kadar önemli ve öncelikli bir kenttir. Hiçbir ÅŸey söylemeden, hiçbir baÅŸarı hikayesi bulunmadan, hiçbir vasfı ve vakarı olmadan Ä°stanbul'un kaderiyle oynamaya, karanlık bir girdaba çekmeye çalışan siyasi defolara tarihten ve ecdattan aldığımız ilhamla sonuna kadar direneceÄŸiz. Ä°nÅŸallah Ä°stanbul ehline emanet edilecektir. Türk devlet felsefesinde, inançlarımızın muhtevasında iÅŸin ehline verilmesi hakikatin tezahürüdür. Dünyanın toz bulutu içinde olduÄŸu bir dönemde, kabus senaryolarının tedavüle sokulduÄŸu ÅŸu günlerde Ä°stanbul'un maceraya atılması Türkiye'nin mahvına hizmettir. Buna hiçbir Ä°stanbullu kardeÅŸim rıza göstermemelidir. Yabancıların denetim, kontrol ve gözetiminde kundaÄŸa sarılan, devamlı surette pışpışlanıp gizli gündemlere memur edilen bir ÅŸahsa ve zihniyetine Ä°stanbul'u kurban vermek akıl dışılıktır, istikbal haklarımızdan vazgeçiÅŸtir."

Devlet Bahçeli, Cumhur Ä°ttifakı'nın ÅŸuurla meseleleri kavradığını, Ä°stanbul'un, Türkiye'nin ve dünyanın gerçeklerini idrak ettiÄŸini, öncelikleri tespit ederek bütün güçleriyle geceyi gündüze katarak çalıştığını anlatarak, ÅŸunları kaydetti:

"Ä°stanbul Türkiye'dir, bir dünya markasıdır, tarihin methiyesidir, Türk ve Ä°slam'ın ÅŸerefidir. PKK'yla FETÖ'yle emperyalizmin taÅŸeronlarıyla zulme bekçilik yapan iÅŸ birlikçilerle aynı hizada olmaktan, aynı kümenin içinde bir araya gelmekten rahatsızlık duymayanlara Ä°stanbul bırakılamaz, emanet edilemez. Fethin 566 yıllık emaneti olan Ä°stanbul zelil ve zillet hesaplarla öÄŸütülemez. Buna müsamaha gösterilemez. Ä°stanbullu kardeÅŸlerim bu oyuna gelemez, umudum odur ki gelmeyeceklerdir. Paslı ve yapay zihniyetler, parlak zekalar karşısında tutunamayacak, tel tel dağılacaklardır. Cumhur Ä°ttifakı milli duruÅŸuyla siyasi zekasıyla adanmış yüreÄŸiyle anıtlaÅŸan vatan sevdasıyla milleti, bütünüyle bütün güzellikleriyle kucaklayarak Ä°stanbul'a kol kanat gerecektir."

'Trump ölçüyü çoktan kaçırmıştır'

Bahçeli, ABD yönetiminin, pek çok ülkeyle ekonomik gerilim ve siyasi sorun içinde olduÄŸunu aktararak, "Trump ölçüyü çoktan kaçırmıştır. Dilinin ayarı bozulduÄŸundan, siyasi dengesi kaybolduÄŸundan dünya için bir güvenlik tehdidi haline gelmiÅŸtir. Katıldığı bir Davos Zirvesi'nde 'Önce Amerika' çıkışıyla serbest ticaret mantığına, çoklu ittifak ve iliÅŸki aÄŸlarına fikren ve fiilen hasar vermiÅŸtir." diye konuÅŸtu.

Dünya üzerinde korumacılık duvarlarının yükseldiÄŸini, küreselleÅŸmenin yargılandığını, tasfiye iÅŸlemlerinin hızla sürdüÄŸünü, dünyanın güvensizliÄŸe teslim edildiÄŸini, Orta DoÄŸu'dan sonra yeni güç mücadelesinin adresinin Pasifik olduÄŸunu aktaran Bahçeli, "Öyle bir zamana geldik ki ülkeler birbiriyle iliÅŸkilerini diplomasinin ustalıkları ve imkanlarıyla deÄŸil, sertlik tonu yüksek güç mücadeleleriyle tehdit üslubuyla idame ve ifade etmeye baÅŸlamışlardır." deÄŸerlendirmesinde bulundu.

Devlet Bahçeli, Türkiye'nin ekonomisine yönelik saldırıların, S-400 bahanesiyle masaya konulan yaptırım kartlarının, bağımsızlığımıza leke sürme teÅŸebbüslerinin, mektup anarÅŸisinin, kur ve faiz üzerinden bindirilen ağır yüklerin çok tehlikeli bir boyuta ulaÅŸtığını, döviz kurlarındaki oynamaların ülkenin siyasi ve ekonomik dokusunu karalamak, ekonominin can damarı olan reel sektörü kundaklamak için planlandığını, bunun açıkça bir meydan okuma, düÅŸmanlık emaresi olduÄŸunu kaydetti.

