USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Çevre-Hayat

Meyvesinden sonra yaprağı da ağızları tatlandırıyor

Malatya'da yetişen ve kendine özgü aromasıyla bilinen dalbastı kirazının yaprakları da ağızları tatlandırmaya başladı, kilosu 6 liraya satılan kirazın yaprağı 20 liradan alıcı buluyor.

Meyvesinden sonra yaprağı da ağızları tatlandırıyor
05-10-2017 15:42
Google News

MALATYA - ORHAN YOLDAŞ

Malatya'da kayısıdan sonra kentin önemli geçim kaynaklarından olan ve kendine has tadıyla bilinen dalbastı kirazının yaprakları, meyvesi gibi ağızları tatlandırıyor.

Yeşilyurt ilçesinde üretilen kiraz, bu yıl iç pazarda 4-6 liraya kadar alıcı buldu. İlçede üretilen kirazın 570 tonu ihraç edildi, iç piyasada ise yaklaşık 400 ton kiraz tüketildi. İhracatın büyük bölümü kilogram fiyatı 6 avrodan Avrupa ülkelerinin yanı sıra Rusya ve Çin'e gerçekleştirildi.

Önceki yıllarda yöre halkının sadece kendi ihtiyaçlarını görecek kadar topladığı kiraz yaprakları, bu yıl yöresel yemekler yapan bir restoranın talebi üzerine üreticiler tarafından ek gelir kapısı olarak görülmeye başlandı.

Yeşilyurt Ziraat Odası Başkanı Doğan Solmaz, AA muhabirine yaptığı açıklamada, bu yıl dalbastı kirazının rekoltesinin ve kalitesinin yüksek olduğunu, üreticinin yüzünün güldüğünü söyledi.

İlçeye özgü kirazın kalite ve kalibre yönünden iyi olduğunu, dolayısıyla iç ve dış piyasada rağbet gördüğünü ifade eden Solmaz, son yıllarda kirazın meyvesinin yanı sıra yaprağına da talebin arttığını kaydetti.

Solmaz, kirazın yaprağından "kiraz yaprağı sarması" yapıldığını belirterek, "Yaprağın lezzetinin farkına varıldıkça, kiraz yaprağına talep artacak. Belki ilerleyen zamanda kiraz yaprağından alınan gelir, kirazın meyvesinin önüne geçecek. Bu yıl bir firma yaklaşık 500 kilogram kiraz yaprağını, yöresel yemekler yapmak için kilogramı 20 liradan satın aldı. Bu da azımsanacak bir rakam değil yaprak için." dedi.

Kirazın yaprağının da artık ekonomik değer taşıdığına dikkati çeken Solmaz, üreticilerden kiraz ağaçlarının yapraklarının gür olması için gerekli bakımları yapmalarını istedi.

Kiraz yaprağının yemeği farklı illere de gönderildi

Kiraz yaprağı satın alan restoranın müdürü İbrahim Kaçar ise mayıs ayında aldıkları 500 kilogram kiraz yaprağının kendilerine yeterli gelmediğini söyledi.

Malatya'ya gelen yerli turistlerin de kiraz yaprağı sarmasını çok beğendiklerini anlatan Kaçar, il dışına, bazen de yurt dışına sipariş üzerine kiraz yaprağı sarması gönderdiklerini belirtti.

Kaçar, "İstanbul'dan çok talep var, kiraz yaprağı sarmasını tatmayanlar talep ediyor, biz de gönderiyoruz. 'Çok farklı bir tat, değişik bir yemek diyorlar' tekrar talep ediyorlar. Almanya'ya da hazır sarılmış vaziyette 15 kilogram gönderdik. Tabi gönderdiğimizde yemekte kullanılan sosun tarifini birebir veriyoruz." diye konuştu.

Kaçar, kirazın yaprağının da meyvesi gibi lezzetli olduğunu, kiraz yaprağı sarmasının porsiyonunu 17 liradan sattıklarını bildirerek, "Aldığımız yaprağın 400 kilogramını tükettik, 100 kilogram kaldı." dedi.

Özel bir şirkette yönetici olarak çalışan Serdar Babaoğlu da tavsiye üzerine ilk defa kiraz yaprağı sarmasını tattığını ve çok beğendiğini kaydetti.

Gaziantepli Ejder Kıtır ise mutfağıyla ünlü Gaziantep'te böyle bir yemek tatmadığını dile getirerek, "Gaziantep'in mutfağı geniştir ama bu gerçekten çok farklı bir yemek. Sarma daha çok asma yaprağından yapılır, kiraz yaprağını ilk defa tattım. Çok da güzel olmuş beğendim." diye konuştu.

Kaynak: AA

dikGAZETE.com
SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
ARŞİV ARAMA
PUAN DURUMU TÜMÜ
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ
Günün çizgisi
ANKET TÜMÜ