USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Ekonomi

Merkez’den ’sadeleştirme’ açıklaması

Merkez Bankası, küresel para politikalarındaki normalleşmenin başlaması ile birlikte oynaklıklarda gözlenen düşüşün kalıcı olması halinde bir sonraki toplantıdan itibaren para politikasındaki sadeleşme adımlarına başlanabileceği açıklandı....

Merkez’den ’sadeleştirme’ açıklaması
23-12-2015 14:58
Google News
Merkez Bankası, küresel para politikalarındaki normalleşmenin başlaması ile birlikte oynaklıklarda gözlenen düşüşün kalıcı olması halinde bir sonraki toplantıdan itibaren para politikasındaki sadeleşme adımlarına başlanabileceği açıklandı.
Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB), ’İktisadi Görünüm ve Para Politikası’ bilgilendirme sunumunu yayımladı. Sunumda, sıkı para politikası duruşunun ve alınan makro ihtiyati önlemlerin etkisiyle yıllık kredi büyüme hızları makul düzeylerde seyrettiği belirtildi. Dış ticaret hadlerindeki olumlu gelişmeler ve tüketici kredilerinin ılımlı seyri cari dengedeki iyileşmeyi desteklediği, Avrupa Birliği ülkelerinin talebindeki artışında katkısıyla büyüme kompozisyonun et ihracat lehine değiştiği açıklandı.
Enerji fiyatlarındaki gelişmeler enflasyonu olumlu yönde etkilemeye devam etti. Bununla birlikte, birikimli döviz kuru hareketleri çekirdek enflasyon eğilimindeki iyileşmeyi geciktirdi.
Enflasyon beklentileri, fiyatlama davranışları ve enflasyonu etkileyen diğer unsurlardaki gelişmeler dikkate alınarak para politikasındaki sıkı duruş sürdürüleceği açıklandı.
Küresel para politikalarındaki normalleşmenin başlaması ile birlikte oynaklıklarda gözlenen düşüşün kalıcı olması halinde önümüzdeki toplantıdan itibaren para politikasındaki sadeleşme adımlarına başlanabileceği belirtildi.

İKTİSADİ FAALİYET VE DENGELENME
Gayri Safi Yurtiçi Hasıla (GSYİH) büyümesi dayanıklı ve istikrarlı seyrini koruduğu belirtilen sunumda, güven endekslerinde son dönemde kayda değer bir toparlanma gözlendiği, sanayi üretiminde ılımlı artış eğilimi sürerken sipariş göstergeleri iyileştiği ve istihdamdaki istikrarlı artış devam ettiği açıklandı.

DIŞ DENGE
Son dönemde jeopolitik gelişmeler ihracat artışını sınırladığı belirtilen sunumda, "Avrupa ekonomilerinde gözlenen toparlanma büyümeyi ve dengelenmeyi desteklemektedir. Petrol fiyatlarındaki düşüşün cari denge üzerindeki olumlu etkisinin sürmesi beklenmektedir. Reel Efektif Döviz Kuru Endeksi tarihi düşük seviyelere yakın seyretmektedir. Cari işlemler dengesinde yakın dönemde önemli bir iyileşme gözlenmiştir. Bu doğrultuda, önümüzdeki dönemde birikimli cari işlemler dengesindeki iyileşmenin devam edeceği öngörülmektedir. Ekim 2015 itibarıyla cari işlemler açığı finansmanının tamamı uzun vadeli borçlanma ve doğrudan yabancı sermaye yatırımları ile sağlanmaktadır. Finansal sektörün yabancı para çekirdek dışı yükümlülüklerinin vadesi 2015 yılı boyunca uzamaya devam etmiştir"ifadeleri kullanıldı.

ENFLASYON
Döviz kuru hareketlerinin gecikmeli etkileriyle enflasyon göstergelerindeki yükseliş sürdüğü kaydedildi. İthalat fiyatlarındaki düşüşün döviz kurundan enflasyona geçiş etkisini kısmen telafi ettiği, yakın dönemde bir yıl sonrası için enflasyon beklentileri artarken, iki yıl sonrası için beklentiler göreli olarak yatay seyrettiği bildirildi.

PARASAL VE FİNANSAL KOŞULLAR
Merkez Bankası sunumunun davamında şu ifadelere yer verildi: "Gelişmekte olan ülkelere yönelik portföy akımları zayıf bir seyir izlemektedir. Gelişmekte olan ülkelerin risk primi göstergeleri oynak seyrini korumaktadır. Gelişmekte olan piyasaların döviz kuru oynaklarında yakın dönemde bir miktar azalış gözlenmiştir. Para politikasındaki sıkı duruş gerekli görülen süre boyunca sürdürülecektir. Küresel para politikalarının normalleşmeye başlamasıyla birlikte küresel oynaklık göstergelerinde bir miktar azalış gözlenmiştir. Oynaklıklarda gözlenen düşüşün kalıcı olması halinde önümüzdeki toplantıdan itibaren para politikasındaki sadeleşme adımlarına başlanabilecektir".
Sadeleşmeye yönelik teknik hazırlıklar ise; "Sadeleşme öncesinde rezerv opsiyon mekanizmasının (ROM) dengeleyici özelliğinin güçlendirilmesi, sadeleşme öncesinde ve sürecinde; teminat koşullarına yönelik tedbirler" şeklinde olacağı kaydedildi.
Getiri eğrisi yataya yakın konumunu koruduğu belirtilen sunumun devamı şöyle: "Son dönemdeki düşüşe rağmen tüketici kredisi faiz oranları yüksek seyrini korumaktadır. Sıkı para politikası duruşunun ve alınan makro ihtiyati önlemlerin etkisiyle yıllık kredi büyüme hızlarındaki azalış sürmektedir. Ticari kredilerin tüketici kredilerine göre daha hızlı büyümesi fiyat istikrarına, finansal istikrara ve dengelenme sürecine katkı yapmaktadır".
(İHA)
SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
ARŞİV ARAMA
PUAN DURUMU TÜMÜ
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ
Günün çizgisi
ANKET TÜMÜ