Bahçeli, 24 Haziran seçimlerinin ardından yaÅŸanan ekonomik geliÅŸmeleri deÄŸerlendirerek, 2019 yılının ilk çeyreÄŸinde ekonominin yüzde 2,6 daralmış olsa da geçen yılın son çeyreÄŸine göre yüzde 1,3 büyümeyi baÅŸardığını, teknik olarak resesyon türbülansından çıkabildiÄŸini aktardı.

"Türkiye'nin kaybı için el ovuÅŸturan içimizdeki iÅŸ birlikçiler, resesyondan çıkışı züÄŸürt tesellisi olarak yorumlayıp dipten dönülmedi deseler de gerçek bambaÅŸkadır." diyen Bahçeli, ÅŸunları kaydetti:

"CHP ve tetikçilerinin yüzleri döviz artınca, iÅŸsizlik azınca gülmektedir. Faiz yükseldi mi siyaseten nasıl nemalanırız derdine düÅŸecek kadar bu ülkeye yabancılaÅŸmışlardır. Enflasyon canavarı başını kaldırdı mı onlardan daha mutlusu yoktur. Ä°ÅŸ adamlarımız, dünya çapında Türk markasını gururla temsil eden müteÅŸebbislerimiz sıkıntı yaÅŸadılar mı zilletten daha memnunu görülmemektedir. Kredi musluÄŸu kısıldı mı oynadıkları, iç ve dış borçlar arttı mı havalara uçmaya baÅŸladıkları ibretlik bir gerçektir. Bunların mensubiyetleri sorunlu ve yaralıdır. Varsın Türkiye kaybetsin, yeter ki bunlar siyaseten kazansınlar; nitekim basit anlayışları bu kadar arızalı, izansızlıkları ve gayri millilikleri bu kadar vahim düzeydedir. Kredi ve derecelendirme kuruluÅŸu Moody's Türkiye'nin kredi notunu dün itibariyle BA3'ten B1'e haksız ve yersiz bir ÅŸekilde indirmiÅŸtir. Bu not indiriminin siyasi olmasının yanında, Türkiye ekonomisinin ÅŸu anki seviyesiyle uyuÅŸmadığı açıktır. Ülkemiz çok ciddi bir ekonomik kuÅŸatma altındadır. Süreç bütün ağırlığıyla devam etmektedir. Buna raÄŸmen, mayıs ayı ihracatımız rekor kırarak yüzde 11,46 oranında bir artışla 16,8 milyar dolar olmuÅŸtur."

MHP Genel BaÅŸkanı Devlet Bahçeli, ekonomideki dengeleme süreci ve ihracat temelli politikalarla cari açığın düÅŸüÅŸünün de devam ettiÄŸini, hükümet tarafından uygulamaya baÅŸlanan Finansman Paketi ile Ekonomi DeÄŸer Kredi Paketi'nin bilhassa reel sektör için can suyu niteliÄŸinde giriÅŸimler olduÄŸunu dile getirerek, yapısal reformlar arasında yer alan yargı reformu strateji belgesinin ise kendilerine göre yerinde bir hamle olduÄŸunu aktardı.

"Yedi düvel karşımıza çıksa da enflasyon düÅŸürülmeli, faizler indirilmeli, cari açık makul düzeylere çekilmeli, iÅŸ ve istihdam artışı için üreten bir ekonominin çatısı örülmelidir. Bırakınız yapsınlar, bırakınız geçsinler parolasıyla görünmez el metaforundan yüksek beklentiler içine girerek hiçbir yere varamayacağımız iyi bilinmelidir." diyen Bahçeli, küresel yatırımları çekebilmek için bir strateji oluÅŸturulması gerektiÄŸini, partisinin Türkiye'yi kıtalara taşıyan, kıtaları buraya getirip yatırım ve üretimi gözeten siyasi adım ve kararlara seve seve destek vereceÄŸini vurguladı.

"DoÄŸu Akdeniz'de Türkiye'nin sabrını test edenler ateÅŸle oynadıklarını anlamalıdır"

Bahçeli, DoÄŸu Akdeniz'de yaÅŸanan geliÅŸmelere de deÄŸinerek, konuÅŸmasını ÅŸöyle sürdürdü:

"DoÄŸu Akdeniz'de Türkiye'nin sabrını test edenler ateÅŸle oynadıklarını anlamalıdır. Umman Körfezi'nde yapılan saldırılar, Hürmüz BoÄŸazı'nın kapatılma riskleri, Orta DoÄŸu'da yoÄŸunlaÅŸan sıkıntılar, terör örgütlerinin kanlı eylemleri ülkemizi doÄŸrudan etkilemektedir. Bölgemizde ve dünyada son zamanlarda seçimler sonrası kazanlar kaynarken sokaklar kışkırtılmakta, kutuplaÅŸmalar tırmandırılmaktadır. Sudan'dan Cezayir'e, Filistin'den Suriye'ye, Irak'tan diÄŸer pek çok ülkeye kadar ağır sorunlar dünyanın huzur ve güvenliÄŸini tehdit etmektedir. Türkiye'yi de bu uçuruma itme sinsilikleri had safhadadır. Bu ÅŸartlar altında haziran ayı sonunda Japonya'da yapılacak G-20 Liderler Zirvesi daha da önem kazanmıştır. Milli birliÄŸimizi koruyup vatan ve bayrak sevgisiyle meselelere baktığımız sürece hiçbir muhasım unsurun tehdidi ülkemize sökmeyecektir.

