MERSİN - Sezgin Pancar
Mersin, 2013 yılında düzenlenen Akdeniz Oyunları sayesinde kazandığı modern tesislerde, 46 uluslararası, 832 ulusal müsabakaya ev sahipliği yaparak 85 bin sporcuyu ağırladı.
Sahip olduğu 321 kilometrelik sahil şeridi ve tarihi yerleriyle turizmde öne çıkan Mersin, Akdeniz Oyunları kapsamında yapılan tesisler aracılığıyla spor turizminin de gözde kentleri arasında yer alıyor.
Mersin Stadyumu, Erdemli Atış Poligonu, Nevin Yanıt Atletizm Kompleksi, Mersin Cimnastik Salonu ve Mersin Olimpik Yüzme Havuzu'nun da aralarında olduğu 8 yeni tesise kavuşan kent, Akdeniz Oyunları'nın ardından geçen 4 yılda sporun önemli merkezlerinden biri haline geldi.
Gençlik Hizmetleri ve Spor İl Müdür Vekili Ahmet Tarakçı, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Mersin'in sportif faaliyetlerde yükselen bir grafiğinin olduğunu belirterek, "Akdeniz Oyunları'ndan sonra tesislerimizde 85 bin sporcuyu misafir etmişiz. Buna idarecileri, antrenörleri, birlikte gelen ebeveynleri eklediğimizde bu rakam 125 binlere çıkıyor. Mersin'in spor turizmine önemli katkı sağlıyoruz. Kaliteli ve milli sporcularımızın arttığını düşünürsek, tabanda iyi bir iyileşme söz konusu." diye konuştu.
Tarakçı, sadece sporcuların değil vatandaşların da tesislerden aktif şekilde faydalandığını vurgulayarak "Bu tesislerin ilimize kattığı zenginlikler sadece performans sporcularının yetişmesiyle sınırlı değil. Halkımız da faydalanıyor. Sadece havuzda 5 bin 500 üyemiz var. Abone sayısı bu, gelen kulüpler değil. Fitness salonumuzun üye sayısı 3 bini geçiyor. Bu şekilde baktığımızda tesislerimizin sürekli kullanılması bizi çok mutlu ediyor." ifadelerini kullandı.
"832 ulusal, 46 uluslararası müsabaka"
Kentte son 4 yılda, Artistik Cimnastik Dünya Kupası, Atletizm Avrupa Şampiyon Kulüpler Kupası ve Atletizm Avrupa 10 Bin Metre Kupası'nın yanı sıra uluslararası maraton ve bisiklet turlarının da düzenlendiğine işaret eden Tarakçı, şöyle konuştu:
"Akdeniz Oyunları'ndan bu yana 832 ulusal müsabakaya ev sahipliği yaptık. 46 da uluslararası müsabaka düzenlendi. Hem ulusal hem de uluslararası anlamda zengin bir spor turizmine kucak açtık. Hemen önümüzde Büyükşehir Belediyesi ile ortak yaptığımız Uluslararası Bisiklet Turu da var. Bocce Türkiye Şampiyonası olacak, bin sporcu bekliyoruz. Bunun yanı sıra Volo Türkiye Şampiyonası planlıyoruz. Artık amatör ve lig maçlarını bu rakamlara dahil etmiyoruz. Bu bize gösteriyor ki Mersin artık bir spor kenti. Türkiye'de spor turizminin lokomotif illerinden biri Mersin. Hava ve iklim şartları açısından çok müsait bir şehrimiz var."
"Su satan çocuklar milli sporcu oldu"
Sporcu yetiştirilmesi açısından ülkenin lokomotif illerinden biri olmayı sürdürdüklerini aktaran Tarakçı, şunları kaydetti:
"Lisanslı sporcu sayımız 32-33 bin civarındayken bugün futbol hariç 82 bin 780 lisanslı sporcumuz var. Faal sporcu sayımız yaklaşık 11 bin. Faal sporcu sayısı aylara göre değişkenlik gösterebiliyor. Futbolu içerisine koyduğumuz zaman 138 bin baremindeyiz. Tamamı bu tesisler sayesinde oldu. Akdeniz Oyunları kapsamındaki bocce müsabakalarında o dönem su dağıtan çocuklar, milli sporcu oldu. Bu milli sporcuların sayısını 2017 itibarıyla 6'ya çıkardık. Bocce gibi bir branşta bile 6 milli sporcumuz var. Yurt dışına gidecek 6 sporcunun 4'ü Mersin'den. Güzel tarafı, büyükler ve gençlerde de Türkiye şampiyonu olduk."
dikGAZETE.com