Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB), ekonomistlere sunum gerçekleştirdi. Dış ticaret hadlerindeki olumlu gelişmeler ve tüketici kredilerinin ılımlı seyri cari dengedeki iyileşmeyi desteklendiği belirtilen sunumda, iç talep büyümeye pozitif katkı verirken, Avrupa Birliği ülkelerinin talebindeki artışın ihracat üzerindeki olumlu etkisi sürdüğü kaydedildi.
Yakın dönemde küresel oynaklıklarda bir miktar artış yaşandığı kaydedilen sunumda, Kurul, sıkı para politikası duruşunun, temkinli makro ihtiyati politika çerçevesinin ve 2015 yılı Ağustos ayında yayımlanan yol haritasında belirtilen politika araçlarının etkili bir şekilde kullanılmasının ekonominin şoklara karşı dayanıklılığını artırdığını değerlendirildi.
Bu doğrultuda, sadeleşme yönünde ölçülü bir adım atılmasına karar verildi ve son aylarda işlenmemiş gıda fiyatlarının olumlu seyri ve çekirdek enflasyon eğilimindeki iyileşmeye bağlı olarak enflasyonda belirgin bir düşüş gözlendiği; bununla birlikte, hizmet enflasyonundaki ve birim işgücü maliyetlerindeki gelişmeler likidite politikasındaki sıkı duruşun korunmasını gerektirdiği kaydedildi.
İKTİSADİ FAALİYET VE DENGELENME
Gayri Safi Yurtiçi Hasıla (GSYİH) ılımlı ve istikrarlı büyüme eğilimini koruduğu, sanayi üretiminde ılımlı artış eğilimi sürdüğü kaydedildi. Yurt içi siparişler yakın dönemde toparlanırken, ihracat siparişleri zayıf seyrettiği, güven endeksleri de oynak bir seyir izlediği bildirildi. İstihdamdaki istikrarlı artış devam ederken işsizlik oranı yakın dönemlerde gerilediği belirtildi.
DIŞ DENGE
Avrupa Birliği ülkelerinin talebindeki artışın ihracat üzerindeki olumlu etkisi sürdü. Jeopolitik riskler ihracat artışını sınırladı. Petrol fiyatlarındaki düşüşün cari denge üzerindeki olumlu etkisinin sürmesi beklendi. Cari işlemler dengesindeki iyileşmenin devam edeceği öngörülmekle birlikte azalan turizm gelirleri yılın ikinci yarısında dış denge üzerinde olumsuz etki yapabileceği, cari işlemler açığı finansmanı uzun vadeli borçlanma ve doğrudan yabancı sermaye yatırımları ile sağlandığı kaydedildi.
ENFLASYON
Son dönemde enflasyonda, temelde işlenmemiş gıda fiyatları kaynaklı olarak, belirgin bir düşüş gözlendi. Çekirdek enflasyon göstergelerinde de iyileşme yaşanmakla birlikte bu göstergeler yüksek seviyelerini korudu. Çekirdek enflasyon eğilimlerindeki iyileşme belirginleştiği; bununla birlikte, hizmet grubundaki yüksek enflasyon eğilimi ve birim işgücü maliyet gelişmeleri bu iyileşmeyi sınırlandırdığı vurgulandı. İthalat girdi fiyatlarındaki düşük seviyelerin, son aylarda enflasyon üzerindeki maliyet yönlü baskıları hafiflettiği, enflasyon beklentileri son aylarda bir miktar iyileştiği açıklandı.
PARASAL VE FİNANSAL KOŞULLAR
Yakın dönemde küresel oynaklıklarda bir miktar artış yaşandı. Gelişmekte olan ülkelere yönelik portföy akımlarında son haftalarda zayıflama gözlenirken risk primi göstergeleri bir miktar arttığı belirtilen sunumun devamında şu ifadelere yer verildi: “Sıkı para politikası duruşu, temkinli makroihtiyati politika çerçevesi ve 2015 yılı Ağustos ayında yayımlanan yol haritasında belirtilen politika araçlarının etkili bir şekilde kullanılması ekonominin şoklara karşı dayanıklılığını artırmaktadır. Merkez Bankası sadeleşme yönünde ölçülü bir adım atılmasına karar vermiştir. Bununla birlikte, hizmet enflasyonundaki ve birim işgücü maliyetlerindeki gelişmeler likidite politikasındaki sıkı duruşun korunmasını gerektirmektedir. Getiri eğrisi yataya yakın konumunu korumaktadır.
Tüketici kredisi faiz oranları yakın dönemde bir miktar düşüş sergilemiştir. Parasal ve finansal koşullardaki sıkılaşma sonucu yıllık kredi büyüme hızlarındaki azalış sürmektedir. Ticari kredilerin tüketici kredilerine göre daha hızlı büyümesi fiyat istikrarına, finansal istikrara ve dengelenme sürecine katkı yapmaktadır”.
dikGAZETE.com