Bu itibarla biriz beraberiz, hep birlikte Türk milletiyiz. DoÄŸusundan batısına, kuzeyinden güneyine tek bilek, tek yürek, tek sesiz. Åžunu herkes bilmelidir ki Milliyetçi Hareket Partisi 23 Haziran Ä°stanbul BüyükÅŸehir Belediye BaÅŸkanlığı Seçiminde bütün teÅŸkilat mensuplarıyla beraber Sayın Binali Yıldırım'ın yanındadır. Bizler aynı yolun yolcusu, aynı ittifakın mensuplarıyız. Bir yanda zillet varken diÄŸer yanda millet vardır. Bir yanda ihanet planları, diÄŸer yanda Türkiye sevdası vardır. Cumhur Ä°ttifakı Türkiye'nin öz güveni, Türk milletinin çarpan kalbidir. DuruÅŸumuz millidir, safında durduÄŸumuz yer Türkiye'dir. Mücadelemiz millet içindir, Ä°stanbul'un dirliÄŸine odaklıdır. Milli bekayı yaÅŸatmak taviz vermeyeceÄŸimiz ilke ve inancımızdır. Bu seçimlerin kazasız belasız yapılması, sistemsel istikrarımızın ve demokrasi kültürümüzün sürdürebilirliÄŸi açısından çok önemlidir. Dünyanın en büyük Türk kentine yakışır bir olgunlukta geçmesini temenni ettiÄŸim Ä°stanbul BüyükÅŸehir seçimi tartışmalara mahal vermeyecek bir neticeyle sonuçlanmalı ve Sayın Binali Yıldırım alnı kadar ak bir baÅŸarıya ulaÅŸmalıdır."

"23 Haziran'da Ä°stanbul için istikrar sürsün diyorsak, çare bellidir"

Bahçeli, 23 Haziran seçimlerine çok kısa bir zaman kaldığını hatırlatarak, sözlerini ÅŸöyle tamamladı:

"8 gün sonra, devletin valisine küfreden, vatandaÅŸa beyni sulanmış diyen, acemi, aceleci, yabancıların acentesi olan ÅŸahıs kaybedecek, kardeÅŸlik ve huzur kazanacaktır. 8 gün sonra, mazbata meraklısı, unvan gaspçısı, tutarsızlığın daniskası, çarpıklığın siyasi ismi, VIP hayranı, israf derken özel uçaklarla gezen ne idiÄŸi belirsiz aday deÄŸil, Sayın Binali Yıldırım Bey, Cumhur Ä°ttifakı açık ara farkla sandıktan çıkacaktır. 23 Haziran'da sandıktan alınacak tarihi sonuç kutlu geleceÄŸimizin planlanıp kavranmasına ileri düzeyde katkı saÄŸlayacaktır. Siyasi gerilim ve çatışmadan medet umanlar birlik ve kardeÅŸlik ülkümüzün perçinlenmesi karşısında dayanamayacaklardır. 23 Haziran'da Ä°stanbul için istikrar sürsün diyorsak çare bellidir. Cumhur Ä°ttifakı Türkiye'nin haklı, tarihi ve meÅŸru davasının yılmaz savunucusudur. Cumhur Ä°ttifakı birliÄŸin, dirliÄŸin, kardeÅŸliÄŸin, saÄŸduyunun temsilcisidir. Aklımızda hep Türkiye vardır, hedefimiz Cumhuriyet’in 100. yıl dönümüne ulaÅŸmaktır. Ä°ttifakımız, Türkiye düÅŸmanlarına karşı sadakatin, saflığın ve hamiyetin ittifakıdır ve yaÅŸayacaktır."

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR
ÇOK OKUNANLAR
ARŞİV ARAMA
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray38102+66
2Fenerbahçe3899+68
3Trabzonspor3867+19
4BaÅŸakÅŸehir FK3861+14
5Kasımpaşa3856-3
6BeÅŸiktaÅŸ3856+5
7Sivasspor3854-7
8Alanyaspor3852+3
9Çaykur Rizespor3850-10
10Antalyaspor3849-5
11Gaziantep FK3844-7
12Adana Demirspor3844-7
13Samsunspor3843-10
14Kayserispor3842-13
15Hatayspor3841-7
16Konyaspor3841-13
17MKE Ankaragücü3840-6
18Fatih Karagümrük3840-3
19Pendikspor3837-31
20Ä°stanbulspor3816-53
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ
Günün çizgisi